29 / 04 / 2024

Foça'daki EKO Köy projesi tartışmalara neden oldu! İşin rengi inşaat başlayınca değişti!

Foça'daki EKO Köy projesi tartışmalara neden oldu! İşin rengi inşaat başlayınca değişti!

İzmir Foça’daki “Ekolojik Köy” projesinde lüks villa yapımına başlandı. Çevreciler ve meslek odaları bunun bir rant projesi olduğunu iddia ederek, söz konusu projenin iptali istemiyle yargıya başvurdu.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 11 Nisan 2011'de 1/25000 Ölçekli  İzmir  Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda plan notu ilavesi yapmıştı.

Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre söz konusu bu değişiklikle özellikle kırsal bölgelerdeki kontrolsüz yapılaşmaların kontrol altına alınmasının hedeflendiği kaydedilerek, “Ekolojik Tarım Turizmi” adı altında tarım arazilerinde yapılaşmaya imkan sağlandı.

EKO KÖY PROJESİNİN ALTINDAN RANT MI ÇIKTI?

Yapılan bu değişiklikten sonra düğmeye basan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) eski yönetim kurulu başkanı Hasan Küçükkurt ve başkan yardımcısı Ali Talak bir yapılaşma projesi oluşturdu.

Foça daki EKO Köy projesi tartışmalara neden oldu! İşin rengi inşaat başlayınca değişti!

Paylaşılan detaylara göre Asrın Grup tarafından hazırlanan ve grafiklerle lansmanı gerçekleştirilen projede, Foça’nın Fevziçakmak Mahallesi’ndeki toplamda 510 dönüm tarım alanında “Ekolojik tarım arazisi, serası ve ev” başlığıyla satışlara başlandı.

Foça şehir merkezine 17 kilometre mesafede yer alan “Mid Phokia Eko Köy” adıyla inşaat faaliyetlerine başlanan iki katlı yapılar 8 milyon 500 bin Türk Lirası bedelle satışa sunuldu.


ORGANİK TARIM YAPACAĞIZ 

Çevreciler ve meslek odaları, Yeni Foça ile Foça arasında kalan bölgede ekolojik tarım faaliyeti gerçekleştirilmediğini toplamda 14 otel ve 140 lüks villa yapımının hedeflendiğini ortaya çıkardı.

Söz konusu tapu kayıtlarında ceviz bahçesi şeklinde gösterilen parsellerdeki sera görünümlü konut inşaatlarına Foça Belediyesi tarafından ruhsat verildiği kaydedildi.

Foça Belediyesi’nin görüş için başvuru yaptığı İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne konut alanı bildiriminde bulunmadığı belirtildi. Ayrıca askıya çıkarılan bir plana rastlanmadığı da kaydedildi.


PROJE MAHKEMELİK OLDU

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu konu ile ilgili olarak protesto eylemleri gerçekleştirirken, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği de yapılaşmaya tepki vererek kamuya karşı hile yapıldığını öne sürdü.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, bunun bir rant projesi olduğunu dile getirerek, ekolojik tarım ismi altında lüks konut yapımına karşı yargıya başvurdu.

Ayrıca tüm bunlar dışında odanın İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığı’na sunmuş olduğu dava dilekçesinde, Foça Belediyesi’nin verdiği yapı ruhsatının usulsüz olduğu da kaydedildi.

 

Milli Emlak'tan son dakika Nisan fırsatı! 3 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satacak!

Gayrimenkul alırken kazanmanın kuralı açıklandı! İşte o yöntem

Mart 2024'te en çok bu yatırım aracı kazandırdı!


Geri Dön