27 / 04 / 2024

Foça Surları'nın restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Foça Surları'nın restorasyon çalışmaları devam ediyor!

İzmir ’in Foça ilçesinde tarihi 5 bin yıl öncesine uzanan surların restorasyonu, aşırı sıcağa rağmen tüm hızıyla sürüyor. Küçükdeniz ile Büyükdeniz arasında uzanan surlar, Foça 1. Arkeolojik Park Projesi kapsamında restore ediliyor...



İzmir ’in Foça ilçesinde tarihi 5 bin yıl öncesine uzanan surların restorasyonu, aşırı sıcağa rağmen tüm hızıyla sürüyor. Küçükdeniz ile Büyükdeniz arasında uzanan surlar, Foça 1. Arkeolojik Park Projesi kapsamında restore ediliyor. Çalışmayla yarımadanın kuzeydoğusundaki kayalık yükseltide yer alan Athena Tapınağı’nın ayağa kaldırılması da hedefleniyor.


Foça Kazı Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit’in başkanlığında, aralarında 5 arkeolog, stajyer arkeoloji öğrencileri ve yurdun değişik bölgelerinden gelmiş taş ustalarının da bulunduğu 50’den fazla kişi 40 dereceyi bulan kavurucu sıcaklara ve sert rüzgâra rağmen çalışmalara devam ediyor. 


Daha önce restorasyonu yapılan Beşkapılar Kalesi’nin tarihi bir yapıdan ziyade yeni bir yapıyı andırdığı yönünde şikâyetler aldıklarını belirten restoratör-arkeolog Esin Aksoy, özenle çalıştıklarını belirtti: “İki Osmanlı ve bir Ceneviz kulesi tamamlandı. Onların eskitme, yıpratma ve boyama yöntemleriyle makyajı aşamasındayız. Sur ve kulelerin üst kısımlarını tamamlamadan bırakacağız. Çünkü elimizde tam veri yok ve tam bilgi olmadan tamamlamak restorasyon ilkelerine uymuyor” dedi.


Akurgal başlatmıştı

Foça surlarındaki çalışmalar 1952-1970 arasında Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından başlatılmıştı. Çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı ,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi destek veriyo


Radikal Gazetesi


Geri Dön