Galataport'un borçları ödenemiyordu, satışının önü açıldı! Yüzde 49'luk hisse 6 bankaya geçecek!
Doğuş Holding'in, Galataport için alınan fakat ödenmemiş kredi borcuna karşılık Galataport’taki hisselerinin bir bölümünü bankalara devretmesi işleminde, Rekabet Kurumu'ndan 'izne tabii değil' kararı geldi. İşte ayrıntılar...
Doğuş Holding'in Galataport’taki yüzde 49’luk hissesinin, ödenmeyen kredi borcuna karşılık 6 bankaya devredilmesi süreci ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Rekabet Kurumu, bu satışın izne tabi olmadığına ile ilgili açıklama yaptı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Rekabet Kurumu'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Doğuş Holding Anonim Şirketi tarafından yüzde 100 pay sahibi olduğu Doğuş Galataport Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret Anonim Şirketi aracılığıyla dolaylı şekilde kontrol edilen Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları Anonim Şirketi’nin kontrol bahşetmeyen yüzde 49 oranındaki hissesinin, Türkiye Garanti Bankası Anonim Şirketi, Yapı ve Kredi Bankası Anonim Şirketi, Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketi, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Anonim Şirketi ve QNB Bank Anonim Şirketi tarafından devralınması işleminin izne tabi olmadığına ilişkin karar alındı."
BORÇLAR 1,5 MİLYAR EURO'YU BULUNCA SATIŞ KARARI GELDİ
Doğuş Holding, Galataport İstanbul projesi kapsamındaki 1,02 milyar Euro tutarındaki kredi borcunun faizlerle beraber 1,5 milyar Euro’ya ulaşmasından sonra, önemli bir hamle için düğmeye bastı. Holding, sahip olduğu hisselerin bir bölümünü ödenmemiş kredi borçlarına karşılık olarak 6 bankaya devretmeyi amaçlıyor.
Doğuş Holding ve kredi konsorsiyumunda olan Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve QNB Finansbank, borç yeniden yapılandırması çerçevesinde "sadakat sözleşmesi" şeklinde isimlendirilen bir anlaşma üzerinde çalışma yapıyor.
Bu çerçevede bankalar Galataport’un kontrol bahşetmeyen yüzde 49 hissesini devralmak için hazırlanıyor. Ayrıca borcun geri ödenmesi durumunda iş insanının hisseleri geri alma seçeneğine sahip olacağına da dikkat çekiliyor. Fakat holdingin belirli bir süre içinde fon yaratamaması halinde, bankların hisselerini potansiyel şekilde yüzde 51'e yükseltecekleri de ifade ediliyor.
GALATAPORT'TAN UMULANLAR BULUNAMADI
BLG'ye göre Galataport projesinin toplam değeri 2,2 milyar dolar olarak belirlenmişti. İstanbul Boğazı'nda 1,2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan limanın senede ortalama 25 milyon ziyaretçi ve 1,5 milyon yolcu ağırlaması bekleniyordu.
Fakat, inşaatta yaşanan gecikmeler ve Türkiye'deki ekonomik yavaşlama, gelir tahminlerini karşılama çabalarını engellerken Ferit Şahenk'in hisse satma çabaları da gerçek olmadı.
Bir zamanlar Türkiye'nin en zengin insanı olan Şahenk, Türkiye Garanti Bankası'ndaki hisselerini İspanyol BBVA'ya yaklaşık 5 milyar dolara sattıktan sonra otel, marina ve restoranlar için büyük harcamalar gerçekleştirdi.
Şahenk'in şirketi Doğuş Holding, son birkaç senedir nakit toplamaya ve 2019 borç yapılandırma anlaşmasının bir parçası olarak bankalara verdiği taahhütleri yerine getirmek için çalışıyor.
Şirket, 2020 senesinde İstanbul'daki alışveriş merkezi İstinye Park'ın yüzde 30 hissesinin satışını da Katar Varlık Fonu'na gerçekleştirmişti. Ardından geçen sene de restoran zincirlerinin çatı markası d.ream'in yüzde 20'si 300 milyon dolara Katar Yatırım Otoritesi tarafından satın alınmıştı.
Balıkesir ve Erzurum’da belediyeler 281 bin TL’den başlayan fiyatlarla arsa satıyor!
Benzine 1.26 TL, motorine 1.18 TL zam geliyor! Akaryakıtta 2025 depremi! Sürücüler hemen bakın!
Ariş Pırlanta'da gerdanlık fiyatları net yüzde 30 indirimle! Ariş Pırlanta'da gerdanlıklar ne kadar? |