13 / 11 / 2024

Form, 2. Yeşil Binalar Zirvesi'nde yoğun ilgi gördü!

Form, 2. Yeşil Binalar Zirvesi'nde yoğun ilgi gördü!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin bu yıl ikinci kez düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesinde stand ile yer alan Form Şirketler Grubu, gerçekleştirdiği yeşil bina uygulamalarıyla katılımcılardan yoğun ilgi gördü...




18-19 Şubat  2013'de Swissotel'de gerçekleşen " 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" nde stand yer alan FORM,  TerraCity AVM, Meydan M1 AVM, Rixos Sungate Otel gibi alanında en büyük ve özel toprak ve su kaynaklı ısı pompası uygulamaları ve Migros Alaçatı Mağazası, Perfetti Sakız Fabrikası, Arçelik Çayırova Fabrikası, Toyota Adapazarı Fabrikası fotovoltaik uygulamalarıyla katılımcılardan yoğun ilgi gördü.  


Zirvenin ikinci günü olan 19 Şubat Salı günü oturum başkanlığını İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç'ın yaptığı " Yeşil Binalarda Malzeme" konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Form Şirketler Grubu Başkanı Tunç Korun, yeşil binalarda fotovoltaik ve ısı pompası uygulamaları konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2008 yılında çıkardığı “Binalarda Enerji Performansı “yönetmeliği madde 22'ye de değinen Tunç Korun, 20 bin m² üstünde olan tüm binaların ısıtma-soğutma sistemleri için enerji verimliliği yüksek olan ısı pompası uygulamalarının iyi bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini ve özellikle son 10 yılda yeni yapılan AVM'lerin %70'e yakınının sistem olarak ısı pompasını tercih ettiğini belirtti. 


Konuşmasında Türkiye'de güneş enerjisi kullanımına da değinen Tunç Korun, " Ülkemizde güneş enerjisi yıllık 4 MW kurulu güç ile potansiyelinin çok altında kullanılıyor. Oysa elektrik fiyatlarındaki aşırı artışlar ve enerjide giderek artan dışarıya bağımlılığımız ülkemizin en önemli doğal enerji kaynağı olan güneşi daha çok kullanmayı gerektiriyor. Fotovoltaik ürünlerde son 5 yılda fiyatlar ciddi oranlarda düşerken elektrik fiyatlarında yüksek miktarda artışlar oldu. 1.500 avro’ya artık anahtar teslim fotovoltaik sistemler kurulabiliyor ve sistem 5 yılda geri dönüş sağlıyor. 500 kW altı kanununun çıkmasıyla da lisans gerekmeden bireyler ve kurumlar kendi elektriklerini kendileri üretebilecek” dedi.


2.Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne, 100’den fazla akademisyen, 30’a yakın yabancı konuşmacı sivil toplum kuruluşu ve sektör temsilcisi katıldı. Zirve’de, yeşil bina sektörünün bugünkü durumuyla birlikte ortak sorunları ele alındı ve ekolojik yerleşim birimlerine giden yolda geleceğe dönük beklentiler dile getirildi.


Geri Dön