26 / 12 / 2024

Fitch'ten Türk bankalarına ikinci uyarı!

Fitch'ten Türk bankalarına ikinci uyarı!

Fitch'ten Türk bankalarına ikinci uyarı geldi. "Ilımlı ekonomik büyüme, mevduat için rekabet ve varlık yapısındaki ılımlı bozulma, 2015 yılında Türk bankaları için zorlu bir faaliyet ortamı yaratacaktır" dedi.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ılımlı ekonomik büyüme, mevduat için rekabet ve varlık yapısındaki ılımlı bozulmanın, 2015 yılında Türk bankaları için zorlu bir faaliyet ortamı yaratacağını bildirdi.


Fitch'in resmi sitesinde yapılan açıklamada, güçlü sermaye ve karlılık tamponlarının, görünümün durağan olduğu anlamına geldiği belirtilirken, sektörün kısa vadeli döviz cinsinden finansmana olan bağımlılığının artmasının görünüm için en büyük riski oluşturduğu ifade edildi.


Ilımlı ekonomik büyüme, mevduat için rekabet ve varlık yapısındaki ılımlı bozulmanın, 2015 yılında Türk bankaları için zorlu bir faaliyet ortamı yaratacağına işaret edilen açıklamada, "Bizim baz senaryomuz, ekonomik büyümenin orta vadede, yakın zamandaki yüksek seviyelerinin altında seyretmesi, yönetilebilir faiz ve kur oynaklığının sürmesi ve uluslararası finansmana erişimin devam etmesi yönünde" denildi.


Türk bankacılık sektörünün varlık kalitesinde, kredi portföylerindeki mevsimsel etkilerle bozulma olasılığı bulunduğu belirtilen açıklamada, tüketici borçluluğunun artmasının, liradaki değer kaybının, döviz cinsinden borçlananların borç yönetim kapasitesini zayıflatabileceği vurgulandı.


Fitch, açıklamasında, "Yüksek faiz oranları ve mevduat için rekabet ortamı, finansman maliyetlerini yukarı itecek. Fakat Türk bankaları geçmişte kredileri başarılı şekilde yeniden fiyatlandırdığı için artış oranı ılımlı olacaktır" ifadesine yer verdi.


Türk bankalarının döviz cinsinden yükümlülüklerini istikrarlı bir şekilde artırdığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Döviz borcu 2008 yılının sonundan itibaren neredeyse 3 kat arttı ve daha çok kısa vadeli hale geldi. Bu durum yatırımcı algısında ani bir değişim olması durumunda bankaların piyasa erişimini kesecek potansiyel etkiyi dikkate değer şekilde yükseltti. Buna rağmen, senaryoların çoğunda döviz likiditesinin yeterli olacağına inanıyoruz." 


Akşam


Geri Dön