22 / 12 / 2024

Fiyat farkında hayal kırıklığı yaşadık

Fiyat farkında hayal kırıklığı yaşadık

TMB Başkanı Erdal Eren, hazırlanan kararname taslağının müteahhitleri hayal kırıklığına uğrattığını dile getirdi



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fiyat farkı kararnamesi çıkarılması talimatının ardından dört ay geçmesine rağmen henüz kararnamenin çıkmadığını ifade eden, hazırlanan kararname taslağında ise sadece demirin fiyat farkının verileceğini, bunun da müteahhitleri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) bugün ilgili sivil toplum ve kamu kuruluşları ile toplantı yapacağını dile getiren Eren, kararname taslağında asfaltın hammaddesi bütümün ve akaryakıtın da yer alması konusunda baskı yapacaklarını kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fiyat farkı kararnamesi çıkarılması talimatının ardından dört ay geçmesine rağmen henüz kararnamenin çıkmadığını belirten, hazırlanan kararname taslağında ise sadece demirin fiyat farkının verileceğini, bunun da müteahhitleri hayal kırıklığına uğrattığını dile getirdi.

TMB Başkanı Erdal Eren yaptığı açıklamada, Ocak-Mayıs döneminde demir çelik ürünlerindeki artışın yüzde 110'lara, akaryakıtta da yüzde 45'lere ulaştığına dikkat çekerek, Mayıs ayından sonra fiyat artışlarında durulma olmasına karşın yılbaşına göre demirde yüzde 90, bütümde yüzde 35, akaryakıtta da yüzde 30'luk artış yaşandığını söyledi.

"FİYAT FARKI KARARNAMESİ MÜTEAHHİTLERİ ENDİŞELENDİRECEK KADAR UZADI"

Türkiye'de uygulanan ihale yasası ile fiyat farkının hemen hemen ödenmediğine işaret eden Eren, şöyle devam etti:
"İki yıl öncesinde de ana girdimiz olan çimentoda kriz yaşamıştık. Şimdi de demirçelik ürünlerinde ve akaryakıtta aynı sorunu yaşıyoruz. Bunların hepsi bu sene olağanüstü diyebileceğimiz oranlarda arttı. Mayıs'ın başlarında Başbakan Erdoğan'ın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e verdiği talimatı ile olağanüstü fiyat artışlarını karşılayacak formül arayışları başladı. Başbakan Erdoğan'ın bu konuya yaklaşımındaki kararlılığından sonra fiyat farkının hızlı çıkacağını umuyorduk. Sektör de ümitlendi. Bu süreç hakikaten müteahhitleri çok endişelendirecek kadar uzadı. Dört ay geçti üzerinden. Bir kararnamenin hazırlanması bu kadar uzun sürmez."

"BATTIKTAN SONRA KARARNAME ÇIKSA NE İŞE YARAR"
Eren, Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının hemen ardından kararnamenin de yayınlanmasını beklediklerini ancak KİK'in ilgili kamu kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine henüz fiyat farkı kararnamesini yolladığını belirtti. Hazırlanan fiyat farkı kararnamesini incelediklerinde hayal kırıklığına uğradıklarını kaydeden Eren, "Taslağı incelediğimizde sektörün beklentilerini karşılamaktan uzak bulduk. Sadece demire fiyat farkı vermek üzere taslak hazırlanmış. Karayollarında iş yapan müteahhitler, akaryakıt ve bütüme de fiyat farkı verilmesi beklentisi içindeler. Bütümdeki fiyat artışı demir kadar çok olmadığı için KİK es geçmiş görünüyor" dedi.

Müteahhitler Birliği'nin üyesi olmayan, Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gerek ticaret odalarından gerekse müteahhitlerden her gün beş altı kişiden telefon geldiğini dile getiren Eren, "battıktan sonra kararname çıksa ne işe yarar" diyenler olduğunu söyledi.

KİK'te bugün ilgili kamu ve sivil toplu kuruluşları ile bir toplantı düzenleneceğini dile getiren Eren, akaryakıt ve bütümün de kararname kapsamına alınmasını talep edeceklerini kaydetti.

"BANKALAR RİSKE GİRİP MÜTEAHHİTLERE KREDİ VERMİYOR"
Öte yandan 2.5 milyar YTL'lik ek ödenek çıktığını ancak sadece 700 milyon YTL'sinin serbest bırakıldığını ifade eden Eren, ek ödenekler bildirildiği için hak ediş almadan ek ödenekleri tamamlamak için iş yaptıklarını belirtti. Karayolu müteahhitlerinin geri kalan 1.8 milyar YTL ek ödeneğin de serbest bırakılmasını istediklerini söyleyen Eren, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hem fiyat artışları hem de kredi maliyetlerinin yüksekliği müteahhitlerin eskisi kadar fazla fedakarlık yapabilmelerine imkan vermiyor. Bankalardan kendi kredilerimizi kullanıp devlete iş yapmıyoruz. Bu sene şartlar çok kötü. Ayrıca bankalar, müteahhitlere ödenek çıkıp çıkmayacağı belli olmadığı için riske girip kredi vermiyorlar."


Geri Dön