28 / 04 / 2024

Fitch Ratings'ten Türk bankalarına deprem raporu!

Fitch Ratings'ten Türk bankalarına deprem raporu!

Fitch Ratings, Türk bankalarının depremin etkilerini değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Raporda belirtildiği üzere, afetin vurduğu bölgelerde bankaların riski sınırlı ve notlarının etkilenmesi olası görünmüyor. 



Fitch Ratings, Türk bankalarını değerlendirdiği raporunda, Şubat ayında meydana gelen depremlerin bankaların sorunlu kredilerinde artışa neden olacağını belirtti. Ancak, raporda vurgulandığı gibi, çoğu bankanın en kötü etkilenen bölgelerde sınırlı riski bulunmakta ve halihazırda düşük not seviyeleri göz önüne alındığında bankaların notlarının daha fazla etkilenmesi beklenmemektedir.

Raporda ayrıca, afetin etkisinin bankaya, borçlu türüne ve yerine bağlı olarak altı aya kadar süren düzenleyici kredi erteleme süresinin sona ermesinden sonra daha net bir şekilde görülebileceği belirtilmiştir.

Afetin finansal maliyeti 100 milyar doları bulabilir!

Fitch Ratings tarafından yayınlanan raporda, Türkiye Strateji ve Bütçe Başkanlığı Ofisi'nin öncü bir değerlendirmesine atıf yapılarak, onbinlerce insanın ölümüne ve 3 milyondan fazla insanın yer değiştirmesine neden olan afetin finansal maliyetinin 100 milyar doları bulabileceği belirtilmiştir. Bu rakam, Türkiye'nin 2023 için öngörülen GSYİH'sının %10,6'sına karşılık gelmektedir.

Raporda, devam eden etkilerin hükümet harcama programları yürürlüğe girdikçe ve büyük ölçekli yeniden yapılanmanın başlamasıyla 2023'ün üçüncü çeyreğinde toparlanmanın başlamadan önce yakın vadeli ekonomik büyümenin baskılanması beklendiği ifade edilmektedir.

Fitch Ratings, depremin bankacılık sektörü üzerindeki olası doğrudan etkilerini değerlendirmek için etkilenen bölgelerdeki bankaların risklerinin analiz edildiğini belirtmektedir. Raporda, bu bölgelerin 2022 sonunda bankacılık sektörünün genel kredi riskinin yaklaşık yüzde 9'una (700 milyar TL veya 37 milyar dolar) denk geleceği tahmin edilse de, en ağır etkilenen üç il olan Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ın yaklaşık %2,4'ünü oluşturduğu belirtilmektedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön