09 / 05 / 2024

Galata Kuledibi'nde konut fiyatları artmaya devam ediyor

Galata Kuledibi'nde konut fiyatları artmaya devam ediyor

Galata Kuledibi, ekonomik krizden de etkilenmemiş. Eğlence, festival ve etkinliklere ev sahipliği yapan semtte 1000 liraya kiralık ev bulunamıyor



Çok değil, kısa süre öncesine kadar, İstanbulluların akşam saatlerinde uğramaya dahi korktukları Kuledibi Galata, kentin en gözde semtlerinden birine dönüşüyor. 2000'lerden bu yana canlanan semtte her gün yeni bir mekan açılıyor ve neredeyse her ay bir etkinlik düzenleniyor. Klasikleşmiş kafe ve restoranlarla birlikte semtteki mekan sayısı şimdiden 20'ye yaklaşmış. Üstelik bu mekanlarda konuklara artık yiyecek ve içecek servisinin yanı sıra, hafta sonu brunch'ları ve akşam eğlenceleri de sunuluyor olması, bölgenin popülerliğini artırdıkça artırıyor. Her yıl düzenlenen moda şenlikleri, festivaller ve kültürel etkinlikler ise Galata'nın "bohemlerin krallığı" olarak anılmasının en önemli nedeni. Bu krallıkta, bir zamanlar 50 bin liraya alıcı bulamayan binaların fiyatları ise 1 milyon lira sınırını çoktan geride bırakmış. 

DİZİ VE FİLMLER İLGİYİ ARTIRDI

Bölgeye olan talebin neden böyle hızla arttığına gelince... İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Kuledibi Galata, hem tarihi hem de sosyal dokusuyla öncelikle yabancı yatırımcılar tarafından keşfedilmiş durumda. Boğaz ve Haliç manzaralı tarihi kulesi, Okan Bayülgen gibi ünlü ev sahipleriyle gündeme gelen Doğan Apartmanı ve Komando Merdivenleri ile bölge, yabancı yatırımcıların İstanbul'da yatırım yapmak için tercih listelerinin en başına oturmuş. Eski İstanbul'un izlerini ve kentin manzarasını günümüze kadar taşımayı başaran Kuledibi Galata, yüksek tavanlı ve yine tarih kokan binalarıyla bu nostaljiyi yaşamak isteyenler için elde kalan son birkaç yerden biri olarak adlandırılıyor. 
Son dönemdeki dizi ve sinema filmlerinin de bu yükselişte rolü olduğu inkar edilemez. "Haziran Gecesi" adlı dizinin bölgenin en eski restoranlarından Enginar'da çekilmesiyle başlayan bu furya, Yılmaz Erdoğan'ın "Organize İşler"iyle devam etmiş. Son olarak bu sezonun gişe rekorları kıran Issız Adam'a da Galata'nın ev sahipliği yapması, bölgeye günübirlik ziyaret için gelen yerli ziyaretçilerin bile sayılarının ikiye katlanmasına neden olmuş. 

BARINMAK İÇİN DEĞİL, YATIRIM AMAÇLI KONUT ALINIYOR

Bu yükselişin en önemli sonucu ise kuşkusuz konut fiyatlarında gözlemleniyor.

Hatta tüm dünyayı etkileyen Mortgage Krizi'nin aksine, Galata Kuledibi'ndeki konut fiyatları bu yıl bile artırmayı sürdürüyor.

Bunda kuşkusuz, başta Galata A.Ş. olmak üzere birçok büyük şirketin apartmanları sahiplerinden oldukça uygun fiyatlara alıp, restorasyon çalışmalarının ardından, cep yakan fiyatlara satmasının da payı büyük. Bölgede faaliyetini sürdüren emlakçıların ortak görüşü ise, Karaköy'deki genelevlerin kaldırılıp, bu bölgelerin yeniden düzenlenmesi halinde, hem satış hem de kira fiyatlarının bu günkü rakamların bile en az yüzde 20 üstüne çıkacak olması.

Galata Kuledibi'nde 25 yıldır faaliyetini sürdüren Kule Emlak'ın sahibi Cihat İçöz de, buradaki emlak fiyatlarının krizden diğer semtlere oranla çok daha az etkilendiği görüşünde. 2008'in ağustos ayına kadar durgunluk yaşandığını söyleyen İçöz, bunun ardından bölgedeki emlak fiyatlarının yeniden kriz öncesi rakamlara ulaştığını açıklıyor. İçöz aynı zamanda bölgedeki konutların yılda en az yüzde 10 ila 25 arasında değerlendiğini de ekliyor. 

Galata'nın krizden diğer semtlere oranla neden çok daha az etkilendiğine gelince... İçöz, uydu kentlerde satın alımların durduğunu, çünkü buradaki alıcıların emlakları barınmak için satın aldıklarını paylaşıyor. Oysa Galata Kuledibi'nde satın alımların yüzde 80'inden fazlasında amaç yatırım. İçöz bunun dışında, şehirden uzak Zekeriyaköy gibi sakin bölgelerde yaşayan bir kesimin de ikinci evlerini Galata'dan aldıklarını paylaşıyor. 


1000 TL'YE EV YOK

Galata'daki emlak fiyatlarına ekonomik kriz gerçekten teğet geçerken, bölge Cihangir ve Gümüşsuyu gibi benzer dokuya ve konut yapısına sahip birçok bölgeyi de geride bırakmış. İçöz, Galata'da küçük bir daire almanın bedelinin 250 bin euro'dan başladığını belirtiyor. Rakamlar evlerin yapısına, tavanının yüksekliğine ve manzarasına göre artıyor. 

Okan Bayülgen'in de yaşadığı Doğan Apartmanı'nda ise fiyatlar 1 milyon euro'yu aşmış durumda. Okan Bayülgen'in iki daire satın aldığı Serdar-ı Ekrem Sokağı'ndaki Doğan Apartmanı'nın dışında, Galata'da ünlülerin tercih ettiği bir diğer bina ise yine aynı sokakta eski Galata bankerinin oturduğu Kamondo Apartmanı... Buradaki dairelerin değeri de ortalama 1.5 milyon dolar. 
Kira fiyatlarında da durum farklı değil. Stüdyo dairelerin fiyatlarının 800 euro'dan başladığını söyleyen İçöz, 1000 liraya ev bulmanın neredeyse imkansız olduğunu vurguluyor. Galata'da kiralar 3 bin 500 euroya kadar yükselebiliyor. 


İSPANYOL, OSMANLI VE GÜNEY AMERİKA MUTFAĞI BİR ARADA

Bölgeyi cazip kılan tek özelliği yükselen emlak fiyatları değil. Galata Kulesi'nin ayağı, aynı zamanda birçok mekana da ev sahipliği yapıyor. Üstelik 

Kuledibi'nin bu renkli havasını solumanın zamanı yok; çünkü bölge artık gündüz olduğu kadar gece saatlerinde de birbirinden farklı eğlence alternatifleri sunuyor.

Son yıllarda yine yıldızı parlayan Asmalımescit'in devamı niteliğinde sayılan Galata'da cazdan hoşlananlar soluğu Nardiz Jazz Club'ta, dünya mutfağını seçenler ise İspanyol restoranı Venta Del Toro'da alıyor. Burada fiyatların konutlar kadar uçuk olmadığını hemen belirtelim. Nardiz'e giriş ücreti 35 TL.

Venta Del Toro'da İspanyolların meşhur Tapas'ını 12 liraya yiyebiliyorsunuz. Yine İspanyol mutfağının en çok bilinen yemeklerinden Paella'nın fiyatı ise 35 lira.  

Bu restoranın hemen yanında açılan Assos Cafe ise konuklarına Güney Amerika mutfağından örnekler sunmaya hazırlanıyor. Mekan geceleri ise Güney Amerika'ya özgü eğlencelere ev sahipliği yapacak. 

Bölgenin gece saatlerinde de canlılığa kavuşması, semtin klasikleşmiş diğer mekanlarını da harekete geçirmiş. Bunlardan Osmanlı ve Anadolu mutfağından örnekler sunan Kiva Han, konuklarına geceleri fasılla eşlik etmeyi planlıyor.

Kiva Han'ın, Lacivert Restoran ve Hayal Kahvesi'nin sahibi Önder Çubukçu'nun olduğunu da hatırlatalım. Yöresel yemeklerden haz etmeyenler ise son olarak Haziran Gecesi'ne ev sahipliği yapan Enginar'da soluğu alıyor.

Semtin esnaf lokantaları arasında en çok bilineni ise Güney Restaurant. Her gün 35 çeşit sulu yemeğin çıktığı restoran özellikle öğlen saatlerinde tıka basa doluyor.

Öte yandan bölgede yeni bir mekanın açılmadığı gün yok gibi. Building, Pictures&Stories ve Mavra en yeni mekanlardan sadece üçü. Semtin tek oteli ise Manisalı Akçura Ailesi'nin butik oteli Anemon. İzmir, Aydın ve Manisa'da da beş yıldızlı Anemon otelleri bulunan grubun tek butik oteli Galata'da yer alıyor. 30 odalı bu butik otel, 2002'den bu yana hizmette. Otelin Halkla İlişkiler yetkilisi Ezgi Çubukçu, altın varaklı tavanlarıyla dikkat çeken Anemon'da çoğunlukla Alman, Amerikalı, Kuveytli ve İtalyan konukların konakladığını söylüyor. Otelde konaklamanın kişi başı fiyatı ise 100-120 euro. 

Otelin terasındaki Pitti Restaurant ise 80 kişilik kapasiteye sahip. Dünya mutfağından örnekler sunan terasta 40 liraya yemek yiyebiliyor ve müthiş İstanbul manzarasına karşı şarabınızı yudumlayabiliyorsunuz. 

Galata'nın mekanları

Güney Restoran - Salih Güney - Osmanlı ve geleneksel Türk mutfağının lezzetleri bir arada 0 212 251 88 85

Enginar - Engin Özarukan - Mekana adını veren enginar salatası meşhur 0 212 251 73 21

Konak pastanesi -  Erol Akı -  Sabah kahvaltısından, akşam yemeğine kadar dünya mutfağından seçili bir mönü var 0 212 252 53 46

Kiva Han - Önder Köse -  Mönüde, Erikli Yavan Sarma, Kestane Aşı ve Domates Tatlısı gibi çok farklı lezzetler var 0 212 292 98 98

Building -  Sedef Kırdök, Cenk Tavukçuoğlu ve Serkan Yılmaz - Farklı tapas'larını denemekte fayda var. 0212 243 07 17

Venta Del Toro Anna Gomez De Pablos İspanyol mutfağının seçkin örneklerini tadabilirsiniz. "Paella" mekanın en popüler yemeği 0 212 243 60

Mavra Yonca Akçay Mönüde zeytinyağlılar, tatlılar, ızgaralar ve salatalar bulunuyor. 0 212 252 74 88

Damat Paçası Kerem Çapoğlu Rumeli mutfağından lezzetleri tadabilirsiniz. Mekana adını veren Damat Paçası çok meşhur 0 212 292 44 98

Galata Tower - Mönüde dünya mutfaklarından çeşitli lezzetler yer alıyor. 0 212 293 81 80

Caffe&Privatto - Hıdır Ekşi - Pazar günleri açık büfe organik kahvaltı sunuluyor. Mekanın en özel tadı "privatto" böreği. 0 212 293 20 55
Melis Tosyalı/Para Dergisi


Geri Dön