21 / 12 / 2024

FU Gayrimenkul yeni işlere giriyor!

FU Gayrimenkul yeni işlere giriyor!

Gayrimenkul ipotek işiyle tanınan FU Gayrimenkul, outsourcing gereksinimi duyulan işlerle faaliyet alanını genişletiyor.



BANKAVEBANKADIŞI finans kurumlarının kullandırdıktan kredilerin gayrimenkul ipotek işlerini yapan FU Gayrimenkul, yeni iş kollarına adım atıyor.


KOBİ’lere can suyu olması beklenen “taşınır rehni” konusunda bankalarla anlaşmalar yapan FU, Türkiye’de yeni bir iş kolu olan “arabuluculuk” için de yurtdışmdaki gibi özel merkezler açıyor.

FU Gayrimenkul, Türkiye genelinde 700’e yakın avukatla çalışıyor. FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, TÜİK verilerine göre Kasım 20l6’de ipotek teminatıyla satılan her 100 konutun 43’ünün ipoteğinde FU’nun imzası olduğunu belirterek, çalışma sistemlerini kopyaladıklarını, hizmetlerini outsourcing (dış kaynak kullanımı) isteyenlere sunduklarını söylüyor.


KOBİlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Taşınır Rehni Kanunu ile küçük işletmelerin bankalardan kredi alırken gösterdiği teminatların kapsamı genişletildi. Eskiden sadece gayrimenkul teminat olarak gösterilirken, şimdi makineler, alacaklar, hayvanlar, kira geliri, kiracılık hakkı, yıllık ürün veren ağaçlar, tarımsal ürünler, ticaret unvanı gibi gibi birçok varlık rehin kapsamına alınabiliyor. Hatta minibüs hattı ve taksi plakaları da rehne konu olabiliyor.

KOBİlerin varlıklarının çoğunu taşınır varlıklar oluşturuyor. Ertuğrul Bul, daha önce işletme ' varlıklarının yüzde 22’si teminat olarak kullanılabiliyorken, yeni düzenlemeyle yüzde 100’ünün kullanılabilir hale geldiğine dikkati çekiyor. Yeni düzenlemeyle KOBİlerin kredi kuruluşlarından kaynak bulmasının önünün açıldığını vurgulayan Bul, bunun ekonominin büyümesine de yansımasının beklendiğini belirtiyor. Şu anda bankalar veya kredi kuruluşlarının taşınmaz ekspertiz-değerle-me raporlan SPK lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri aracılığıyla yapılıyor. Ertuğrul Bul, taşınır rehne konu olan varlıkların değerlemesi konusunda Hazine’nin lisans verdiği sigorta eksperlerinin tecrübeli olduğuna dikkate çekerek, bankalara bu konuda hizmet vermeye başladıklarını söylüyor. Bu arada, Taşınır Rehni Kanunu, kredinin bitiminden takiben yedi gün içinde varlıklar üzerindeki rehnin kaldırılmasını istiyor. Bu yapılmadığında cezalar söz konusu. Ertuğrul Bul, bu işlemi de bankalar adına takip etmek istediklerini belirtiyor.


Diğer yandan Bul, “arabuluculuk” konusunda da faaliyet göstermeye başlayacakları bilgisini veriyor. Şu anda mahkemelerde işçi ve işveren dosya sayısının 400 bin civarında olduğu belirtiliyor. Yaklaşık beş yıl önce hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu yürürlüğe girmişti. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında 5 bin 925 arabuluculuk işlemi yapıldı. Bu işlemlerin yüzde 94'ü anlaşmayla tamamlandı. Mahkemelerin iş yükünü azaltacak olan bu uygulamanın özellikle işçi ve işveren dosyalarında mahkemeye gitmeden önce arabuluculara gitme zorunluluğu gündemde. Hukuk fakültesi mezunu olan ve beş yıllık iş tecrübesi bulunanlar sınavla arabuluculuk lisansı alabiliyor. Ertuğrul Bul, “Ana işimiz ipotekten dolayı geniş bir avukat ağımız var. Şu anda birlikte çalıştığımız 50 ye yakın avukat arabuluculuk lisansı alıyor. Bu nedenle bu işe de talibiz” diyor. Bul, bu iş için Medyan DRC adıyla bir de şirket kurdukları bilgisini veriyor. İstanbul Çağlayan’da da yurtdışındaki arabuluculuk ofisleri gibi bir merkez açıyorlar. Bu merkezleri Bursa,  Ankara  ve İzmir’e de taşımayı planlıyorlar.


Fortune Turkey


Geri Dön