22 / 07 / 2024

Galata Kuledibi'nde ev fiyatları 150 bin dolardan başlıyor

Galata Kuledibi'nde ev fiyatları 150 bin dolardan başlıyor

Kuledibi Galata, yüksek tavanlı ve yine tarih kokan binalarıyla bu nostaljiyi yaşamak isteyenler için elde kalan son birkaç mahalleden biri




Küllerinden doğan, İstanbul'un en eski ve en köhne semtlerinden biri olan Galata Kuledibi, hem tarihi hem de sosyal dokusuyla entelektüeller ve yatırımcılar tarafından yeniden keşfedildi. Eski İstanbul'un izlerini ve kentin manzarasını günümüze kadar taşımayı başaran Kuledibi Galata, yüksek tavanlı ve yine tarih kokan binalarıyla bu nostaljiyi yaşamak isteyenler için elde kalan son birkaç mahalleden biri.

En düşük fiyat 150 bin dolar
Talepteki artışla doğru orantılı olarak Galata Kuledibi'ndeki konut fiyatları kriz döneminde bile artırmayı sürdürdü. Benzer dokuya sahip bir semt olan aydınların gözdesi Cihangir'i bile geride bırakan Galata-Kuledibi'nde stüdyo daire almayı düşünüyorsanız, 150 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor.

Eski ve gözden düşmüş bir semt olarak bilinen Galata-Kuledibi, son yıllarda yeniden yükselişe geçti. İstanbul'un en eski ve en güzel semtlerinden olan Galata-Kuledibi'nin popülaritesi her geçen gün katlanarak artıyor. Ortaköy ve Cihangir'den sonra önemli bir çekim merkezi haline gelen bölge, 1990'larda Cihangir'e rağbet gösteren entellektüel kesimin yeni gözdesi. Birçok ünlünün de yaşadığı Galata-Kuledibi; Amerika, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada'da yaşayanların bile ilgisini çekiyor. Dünyanın pek çok yerinden gelen insanlar hem tarihin içinde olmak, hem yatırım yapmak hem de hoş vakit geçirmek için soluğu Galata'da alıyor. Böylece Galata-Kuledibi, son yılların gözde semtlerinden Cihangir'e rakip olarak gösteriliyor.

Fiyatlar yükselişte
Yakın zamana kadar İstanbul'un en yıkık dökük semtlerinden biri olan Galata-Kuledibi'nde bulunan konutlar, astronomik fiyatlarına rağmen deyim yerindeyse peynir ekmek gibi satıyor. Bölgenin cazibesini keşfeden pek çok büyük şirket satın aldıkları eski binaları yenileyerek yüksek fiyatlardan satarken, büyük şirketler de Kuledibi'nin yolunu tutuyor. Birkaç yıl öncesine kadar kimsenin oturmak istemeyeceği semtte bugün ise, ev sahibi olmak için milyon dolarları gözden çıkarmak gerekiyor. Özgür Emlak'ın sahibi Zekeriya Mankırcı'ya göre, Galataport projesinin gündemde olmasıyla birlikte ev sahipleri fiyatları gün geçtikçe yükseltiyor. Talebin de yüksek olduğunu belirten Mankırcı, bölgede 150 bin doların altında 1+1 konut bulunmadığını, manzarasına göre bu rakamın 300 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında değiştiğini söyledi. Galata ve Kuledibi'nde 1+1 veya stüdyo daire kiralamanın bedeli ise 1.000 TL'den başlıyor.
 
Her dönemin gözdesi Doğan Apartmanı
Birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Serdar-ı Ekrem Sokak'taki Doğan Apartmanı, bölge en değerli gayrimenkullerinin başında geliyor. Toplam 90 ile 300 metrekare arasında büyüklüğe sahip 51 dairenin yer aldığı binadaki dairelerin fiyatı 600 bin dolardan başlayıp, 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Apartmandaki kiralar da 3 bin dolar civarında. Okan Bayülgen, Şener Şen, Tarkan ve Sezen Aksu bu ünlü apartmanın sakinleri arasında. Ünlü televizyoncu Okan Bayülgen'in Doğan Apartmanı'nda üç dairesi olduğu biliniyor. Apartmanın manzarasına vurulan Sezen Aksu ise, daireyi stüdyo amaçlı kullanıyor. İstanbul'un ilk apartmanlarından olan Doğan Aparmanı'nın, 1840'da yapıldığı biliniyor. Galata ve çevresindeki yapı etkinlikleri ise 1858 ‘de ilk Belediye'nin kurulmasıyla hız kazanmış. 1864 sonlarındaysa Prusya elçiliği için Galata kulesi yakınlarında teraslar üzerinde yer alan geleneksel bir konak satın alınır. 1872‘de bu konak yıktırılarak yerine daha görkemli bir Elçilik yaptırılması kararlaştırılırsa da; yeni elçi projeyi Ayaspaşa'da başka bir arsada uygulattırır. Galata‘daki arsa uzun yıllar boş kaldıktan sonra, burada Belçika'lı bir banker ailesi Helbig'ler 1894 görkemli bir apartman yaptırmışlar. Toplam 45 dairenin yer aldığı apartmana Yazıcı (günümüzdeki Serdar-ı Ekrem caddesi) sokağından 330 metrekare büyüklüğündeki bir iç avluya giriliyor. Burada apartmanın dört bloğunun girişleri bulunuyor. Apartmanda 1920 sonuna dek bir “bohem” yaşamı sürdürüldüğü biliniyor. Apartmanın adı sahiplerinin adlarını yansıtır biçimde bir kaç kez değişmiş. 1919'a dek Helbigolan yapının ismi sonraları Nahid Bey, Boton apartmanı ve Viktorya hanıolarak değişmiş. 1942'deyse Kazım Taşkent'in apartmanı almasıyla, İsviçre Alplerinde çığ düşmesi sonucu yitirdiği oğlunun adını verir apartmana. Ve bugünlere kadar varolan ismini sürdürmüş.

Galata'ya ünlü akını
Çok sayıda tarihi binanın restore edildiği İstanbul'un Galata semti ünlü isimlerin yeni gözde yaşam merkezi haline geldi. Faruk Eczacıbaşı'ndan, Okan Bayülgen'e, Ferzan Özpetek'ten, Bahar Korcan'a kadar çok sayıda ünlünün bölgede evi bulunuyor. Birçok eski yapının restore edilerek yeni bir çekim merkezinin yaratıldığı Galata'da ünlülerin tercih ettiği bir diğer bina ise Kamondo Apartmanı... 8 rezidans'ın bulunduğu apartmanda daireler sanat dünyasının ünlü isimlerince daha restorasyon aşamasındayken kapışıldı. Apartmandan daire alan ünlüler arasında Bülent Ersoy ve Şener Şen'in de adı geçiyor. Galata'yı tercih eden bir diğer ünlü Sezen Aksu'nun ise tarihi bir apartmandaki daireyi stüdyo olarak kullandığı belirtiliyor. Perküsyon sanatçıları Okay Temiz ve Mısırlı Ahmet, yönetmen Nuri Bilge Ceylan, oyuncu Füsun Demirel ve Hasibe Eren de Galata sakinleri arasında.

Bölgeye kimler, hangi yatırımı yaptı?
Son 5-6 yıldır bölgedeki birçok tarihi binanın satın alma operasyonuna imza atan Beyoğlu AŞ, bu binaları restore ederek, konuta dönüştürüyor. Bölge ayrıca iş adamlarının da gözdesi haline geldi. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, İstanbul'daki Galata Kulesi'nin tam karşısındaki 100 yıllık binayı satın almıştı. 960 metrekare alana sahip 6 katlı binayı 2006 yılında satın alan Eczacıbaşı, gelen misafirlerini ağırlamak için bu binayı bir rezidansa dönüştürdü. Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk ise geçtiğimiz aylarda Galata'da Faruk Eczacıbaşı'nın sahip olduğu binanın yanındaki tarihi apartmanı 8.5 milyon TL'ye satın alarak Eczacıbaşı'na komşu oldu. Şahkulu Mahallesi'nde 283 ada, 2 parselde bulunan ve 19. yüzyılın başlarında yapıldığı öğrenilen, bir kez restorasyondan geçen taş dış cepheli ve ahşap çift cumbalı tarihi bir bina 202 metrekare arsa üzerinde, 160 metrekare taban oturumuna sahip. 5 kattan oluşan ve ortalama bin metrekare kullanım alanına sahip binada, Şahenk'in restorana dokunmayıp, üst katlarını ise butik otele dönüştürebileceği konuşuluyor. Semtin yeni sakinleri arasında işadamı yönetmen Ferzan Özpetek ve modacı Bahar Korcan bulunuyor. Son dönemde İngiliz Fairmont gibi bazı fonlar da bölgede Komando Han, Rizzo Apartmanı, eski Sümerbank binası gibi tarihi binaları satın alarak restore etmişti.

Hedef Galata'yı moda ve turizm merkezi haline getirmek
Galata Kuledibi'nde son üç dört yıldır yoğun olarak çalışmalar sürdüren ve ilk adımın Galata'nın etrafındaki transit yolu kapatmak olduğunu söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bölgede yapılan çalışmaları ve hedefleri şöyle anlatıyor: "Galata Kulesi'nin önünde eskiden Şişhane'den Karaköy'e inen bir ana aks vardı. Bu ana aks olduğu sürece buranın turizme açılamayacağını anladığımızdan dolayı Galata Kulesi'nin çevresindeki üç sokağı kapadık. Galata'nın minik olan meydanına katmak suretiyle Kuledibi'nin çevresini genişlettik ve burayı büyük bir meydana çevirdik. Bu yayalaştırma işi bir yandan transit trafiği kaldırdığından sakinleşmeyi gündeme getirdi. Bununla birlikte bu meydana bakan tüm binaların değerini artırarak restorasyon hareketini hızlandırdı. Çevrede turistik mekanların açılmasına sebep oldu. Zaten buranın gelişmesi için yaptığımız çalışmalardandı. Oradaki insanları da teşvik ettik. Bu teşvik ile birlikte orada bir iyileşmenin söz konusu olduğunu gördük. Kuledibi'ni aydınlatarak buna destek verdik. Daha sonra küçük ve büyük Hendek sokağı onarmak ve aydınlatmak suretiyle Şişhane ile Galata'nın bağlantısını güçlendirdik, buradaki yaya akışını iyileşmesine ve Kuledibi ile olan irtibatının sağlamlaşması sağlandı. Bu da turistlerin daha rahat ve yoğun bir şekilde gelmelerine şahit olduk. Bununla da sınırlı kalmadık. Galata'nın bu güzelleşmiş halini Galata Moda, Galata Tasarım, Galata Sahaf festivalleriyle ve müzik aktiviteleriyle taçlandırdık. Vatandaşlarda buranın son halini iyi algıladı. Yatırımcılar ve buranın dokusuna uygun esnafta geldi. Galata, moda ile anılacak diye Galata Moda Festivali'ni yaptık. Tasarımcı ve modacıların gelmesini vurguladık. Tasarımcı ve modacıların gelmesi halinde burayı iyileştireceğimizin güvencesini verdik. Serdar-ı Erkem sokağına gelmelerini tercih etmiştik. Galata ve Serdar-ı Ekrem'den Kumbaracı Sokak'a kadar uzanan bu cadde modacıların yeni merkezi olacak. İstiklal Caddesi'ne bağlanan Serdar-ı Ekrem bağlantısını binaların yanında sokak restorasyonu oldu. Tarihi zeminlere ulaştık ve temizledik ve yeniden sokağı döşedik bu inanılmaz güzel bir görüntü oluşturdu. Tarihi değerleri yakalamış bina restorasyonlara bir de sokağın güzelleşmesi eklendi. Modacıların açtığı şık dükkanlarla çok iyi bir ambians oluşturduğunu düşünüyorum. Niyahi hedefimiz Yüksek Kaldırım'dan Galipdede Caddesi'ni restore etmek suretiyle Galata bölgesini Kuledibi ile beraber gerçekten moda, turizm ile tarihi binalarının ön plana çıktığı bir yer haline getirmek. Galata'ya yatırım yapanların buna inandığını ve bu gelişmeleri gıpta ile izlediğini görüyoruz."
 
Galataport yeniden gündemde
Beş yıl önce İsrailli işadamı Sami Ofer ile Türk ortağı Mehmet Kutman tarafından alınan ve sonrasında iptal edilen Galataport ihalesinin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. İhale sonrasında yapım aşaması yaklaşık üç yıl sürmesi öngörülen liman sayesinde İstanbul'a günübirlik gelen turist sayısının 5-6 katına kadar çıkabileceği hesaplanıyor. Galataport Projesi'ne özel bir ilgi gösterdiklerini belirten Ahmet Misbah Demircan, "Galataport Karaköy'in gelişmesi açısından önemli. Etkilerini başladığı zaman gösterecek. Şişhane, Asmalımescit ve Galatasaray Meydanı'ndan Tünele kadar olan bölüm gelişme trendi yakaladı. Bu gelişme trendiyle birlikte hedeflerimiz ve planlarımız sayesinde bu bölgeleri iyi bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum. Tophane Semt Konağı çevresinde de bir çalışma başlattık. Bu çalışmalar sayesinde Beyoğlu değişecek, güzelleşecek."dedi. Tamamlanması halinde Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan proje, ticari liman işletmeciliği açısından büyük önem taşıyor. Kruvaziyer turizminden Türkiye, uğrak limanları arasında yer almasına rağmen ancak yüzde 0,5'lik bir pay alıyor. Türkiye'nin kruvaziyer turizminde gelişmemesinin en büyük nedeni olarak yeterli büyüklükte kruvaziyer liman ve terminalinin bulunmayışı gösteriliyor.

Galata-Kuledibi'nin bazı sakinleri
1. Faruk Eczacıbaşı
2. Ferit Şahenk
3. Okan Bayülgen
4. Yazgülü Aldoğan
5. Ferzan Özpetek
6. Nuri Bilge Ceylan
7. Bahar Korçan
8. Teoman
9. Oral Çalışlar
10. Haydar Ergülenİsmail Acar
11. Arif Aşçı
12. Behiç Ak
13. Salih Memecan
14. Okay Temiz
15. Teoman
16. Sezen Aksu
17. Mısırlı Ahmet
18. Tarkan
19. Şener Şen
Hürriyet Emlak/Seda Tabak


Geri Dön