19 / 05 / 2024

Fukuşima'yı beton dökme pompası durduracak!

Fukuşima'yı beton dökme pompası durduracak!

Dünyanın en büyük beton dökme pompası, ABDdeki işine ara vererek Japonyaya gönderiliyor. Ashmore Concrete Contractors şirketine ait pompanın, reaktörlerin stabilize edilmesi çalışmalarına büyük katkıda bulunacağı tahmin ediliyor



Japonyada 11 Mart´ta yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından dört reaktöründe ciddi hasar oluşan Fukuşima Nükleer Santralında, radyasyon sızıntısı tüm çalışmalara rağmen durdurulamıyor. Santralın temeline zift dökülmesi gibi farklı önerilerin de gündeme getirildiği bugünlerde, çalışmalara dev bir katkı da ABDden geliyor.

Dünyanın en büyük beton dökme pompası, ABDdeki işine ara vererek Japonyaya gönderiliyor. Ashmore Concrete Contractors şirketine ait pompanın, dev boyutları ve özellikleriyle, reaktörlerin stabilize edilmesi çalışmalarına büyük katkıda bulunacağı tahmin ediliyor. 86.1 ton ağırlığındaki beton pompası 70 m. uzunluğunda bir kola sahip. Üstelik saatte 160 m3 beton dökebilen bu kol, uzaktan kumandayla yönetilebiliyor. ABDden 70 mlik bir başka pompa, Almanyadan 62 m. boyunda iki ayrı pompa ve Vietnamdan da 58 m. boyunda bir pompa daha yola çıktı.

25 Nisan 1986da Çernobil Nükleer Santralında yaşanan radyasyon sızıntısı da engellenemeyince son çare olarak 7 bin ton çimentoyla reaktör gömülmüştü. Üstten ve alttan betona gömülen reaktörün sıcaklığı ancak bir yıl sonra 100 derece düşürülebilmişti.

Türkiyeden Japonyaya 50 ton yardım gidecek

TÜRKİYE Japonyada 50 ton ağırlığında insani yardım malzemesi gönderecek. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Japon hükümetinin talepleri doğrultusunda hazır edilen malzemelerin, yarın THYye ait bir kargo uçağıyla gönderileceğini açıkladı. Yardım malzemelerinin içinde 5 bin battaniye, 10 bin kutu ton balığı, 20 bin kutu bezelye, 12 bin 500 kutu turna balığı ile 10 bin iyot tableti bulunuyor. Çiçek, bölgeye 33 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel, ayrıca THY kargo uçağı ile 3 araç, 2 römork, 40 dozimetre ve 5 radyasyon ölçüm cihazı gönderildiğini bildirdi.
Hürriyet


Geri Dön