29 / 04 / 2024

Galatasaray'ın yeni spor salonu 10 milyon dolar kira garantili!

Galatasaray'ın yeni spor salonu 10 milyon dolar kira garantili!

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, yapılması planlanan spor salonunun, 10 yıllık isim hakkı sponsorluğu ile sağlanacağını, ayrıca bu salonun yıllık 10 milyon dolar kira getirisi olacağını söyledi.



Galatasaray Adası'nda gerçekleşen Galatasaray Mayıs ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısında açıklamalarda bulunan Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, TT Arena'nın yanına yapılması planlanan spor salonu ve TT Arena'nın kapatılamayan çatısı hakkında açıklamalarda bulundu. Özbek, “Bildiğiniz gibi geçmişte hem mali genel kurulda hem de pan kurullarında bilgisini vermiştim. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Arena'nın yanındaki projeyi geliştirerek 12 bin kişilik bir salon için izin aldık. Onlar da aynı soruyu sordular ‘niye yapıyorsun' diye. Onlara götürdüğüm projeyi şu şekilde genişletiyorum dedim ve bizim sizle kaç tane davamız var. 20'ye yakın davamız var. Bunların en önemlisi stat çatısı. Üst kullanım hakkı önemli bir husus. Bu husus kulübede mali destektir.


Geçmiş dönemde konuya ilgi duymuştum fakat çok detaylı bilmiyordum. Konuyu inceledikten sonra Gençlik Spor bizi ‘Sen bunu borç içinde nasıl yapacaksın' dedi. Bu tip salonların isimleri çok önemli. Dolayısıyla bazı finansman kuruluşları ve firmalarla 10 yıllık isim hakkının kullanımının verilmesiyle buranın finansmanını sağlamak mümkün. ‘İyi o zaman, stadı ne yapacaksın' dediler. Üstünü kapatmıyorsun. ‘Sayın Genel Müdürüm biz Galatasaray olarak sizin tapu sahibi olduğunuz bir salon yapıyoruz. Aramızda bir alacak verecek olmasın. Ben size salonu yapmaya taahhüt ediyorum' dedim. Bu konu Sayın Cumhurbaşkanımın önüne de geldi, hatta Sayın Cumhurbaşkanı Galatasaray'ın büyüklüğüne yakışacak şekilde 15 bin kişilik olması gerektiğini Sayın Spor Bakanının da yanında söyledi” dedi.


YILLIK 10 MİLYON KİRA GELİRİ


Herkesi bu salonu yapmaya pozitif bakmasını gerektiğini vurgulayan Başkan Özbek, “İdari manada düşündüğümüz zaman futbol ve basket oynayacağımız salon yan yana. Basket maçını oynayalım oradan futbol maçına girelim. Voleybolu oynayalım, oradan futbol maçına geçelim. Galatasaray'ın TT Arena'nın yanına kapalı spor salonu yapılması için bütün proje hazırlıkları bitti. Önümüzdeki hafta inşallah proje üzerine kaşeleri alacağız İnşallah Gençlik Spor Genel Müdürlüğünden başlayacağız. Bu salonu ayrıca 10 milyon dolar kira getirisi getirecek” diye konuştu.



Zaman


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı


Galatasaray Kulübünün mayıs ayı olağan divan kurulu toplantısı gerçekleştirildi.


Galatasaray Adası'nda yapılan divan kuruluna yönetim kurulu adına Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, kulübün ikinci başkanı Cengiz Özyalçın, başkan yardımcıları Nasuhi Sezgin ve Eşref Alaçayır ile muhasip üye İsmail Sarıkaya katıldı.


Galatasaray Odeabank Erkek Basketbol Takımı'nın kazandığı ULEB Avrupa Kupası'nın da sergilendiği toplantıda İsmail Sarıkaya, kulübün mali durumu ve borçları ile ilgili sunum yaptı.


Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, divan üyesi Hayri Kozak'ın Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne yapmayı planladıkları spor salonuyla ilgili eleştirisi üzerine bir kez daha kürsüye geldi.


Türk Telekom Arena'nın yanına 12 bin kişilik bir salon yapmayı planladıklarını belirterek, projenin durumu hakkında bilgi veren Özbek, şöyle konuştu:


"Sayın Cumhurbaşkanı, aldığımız kupadan memnun ifadeler kullandı. Salonun Galatasaray'ın büyüklüğüne yakışır şekilde 12 bin değil, 15 bin kişilik olması gerektiğini Sayın Gençlik ve Spor Bakanı'nın yanında söyledi. Herkesin bu konuya pozitif bakması gerektiğini düşünüyorum. Bütün proje hazırlıkları bitti. Önümüzdeki hafta Gençlik ve Spor Bakanlığının kaşesi vurulacak. Proje, Sarıyer Belediyesinin incelemesinden de geçti. Bu salon, sadece spor yapılan bir yer değil. Kot farkından dolayı açığa çıkan 20 bin metre karelik ticari alan var. Galatasaray'a kira getirisi yaklaşık 10 milyon dolar. Bir taşla iki kuş vurma amacındayım."



AA



Haber AMK Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Galatasaray'ın Mayıs ayı olağan Divan Toplantısı yapıldı.Divan’da söz alan üyelerin, yönetim tarafından Divan’a getirilen Basketbol Eurocup Kupası’nı görmezden gelmesi ve yönetimi tebrik etmemesi başkan Dursun Özbek’i sinirlendirdi. Söz alan Dursun Özbek sinirli bir şekilde kendisinden beklenmeyen bir hararetle yaptığı konuşmada; “Bu kupa basketbolda Türkiye’ye gelmiş en büyük kupadır” çıkışını yaptı.


Başkan Özbek şöyle konuştu: “Sayın Candemir Berkman basketbol şubesi şampiyon oldu onları da tebrik etmek lazım. Bu kupa küçümsenmeyecek bir kupa. Çok başarılı coachumuz ve öğrencilerinin büyük emekleri ile kazanıldı. Türkiye’ye gelmiş en büyük basketbol kupası. Bu kupada emeği geçenler için kuvvetli bir alkış istiyorum. Şu ana kadar hiçbir konuşmacı bu kupaya değinmedi. ”


Divanın etkin isimlerinden Hayrettin Kozak’ın Arena’ya yapılacak salon projesinden vazgeçilmesi ve Marmaray’dan dolayı Abdi İpekçi’de devam edilmesini önermesi üzerine, Başkan Dursun Özbek şu açıklamayı yaptı:“Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede daha önce Arena’nın yanındaki arazide bir proje vardı. Bunu geliştirdik. Projeyi şöyle geliştirdik. Aramızda 20’ye yakın dava var. En önemlisi çatı. Çatı davası senelerdir sürüncemede kalmış. Çatı davası çok önemli üst kullanım hakkımıza engel koymuş. Genel Müdür ile yaptığımız görüşmede GSGM’nin arazisi üstüne salon yapacağız ve arazinin değeri büyüyecek. Çatı kapanması meselesi yüzünden ihtilaf da sona erecek. Onlardan katkı vermelerini istedim ve bu konuda mutabakata varıldı. Bu konu Sayın Cumhurbaşkanımızın da takdirini kazandı. Hatta salonun 12 binden 15 bine çıkarılmasını önerdi. Ulaşım açısından kolaylık da olacak. Basketbol maçından sonra futbol maçına geçmeyi yapabiliriz. Galatasaray stadın yanındaki alana salonun yapılması için bütün proje hazırlıkları bitti. Sözlü onayı aldık. Sarıyer Belediyesi ile de anlaşmaya vardık. Bu salon sadece basketbol ve Voleybol maçları olmayacak. Kot farkından dolayı ticari gelir alanı oluşturacak yerler yapacağız.”


BORÇ 1 MİLYAR 494 MİLYON

Divan Toplantısında mali işlerden sorumlu yönetici İsmail Sarıkaya’nın yaptığı son 3 aylık mali tablo sunumunda da Sarı Kırmızılı kulübün borcu 1 milyar 494 milyon TL (527 milyon dolar) olarak açıklandı. Borun son 3 ayda 9 milyon dolar arttığı da bildirildi.


Mali Tablo ile ilgili yapılan eleştirilerde Hayrettin Kozak yaptığı konuşmada kulübün gelir ve giderlerinin geçen yıla göre kıyaslanınca, gelirlerin geçen yıla göre 12 milyon TL azaldığını giderin arttığına dikkati çekti.

Sonra söz alan üyeler ise özetle şu eleştirilerde bulundu:


İBRAHİM KÖKNAR

“Bir devlet iki ekonomik çeyrekte zarar ederse batar. 40 çeyrektir zarar gösteriyoruz ve hala ayaktayız. Yönetim iyi niyetle gayret gösteriyor. Son çeyrekte yine zarar, yani düzelemiyoruz. Bu borç belki gelecek 10 yılda düzelebilir. Birden borç kapanamaz. Önceliğimiz bütçe olsun. Sponsor ara dönemde bulunmaz başında bulunulur. ”


CANDEMİR BERKMAN

“Tarihimizde ilk defa bir senede 3 antrenör değiştiriyoruz. 60 yıldır Galatasaray’ın içindeyim. Bizim fikirlerimizi ve önerilerimizi dinlemediler. Bu Galatasaray defansif açıdan bir felaket.”


TURGAY BOLAYIR

“Podolski negatif motivasyonla oynuyor. Her an olay çıkaracak gibi. İkinci Melo gibi olacak. Sabri kendinden 30 cm büyük adama dayılanıyor. Galatasaraylı futbolculara yakışmaz bu hareketler.”


TANER AŞKIN

 “Galatasaray’ın en büyük sorunu Mektepli-Alaylı çekişmesidir. Bu konuyu bu duruma getirenlerin Allah belasını versin !..”

“Ortalıkta ne Dumankaya var ne para var, ne de kimse var. Böyle sponsorluk anlaşması olmaz. Marka değeri böyle küçültülmez.

Galatasaray’ın en büyük sorunu bugün olmadığını iddia ettiğiniz, konuşmaya korktuğunuz Mektepli-Alaylı çekişmesidir. Bugün bu konuyu bu duruma getirenlerin Allah belasını versin. Sportif A.Ş.’de kar etmek zorundasınız. 31 Mayıs’ta muhakkak kar etmek zorundasınız. Hangi tedbiri aldınız? Bunu bilmek, duymak istiyorum. Galatasaray’ın sıkıntısının 8 ayda çözülmeyeceğini bile bile yönetime gelenler var. Galatasaray’ın köklü çözümlere ihtiyacı var. Eğer bir nakit akış programınız yoksa ciddi sıkıntı var demektir. Riva’yı satsan borçları karşılayamaz. Florya’yı satsan satamazsın çünkü arazinin büyük bir bölümü bizim değil ve ihtilaflı.“


AMK



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


G.SARAY Başkanı Dursun Özbek dün yapılan Mayıs Ayı Divan Kurulu toplantısında eleştirilere yanıt verirken basketbol takımı ve yapılacak yeni salonla ilgili de açıklamalarda bulundu... Özbek, “Bu kupa basketbolda Türkiye’ye gelmiş en büyük kupadır” diyerek dedi ve salon müjdesi verdi. 

 

YENİ salonun G.Saray’a maddi olarak büyük bir katkı yapacağını belirten Özbek, “GSGM ile yaptığımız görüşmelerde Arena’nın yanına kapalı salon yapılması yönünde ön izin aldım kendilerinden. Neden salon yapıyorsunuz, Abdi İpekçi’de oynuyorsunuz diye sordular. Aramızda 20 dava var, en önemlisi çatı. Gayrimenkuller üzerinde üst kullanım hakkı önemlidir. 

 

Önemli bir husus, ipotek edilebilir, rehin verilebilir. Kimliğinizin net tarif edilmiş şeklidir. Geçmiş dönemde konuya ilgi duymuştum. İnceledikten sonra görüşmeye gittim ve şu teklifi yaptık. Bu sahayı nasıl yapacaksınız diye sordular. Hazırlıklı gitmiştim. Bu tip salonların isimleri çok önemli isimler. 

 

‘SİZİN KATKI VERMENİZ GEREK’

 

10 yıllık, 12 yıllık isim hakkının verilmesiyle buranın finansmanını sağlamak mümkün. Onlara bunu izah ettim. Peki stadı ne yapacaksın dediler, çatının üstünü kapatmıyorsun. Ben bu salonu nereye yapıyorum, GSGM arsasının üstüne, salonun sahibi kim GSGM, üst kullanım hakkı kimde G.Saray’da. 

 

“BİZ G.Saray olarak sizin tapu sahibi olduğunuz yere salon yapıyoruz. Sizin de bu finansmana katkı vermeniz gerekiyor. Türkiye’deki tüm salonları kendi bütçenizden yapıyorsunuz. Bu güzel bir fikir, bunu geliştirelim dedi.

 

G.Saray’a çatı için oluşturulan fon, bu fon çatı için kullanmadığı için, faizler binmiş üstüne rakamlar büyümüş. Ben de dedim ki çatı için oluşturulan bu fonu, salon için sayalım. Alacak verecek mevzusu kalmasın. Bu parayı sizden almış görünsem de bu para fiiliyatta yok. Bu konuda mutabakata varıldı.”


Vatan


Geri Dön