Genel

Forum AVM’lerde çözülemeyen arazi düğümü!

İzmir'de öğrenci yurdu yapılmak üzere Ege Üniversitesi’nce kamulaştırılan araziye inşa edilen Forum Bornova AVM’nin dava süreci bitmek bilmiyor. İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açan kamulaştırılan arazinin eski sahipleri, mülklerinin geri verilmesini istiyor.

İzmir'de öğrenci yurdu yapılmak üzere Ege Üniversitesi’nce kamulaştırılan araziye inşa edilen Forum Bornova AVM’nin dava süreci bitmek bilmiyor. Arazinin geri alınması için 54 hak sahibi tarafından açılan davada AVM’nin tapusunun iptali isteniyor. Arazinin eski sahipleri, arazinin kamulaştırma amacına uygun kullanılmaması nedeniyle mahkemeler arasında gidip gelen davaların bir an önce karara bağlanarak haklarının verilmesini bekliyor.

Forum Bornova’nın kurulduğu yerde dedesine ait 200 dönümlük çiftlik arazisi kamulaştırılan Ferit Günerergin, sadece Forum Bornova’da değil, birçok Forum AVM’sinin devlet arazilerinin üzerine kurulduğunu belirtiyor. Kamulaştırıldıktan sonra amacı dışında kullanılan arazilerin üzerinde yükselen Forum AVM’lerle ilgili davalar halen sürüyor.

Forum markalı AVM’leri kuran Multi Corporation, 2003 yılında milyarlarca liralık yatırımla Türkiye’ye pazarına girdi. İlk yapılan alışveriş merkezi de Forum Bornova oldu. Daha sonrasında yurdun dört bir yanında Forum AVM’leri faaliyete geçti. Türkiye'de çok sayıda alışveriş merkezine imza atan Multi Corporation’un ortağı Alman iş adamı Hans Otto Nagel tarafından yapılan AVM’lerin çoğu arazileri nedeniyle davalık oldu.

ÖĞRENCİ YURDU YAPILACAKTI!

Forum Bornova’nın bulunduğu arazi Ege Üniversitesi kampüsü içinde kalan 305 bin 236 metrekarelik şahıs arazisi, 1960’larda yurt yapılmak üzere rektörlükçe kamulaştırıldı. Rektörlük, 1998 yılında öğrenci sayısının 30 bine ulaşması nedeniyle kampüsün bitişiğindeki YÖK’e bağlı yurdun öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayamadığı için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurup 2 bin 500 yatak kapasiteli yurt ve günübirlik konaklama tesisi ile bu binaların çevresinde eğitim amaçlı turistik tesis yapılması ve işletilmesi amacıyla kamulaştırdığı araziyi 49 yıllığına kiraya vermek üzere ihaleye çıkardı. İhaleyi alan Tepe İnşaat Sanayi A.Ş ile Ege Üniversitesi arasında yurt ve günü birlik tesis yapmak üzere kira sözleşmesi imzalandı. Ancak araziye kamulaştırma amacı doğrultusunda yurt değil alışveriş merkezi yapıldı. İzmir’in en büyük alışveriş merkezi olan Forum Bornova, 2006 yılında açıldı.

 

AVM’nin üzerinde yükseldiği arazinin eski sahipleri taraflarla yürüttükleri süreç sonrasında arazinin kamulaştırma amacına uygun kullanılmaması nedeniyle dava açtı. Alman Ticaret Bankası olan Commerz Real, AVM sahibi olarak davada yer aldı. Alman Banka, Ege Üniversitesi ile birlikte davaya müdahil oldu.

Kamulaştırılan taşınmazın iadesini ilişkin İzmir Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülen davaların ardından İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. Taşınmazın geri alınmasına ilişkin dava halen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 5’inci Hukuk Dairesi’nde devam ediyor. Davada taraflar Profesörler’den aldıkları bilirkişi raporlarıyla haklılıklarını ispatlamaya çalışıyor.

TAZMİNAT ÖDENMESİNİ TALEP EDİYORUZ!

Davacı Ferit Günerergin, dedesine ait 200 dönüm arazinin öğrenci yurdu yapılmak için kamulaştırıldığını belirterek, eğitim tesisi yapılması gereken araziye ticari amaçlı olarak Forum Bornova’nın inşa edildiğini söyledi. Forum Bornova’nın yapılmasıyla kamu yararının ortadan kalktığını kaydeden Günerergin, “Kamu yararına denilerek alınan arazilerimizi amacı dışında kullanan Ege Üniversite’ne dava açtık. Arazilerin iadesi mümkün değil bu nedenle tazminat ödenmesini talep ettik. Şu an İzmir Bölge Mahkemesi’nde dvalarımız devam ediyor” diye konuştu.

 

FORUM AVM’LERİN ARAZİLERİ DAVALIK OLDU

Alman İş adamı Hans Otto Nagel’in ortağı olduğu Multi Corporation’un yatırımıyla yapılan Forum AVM’lerin arazileriyle ilgili davalar bitmiyor. Kamulaştırılan devlet arazileri, belediye arazileri üzerine yapılan AVM’lerde hak sahipleri tarafından açılan davalar sürüyor. Üçüncü kez el değiştiren AVM’lerle ilgili kaçak yapılaşma iddiaları da yargıya taşınmış durumda.

ARAZİ YEŞİL ALAN OLARAK KAMULAŞTIRILMIŞTI

Forum İstanbul’un arazisi de Forum Bornova'nınki gibi kamulaştırılmış topraklar. Forum İstanbul’un bulunduğu arazi 1980 yılına kadar, iki dönem Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı görevi de yapan Razi Trak’a aitti. Arazi 1980 yılında “sosyal amaçlı yeşil alan” olarak kullanılmak üzere düşük bir bedel karşılığında kamulaştırıldı.

Arazinin eski sahipleri tarafından açılan davada geçtiğimiz eylül ayında Bölge Mahkemesi istinaf kararını açıkladı. “Geri alma hakkının kullanılmaması nedeniyle oluşan zararın tazmini” talebiyle açılan davada  İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 5’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin zaman aşımı nedeniyle verdiği davanın reddi kararını oy çokluğuyla onadı. Dava Yargıtay aşamasına taşındı. 

MEGA CENTER'DA HAKLARINI ALDILAR 

Bayrampaşa'daki Mega Center da, İstanbul Forum'dan önce yine Razi Trak'a ait kamulşaltırılan arazi üzerine kuruldu. Razi Trak’a ait 750 bin metrekarelik alanın kamulaştırılmasının ardından, Bedrettin Dalan döneminde 250 bin metrekarelik bölümü 1984 yılında gıda toptancılarına devredildi. Devrin ardından Razi Trak’ın varisleri imar planlarının iptali için dava açtı ve kazandı. Ancak gıda toptancılarının kurduğu birlik tarafından inşa edilen Mega Center tamamlandığı için taraflar uzlaşmaya gitti. Dava 1993 yılında bittiğinde Mega Center olarak kullanılan bölüm dışında arazinin sosyal donatı dışında kullanılamayacağı bir kez daha tescil edildi. Ancak arazinin imar planları bir kez daha değişti ve 175 bin metrekarelik kısmı Multi Turkmall’a satıldı. Forum AVM’lerle ilgili süren davalarda, Mega Center davasındaki kararın emsal niteliğinde olduğu belirtiliyor.

FORUM KAYSERİ ARAZİSİ KAMU YARARI GÖZETİLMEDEN SATILDI

Kayseri Forum AVM’nin inşa edildiği alan ile ilgili dönemin MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Selçuklulular zamanında yapılmış bir caminin arazisinin belediye tarafından istimlak edilip önce stadyum yapıldığını sonra da Forum AVM’nin inşa edildiğini söylemişti. Halaçoğlu normalde mazbut vakıf olduğu için geri asli hüviyetine döndürülmesi gereken arazinin, Multi Turkmall şirketine kamu yararı gözetilmeksizin satıldığını açıklamıştı.

MARMARA FORUM’DA KAÇAK YAPI DAVASI SÜRÜYOR

İstanbul’da; 250 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan Marmara Forum Alışveriş Merkezi’nin otopark ve ofis binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadir Topbaş başkanlığındaki yönetimi tarafından 2008 ve 2011’de iki kez “kaçak” olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti. Ancak alışveriş merkezi, 2013 yılında açıldı.

Bu süreçte  AVM ile ilgili kaçak yapı iddaları yargıya taşındı. Danıştay dava sonunda “kaçak” olduğuna karar verdiği Marmara Forum Alışveriş Merkezi’yle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi plan değişikliğine gitti.

İBB Meclisi’nin eski CHP’li üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, İBB’nin bu plan değişikliğine ilişkin İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde geçtiğimiz Ağustos ayında yeni bir dava açtı. Davada, alışveriş merkezine ilişkin daha önce yapılan imar planı değişikliklerini ve bu planlar hakkındaki yargı kararlarını hatırlatarak, plan değişikliğinin iptalini ve yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi.

DENİZLİ ÇAMLIK AVM DE YEŞİL ALANA YAPILDI

Forum Çamlık AVM, Denizli'de Multi Turkmall tarafından 60 milyon Euro yatırımla yapıldı. Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu, AVM’nin yeşil alan olarak ayrılan bölgenin üzerine  başka bir yeşil alan gösterilmeden yapıldığını belirterek dava açmıştı. Denizli İdare Mahkemesi'nde açılan davada alışveriş merkezinin yıkımına karar verilmişti. Ancak Forum Çamlık'ın arazisiyle ilgili belediye meclisi tarafından değişiklik yapıldı ve yeni bir yeşil alan gösterildi. 

60 dönümlük arsa satışıyla gündeme gelen Beykoz Belediyesi’nde şimdi de Çubuklu’daki taşınmazın ADD'ye tahsisi krizi!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Tahliye dava değeri, dava tarihindeki yıllık kira bedeline göre belirleniyor!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Tahliye dava değeri, dava tarihindeki yıllık kira bedeline göre belirleniyor!