27 / 11 / 2024

Funda Baltalı, Seferihisar'da 400 keçilik çiftlik kurdu!

Funda Baltalı, Seferihisar'da 400 keçilik çiftlik kurdu!

Dünya devlerine fason deri giysiler üreten Funda Baltalı, bu işten sıkılınca keçi çiftliği kurmaya karar verdi. Seferihisar'da 5 milyon dolara bin 400 keçilik çiftlik kurdu. Baltalı Türk mutfağına keçi peynirini kazandırmak için markalaşıp süper marketler




Türkiye'de ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle pek sıcak bakılmayan keçi besiciliği son yıllarda gözde bir yatırım alanı oldu. Keçi sütü ürünlerinin market raflarında daha fazla yer kaplamaya başladığını gören pek çok yatırımcı bu alana yöneldi. Bu yatırımcılardan biri olan Funda Baltalı'nın hayata geçirdiği Baltalı Tesisleri, 2009'da 5 milyon dolarlık yatırımla Seferihisar'da 100 dönüm arazi üzerine kuruldu. Bin 400 keçinin bulunduğu çiftlikte 2010'da mandıra üretimine geçildi. Erkek egemen bir iş alanı olarak bilinen hayvancılığa yatırım yapan Funda Baltalı'nın oldukça başarılı bir eğitim hayatı var. Robert Kolej'in ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Baltalı, Harvard'da master yapmış.

MÜZİK ZİYAFETİ

Bugün başarılı bir iş kadını olan Baltalı, Nazilli'den Seferihisar'a getirttiği yoncalar ile beslediği keçilerini en doğal koşullarda yetiştiriyor. Saanen cinsi keçilerin yanına çiftlik görevlilerinden başka kimse giremiyor ve stresi önlemek amaçlı olarak keçilere 24 saat müzik dinletiliyor. Yemlenme, aşılanma, sağım raporlarının tutulması için bilgisayarda her keçinin ayrı dosyası yer alıyor. Sulama sistemi bile strese girmelerini engelleyecek ve verimlerini arttıracak şekilde yapılmış. Çiftlikte elde edilen sütten, Fransız ve Türk uzmanlar, geleneksel mandıra tatlarından ödün vermeden peynir üretiyor. Seferihisar'da yerel lezzetler modern üretimle keçi peyniri tüketicisine sunulurken; Fransa'nın en çok tüketilen peynir çeşitlerinden Büş (buche de chevre), keçi sütünün azlığı sebebiyle inek sütünden üretilen Labneh, Baltalı ile aslına geri dönüyor.

'İlk başta keçileri kaçırıyordum'
Baltalı "Fason deri işim vardı. Burberry, Marc Jacobs gibi dünyanın en lüks markalarına üretim yapıyordum. Bu işten iyi para da kazandım. Sonra sıkıldım ve peynir işine girmeye karar verdim" diye süreci anlatırken, peynir işini nasıl öğrendiğini ise şu sözlerle aktarıyor: "Önce Hollanda'ya gidip çiftlik işini öğrendim. DeLeval bizim için çiftliği kurdu." İşe 200 keçi ile başladığını belirten Baltalı, "Ancak 150 tanesi telef oldu. Keçileri kaçırıyordum! Köylüler beni kazıklamışlar. Hastalıklı hayvanları satmışlar. O günden sonra işe nasıl yapacağımızı öğrendik" diye sözlerini sürdürüyor.

Her gün İzmir'e gidip geliyor
"Çiftliğe mandıra kurdum. Katkısız keçi peyniri yapıyoruz. Sağlıklı olsun kendi sütlerimizden olsun dedik. 500 senedir Seferihisar'da yapılan Armola ismi verilen bir peynir. Bu lezzeti aldık, mandıra tadında modern tekniklerde yeniden yaptık. Bunun ekonomiye getirdiği önemli bir katkı var... Her gün İstanbul'dan Seferihisar'a uçakla gidip akşam dönüyorum. İşlerden dolayı. Çünkü işlerin hepsi İstanbul'da."

New York'ta gurmelere satılacak
Türkiye'de bir keçi furyasıdır gidiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz
Türkiye'de aynı çatı altında üretim yapan tek çiftlik benim. İş Bankası'nın eski genel müdürü Ersin Özince bir süre önce çiftliğimi görmeye gelmişti. Sonra gazetelerde okudum, bu işe girmiş. Sanırım bana özendi. Türkiye'de herkes 'keçi çiftliği' işini kendi markasını ön plana çıkarmak için kullanıyor. Ünlü De Leval firması bizim çiftliği kurdu ve onların makinelerini kullandık.

Peki neden keçi
İnekte çok büyük yatırımlar var. Pazarda büyük oyuncular var. İnek sütünden peynir yaptığınızda Pınar ya da Sütaş'la çakışacaksınız. Sağlığa verilen önem arttıkça, keçi sütü ön plana çıkmaya başladı. Eskiden marketlerde bir raftı şimdi 5 raf oldu. Kanserli hasta beslenmelerinde bir tek keçi sütüne izin veriliyor.

Yurtdışıyla çalışıyor musunuz
Yurtdışına labne yapıyoruz. Markamızla raflarda yerimizi alıyoruz.

Yurtdışında nerede varsınız
Amerika ile anlaştık. New York'ta 18 gurme shop zincirinde 4 ürünümüz olacak.

Yatırımcı sayısı artıyor
* Türkiye'de yaklaşık 5.1 milyon keçi varlığı bulunuyor. 2009'da 192 bin litre keçi sütü üretildi, 11.6 bin ton da keçi eti yendi.
* Keçi sütünün litresi piyasada 1.5 - 2 TL'ye satılırken 1.25 TL'ye mal edilebilen inek sütü ise ancak 70-80 kuruşa alıcı buluyor.
* Keçi yatırımcısı olarak Mado, Sezer Group- ani Çiftliği, Bolca-Bolana, Atatürk Orman Çiftliği öne çıkıyor.
* Bir keçi çiftliğinde yatırımın geri dönüş süresi 7 yıl olarak hesaplanıyor.
* Keçiden günde ortalama 2-3 litre süt alınabiliyor. İnekten sağlanan süt 28-30 litreyi buluyor.
* En verimli keçi olarak Almanya ve İsviçre'den ithal edilen Saanem cinsi keçi gösteriliyor. Bu keçilerin tanesi 1000 dolardan alınabiliyor.
Sabah/Sinan Özedincik


Geri Dön