29 / 04 / 2024

Ford Otosan en büyük otomotiv Ar-Ge merkezini inşa ediyor!

Ford Otosan en büyük otomotiv Ar-Ge merkezini inşa ediyor!

Ford Otosan, 60 milyon TL 'lik yatırımla Türkiye’deki en büyük otomotiv Ar-Ge merkezini inşa ediyor. Merkezle birlikte Ford Otosan’ın mühendis sayısı 2014’te 1400 kişi olacak





Ford Motor Company’nin dünyadaki en büyük 3. Ar-Ge merkezi olan Ford Otosan, İstanbul Sancaktepe’de tamamen sıfırdan bir Ar-Ge merkezi inşa etmeye başladı. 2014 ortasında hizmete açılacak bu merkez, aynı zamanda Türkiye’deki en büyük otomotiv Ar-Ge merkezi olacak.


Geçtiğimiz günlerde temeli atılan mühendislik merkezi, 60 milyon TL’ya malolacak. Ford Otosan’ın yanı sıra merkezi Detroit’te olan Ford Motor Company için yürütülen projelerde de kullanılacak merkezde, 1500 kişi çalışabilecek. Ford Otosan’ın 1240 olan mühendis sayısı da, 2014’te 1400 kişiye çıkaracak. Yeni merkez Ford Otosan’ın Gebze, Gölcük ve İnönü’de çalışan tüm Ar-Ge ekibini tek çatı altında toplayacak. Bu merkez hizmete açıldığında, Gebze’deki merkez küçültülerek bir süre daha hizmet verebilecek. Yeni tesiste büyük bir tasarım stüdyosu ve laboratuvarlar bulunacak.

‘One Ford’ planı için önemli

Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich, yeni mühendislik merkezinin, küresel “One Ford” (Tek Ford) planı çerçevesinde Ford Motor Company için de önemli olduğunu söyledi.

Ford Otosan’ın, Ford’un geleceğe dönük ticari araç planlarında sadece Avrupa değil, küresel ölçekte de önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Samardzich, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki Ürün Geliştirme ekibi, konseptten üretime kadar araç, motor ve güç aktarım organlarını tasarlamak, mühendisliğini yapmak, test etmek için gereken deneyim ve yeteneklere sahip. Bu nedenle Ford Otosan’ın yeni Mühendislik Merkezi’nin, Türk otomotiv sektörü açısından da müthiş bir gelişme olduğuna inanıyorum.”


Yola 1961’de 10 kişiyle çıktı

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, 1961’de 10 kişilik ekiple başlayan Ar-Ge maceralarının, Connect’le gelişip, küresel Cargo ve Courier projesine kadar uzandığını hatırlattı. Bunun, Ford Otosan’ı Ford dünyasında öne çıkarttığını belirten Yenigün, mühendislerinin yüzde 20’sinin sürekli dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışmalara katıldığını anlattı.


‘Hedefimiz katma değeri artırmak’

Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç Topluluğu’nun kurulduğundan bu yana yatırımlarını uzun vadeli bakış açısıyla gerçekleştirdiğini , Türkiye için yaratılan katma değeri sürekli artırmayı hedeflediğini belirtti. Koç Topluluğu’nun Ar-Ge’ye verdiği öneme dikkat çeken Ali Koç, “Türkiye’yi 2023 vizyonuna, yani dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacak temel taşlarından biri Ar-Ge gücümüzü geliştirmektir. Topluluğumuzun son 5 yıldaki harcaması toplam 2.7 milyar TL’dir” dedi.

Motivasyon oldu

Koç Topluluğu’nun, Türkiye ekonomisinin yüzde 9’unu, ihracatının yüzde 10’unu, devletin toplam vergi gelirlerinin yüzde 9.4’ünü oluşturduğunu söyleyen Koç, holding bünyesinde Sanayi Bakanlığı onaylı 14 Ar-Ge merkezi bulunduğunu hatırlatan Ali Koç, “Ülkemizin ortalama Ar-Ge harcamalarının net ciroya oranı yüzde 0.9 iken, Koç Topluluğu’nda bu rakam yüzde 1.73 ile uluslararası standartlara yakındır. Hükümetimizin Ar-Ge’ye verdiği önem, bizler için en büyük motivasyon oldu” diye konuştu.

2023 hedefleri

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, “Hükümetin 2023 için belirlediği özel sektörde ciro üzerinden yüzde 2’lik Ar-Ge yatırım tutarını, 2012’de gerçekleştirdiğimiz yüzde 2.63’lük oranla şimdiden geçtik” ifadesini kullandı.


Milliyet


Geri Dön