26 / 11 / 2024

Fuzuli işgal nedir?

Fuzuli işgal nedir?

Hukuken; bir taşınmaz malı, sahibinin izin ve rızası olmadan ele geçirmek anlamına gelen fuzuli işgal konusu hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek ve konu detaylı bilgiye sahip olmak için haberimizi inceleyebilirsiniz..




Fuzuli işgal nedir?


Fuzuli işgal, bir taşınmazı, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle bir taşınmazın maliki veya onun yerine bu konuda işlem yapmaya yetkili vekil veya mümessil gibi kimselere hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden gitme durumu olarak karşımıza çıkıyor.


3091 Sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüz ve müdahalelere İlişkin Başvurular'dan da yer alan zilytliğin korunması konusu ve fuzuli işgalin engellenmesi konusuna ilişkin tahliye istemi için gerekli başvuru koşulları şöyle;


- Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalelerin önlenmesi için Kaymakamlık Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterlidir.


-   Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, taşınmaz malın ait olduğu idare. Kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılır.


- Müracaatlar Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilcileri tarafından yapılır. Kan hısımları ile sıhri kısımlar tarafından zilyed adına yapılan başvurular işleme konulmaz.

 

Gerekli belgeler:


- Başvuru dilekçesi. Form Dilekçe (Altta Örneği Olan-Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğünden de  temin edilebilir.) örneğe uygun olarak sitemizden indirilerek dışarıda da yazılabilir.


- Gayrimenkule ait tapu örneği vs.


- Memur harcırah makbuzları(Başvurudan sonra Maliye veznesine yatırılacak)


Kanunun uygulanması koşulları


- Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu kanunun uygulanabilmesi, taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olmasına bağlıdır.


- Yetkililerin tecavüz veya müdahalenin yapıldığını öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde idari makama başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ancak , tecavüz veya müdahalenin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulmaz.


- Posta ile yapılan başvurular, başvuru için Kanunu öngördüğü süreleri durdurmaz.


- Başvuru şikayetçi lehine sonuçlanırsa, masrafları karşı taraftan(Gerekirse icra yoluyla ) tahsil eder.


- Başvuru şikayetçi aleyhine sonuçlanırsa , masraflar kendi üzerine kalır.



Fuzuli şagil ne demektir?

Fuzuli şagilin tahliyesi!

Ecrimisilin işgalcinin rızası ile tahsili!

Ecrimisil alacağının cebren tahsili!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön