26 / 05 / 2024

Fitch Ratings'ten Türk bankalarına deprem raporu!

Fitch Ratings'ten Türk bankalarına deprem raporu!

Fitch Ratings, Türk bankalarının depremin etkilerini değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Raporda belirtildiği üzere, afetin vurduğu bölgelerde bankaların riski sınırlı ve notlarının etkilenmesi olası görünmüyor. 



Bölgesel bankalar daha fazla etkilenecek!

Raporda, bankacılık sektörüne etkilerin sınırlı olduğu, ancak bölgede daha fazla riski bulunan bölgesel bankaların üzerindeki etkilerin daha yüksek olabileceği vurgulandı.

Bölgedeki kredilerin yaklaşık dörtte üçünün perakende olmayan müşterilere verildiği belirtilen raporda, bu kredilerin büyük çoğunluğunun az etkilenen bölgelerde verildiği ve en kötü etkilenen bölgelerde ticari faaliyetlerin oldukça az olduğu ifade edildi.

Ancak, bazı işletmelerin ciddi şekilde kesintiye uğrayabileceği ve bu durumun da bazı kredi düşüklüklerine neden olabileceği konusunda uyarıldı.

Sektörün takipteki kredi oranı 2023 Ocak sonunda yüzde 2!

Raporda, etkilenen bölgelerdeki toplam riskin yaklaşık yüzde 5'inin ulusal orana paralel olarak ipotek kredilerinden kaynaklandığı belirtilmiş ancak bu riskin bankacılık sektörünün toplam kredi riskinin yüzde 0,5'inden daha az olduğu ve sektörün tamamının aktif kalitesi açısından önemli bir risk olmadığı vurgulanmıştır. Takipteki kredi oranının yüzde 2 olduğu da raporda yer almaktadır.

Fitch raporunda, bankaların ipotek kredisi verirken ipotekli mülklerin deprem sigortası kapsamında olmasını zorunlu kıldığı belirtilmiştir. Ancak, bu sigortanın mülklerin tamamen yok olması durumunda bile teminatın sadece bir kısmını kapsadığına dikkat çekilmiştir.

Raporda, depremlerin ekonomik etkilerinin bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyeceği belirtilmiş ancak bireylere ve işletmelere yönelik devlet desteği ile varlık kalitesi üzerindeki baskının hafifletilebileceği ifade edilmiştir.

Hatay'da depremde ayakta kalan 100 yıllık çınar ağacı fırtınaya dayanamadı!
Hatay'da enkaz ve yıkım ekipleri 30 mahallede var gücüyle çalışıyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika! Deprem bölgelerinde 27 bin 949 konutun inşasına başlandı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön