05 / 05 / 2024

Mersin Teknopark 10 milyon dolar ihracat hedefliyor!

Mersin Teknopark 10 milyon dolar ihracat hedefliyor!

Mersin Teknopark, 63 firmasıyla 2014 sonunda 10 milyon dolar ihracat, 200 milyon TL ciro hedefliyor. Bölge, yeni tamamlanan ofis alanlarında yer almak isteye Ar-Ge firmalarına cazip fırsatlar sunuyor.



Mersin Teknopark, 63 firmasıyla 2014 sonunda 10 milyon dolar ihracat, 200 milyon TL ciro hedefliyor. 


Bölge, yeni tamamlanan ofis alanlarında yer almak isteye Ar-Ge firmalarına cazip fırsatlar sunuyor. Mersin Teknopark, kurulduğu 2006 yılından bu yana üniversite, sanayi ve kentin işbirliği ile Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesinin sağlandığı, temelinde bilgi, sermaye ve işgücü bulunan bir araştırma - geliştirme bölgesi olarak çalışmalarını sürdürüyor. Kentin 2023 hedefleri doğrultusunda Ar-Ge ve inovasyona dayalı katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle katkı sağlayan Mersin Teknopark'ın bünyesinde bugün 63 firma faaliyet gösteriyor. Mersin Teknopark ihtisaslaşan teknoparklann dışında geniş yelpazede hizmet veren bir yapıya sahip. 2014 itibariyle bünyesindeki firmaların yüzde 50'si yazılım, yüzde 6'sı tıp, yüzde 10'u makine, yüzde 5'i tasarım, yüzde 5'i otomotiv, yüzde 4'ü medikal, yüzde 3 u kimya, yüzde 3'ü gıda ve yüzde 3'ü biyoteknoloji alanında hizmet veriyor. 


YILLIK CİROSU 130 MİLYON TL


Türkiye'deki teknoparklann performans endeksi sıralamasında 52 teknopark arasında 9'uncu sırada bulunan Mersin Teknopark, çok sayıda mühendis ve ArGe personeli çalıştırarak bölgesel istihdama da önemli katkı sağlıyor. Bünyesindeki yaklaşık 300 mühendis kadrosu ile Mersin'in beyni konumunda olan Mersin Teknopark, hızla büyüyen yapısı ile bünyesinde bulunan Ar-Ge firmalarına her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. 2013 yılı itibariyle 130 milyon TL cirosu ve 4 milyon dolan aşan ihracat rakamı ile Mersin Teknopark, kalkınmayı gerçekleştirecek ve sürdürülebilir kılacak önemli teknolojik ve bilimsel gelişmelerin bölgesel merkezi konumunda. 2014 için yaklaşık 8.5 milyon dolar olarak planlanan yatırımla 200 milyon TL satış ve 10 milyon dolar ihracat rakamı hedefleniyor. 


132 PROJE TAMAMLANDI... 


Kuruluşundan bugüne sektörel gelişime katkıda bulunan 132 projenin tamamlandığı merkezde 98 proje ise devam ediyor. Bu projeler arasında anne karnındaki bebeğin kalp atış takibi sisteminden kalça çıkığı ameliyatı simülasyonuna, yapay zeka tabanlı akıllı randevu sisteminden akıllı evler bina yönetim sistemlerine, beton santrali geliştirme prototipinden optik takip sistemlerine, kara aracı sürüşü eğitim simülatöründen navigasyon destekli akıllı market aracına kadar pek çok katma değeri yüksek ürün sayılabilir. 


Mersin Teknopark'ın pek çok farklı özelliğe sahip olduğuna dikkat çeken Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, bölge içinde verilen hizmetler hakkında şu bilgileri veriyor: "Bölgemizde Avrupa İşletmeler Ağı irtibat ofisi var. Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER), tekno-girişim gibi farklı desteklerle yapılanan kuluçka firmalarının birbiri ile etkileşim içerisinde ve tecrübeli işletmelerin rehberliğinde faaliyet göstermelerini destekleyecek şekilde yapılandırıldı. 


Merkez, KOSGEB ile işbirliği kapsamında firmaların desteklere doğrudan erişimini kolaylaştırmak ve etkin kuluçka hizmetleri sunmaktadır." Mersin Teknopark'ın gündeminde şimdi "Yaratıcılık ve İnovasyon Merkezi" projesi bulunuyor. Bu proje ile bölgedeki işletmelerin rekabet yeteneklerinin geliştirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin arıtılması amaçlanıyor. Bölgedeki medikal sektörün potansiyelini değerlendirmek amacıyla Yeşil Medikal Ar-Ge binası faaliyetleri hızla sürdürülüyor. 50 dönümlük yeni yatırım alanını, katma değerli Ar-Ge ve üretim yapan sanayicilere açmayı hedefliyoruz. 


Dünya Özel Ek 


Geri Dön