28 / 04 / 2024

Ukra İnşaat, 2010'da reklam için 10 milyon dolar harcadı!

Ukra İnşaat, 2010'da reklam için 10 milyon dolar harcadı!

TV dizileri Ukra İnşaat'ı kamuoyunun en bilinen markaları arasına soktu. 2010'da reklam için 10 milyon dolar harcayan Ukra, 2011'de de yeni projelerle birlikte sponsorluklara devam edecek...



TELEVİZYON dizilerinin bir furya olduğunu ve modasının geçeceğini düşünenler yanıldı. Furyanın dinmesi bir yana Türkiye dizi ihracatına başladı. Arap dünyasından sonra Azerbaycan'a, Yunanistan'a ve diğer Balkan ülkelerine de dizi pazarlamaya başladık. Dizi pazarındaki bu potansiyel doğal olarak reklam ve sponsorluk faaliyetlerine de yansıyor. Firmalar, markalar başarılı TV dizilerine sponsor olmak için yarışıyor. Malum, diziler biter bitmez ekranda ardı arkasına sponsor firmalar gösteriliyor. Oradaki markaları takip etmek biraz zor. Ancak dizi başlarken 'X'in sponsor olduğu Y dizisi başlıyor' şeklindeki sesli anons ile reklam araları verilirken ve reklam aralarından dönüşteki görüntü ve anonslar doğrudan hedef kitleye ulaşıyor. Yani aradaki reklamlar gibi 'zapping'e kurban gitmiyor.

İşte bu gücü gören Ukra inşaat patronları Kurtlar Vadisi olmak üzere dizilere ana sponsor olmaları sonrasında adeta kaderlerinin değiştiğim söylüyor. Yaklaşık 3.5 ay önce Kurtlar Vadisi'ne sponsor olan Ukra İnşaat, kamuoyu araştırmalarına göre bilinilirlikte ikinci sıraya yükseldi... Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Yavuz ile inşaat projeleri ve hedeflerinin yanı sıra Kurtlar Vadisi sponsorluğunun perde arkasını konuştuk.

Ukra adı nereden geliyor Özel bir anlamı var mı

2003 yılında firmamızı 'Ücra İnşaat' adıyla kurmuştuk. 2010'un temmuz ayına kadar da bu isimle devam ettik. Ancak İngilizce okunuşunda sorun yaşadığımız için c'yi 'k' yaptık. Kelime olarak hiçbir anlamı yok. 6 aydır faaliyetlerimize 'Ukra' adıyla devam ediyoruz.

İlk işiniz neydi. İnşaatçılık baba mesleği mi

Yok. Biz aslen Niğdeliyiz. Ama ben Ankara'da doğdum. Babam Ankara'da sosyete terzisiydi. 1974 yılında İstanbul'a yerleştik. Ba-bam Bağcılar'da beyaz eşya ve mobilya mağazası açmıştı. 1988'de İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nden mezun oldum. 11-12 ay kadar çatalca Muratbey'deki bir maden ocağında çalıştım. Ayrıldıktan sonra 5-6 yıl babamın yanında çalıştım. Aslında baba parası yedim demek daha doğru olur.

Daha sonra ne iş yaptınız

1997-98'de Bağcılar'da endüstriyel kimyevi madde üretimi yapan bir firma kurdum. Boncuk markasıyla aklınıza gelen tüm temizlik ürünlerini üretiyorduk. 500'e yakın da bayimiz vardı. Ürettiğimiz malları mahalle aralarında temizlik ürünü satan firmalara veriyorduk. 2001'de ekonomik kriz patlak verince hammadde fiyatları sürekli artmaya başladı. Piyasadaki büyük oyuncular zam yapmadı. Rekabet şansımız kalmayınca tamamen inşaata yöneldik. 2006 yılında da fabrikamızı sattık.

inşaata nasıl girdiniz

2003 yılında yatırım amacıyla Küçükçekmece'de bir kooperatif arazisi satın almıştık. Sonra bu araziyi Ahmet Ziya Balcı'ya sattık. Ancak ekonomik kriz nedeniyle ödeme zorluğuna girdi. Balcı, Karadenizli ve dürüst bir insandı. Onunla ortak olduk. 40-50 bin dolarlık bir sermayeyle Ücra tnşaat'ı kurduk. Hala da ortaklığımız devam ediyor. İlk inşaatımız olan 36 dairelik Onurkent'i bu arazide yaptık.

Başka hangi projeleri gerçekleştirdiniz

Esenyurt'ta şu an şirketimizin de içinde bulunduğu şželale Plaza'yı yapmak için çok uğraştık. Esenyurt Belediyesi'nin hemen yanındaki bu araziyi alamamıştık. Ağabeyimin sınıf arkadaşı olan Mustafa Kaya'nın babası sahipleriyle eski ortak çıkınca araziyi alabildik. Sonra da 330 bin dolar     vererek Mustafa Kaya aramıza üçüncü ortak olarak katıldı. Yaklaşık 1 milyon dolarlık sermayeyle 2005'te şželale Plaza'nın inşaatına başladık. Bu plazadaki satış başarası diğerlerinin peş peşe gelmesini sağladı. 2009 yılında yine Esenyurt'ta Han Plus ve Sedai Plus gibi iki yeni ofis projesinin inşaatına başladık. 2011 yılının ilk ayında sahiplerine teslim ediyoruz.

Peki konut projeleriniz ne durumda

2010'un mayıs ayında Hane Plus'ın inşaatına başladık. Esenyurt'ta 801 konut ve 8 dükkanlık bir proje. Daha şimdiden proje nin yüzde 50'sini sattık. 31 Aralık 2011'de sahiplerine teslim edeceğiz. Ardından da Beylikdüzü'nde 2 bin 650 konut ve 70 dükkanlık Ukra City projemize başladık. Bu projeyi de sahiplerine 2012'nin aralık ayında teslim edeceğiz.

Yeni projeleriniz olacakını

Evet, 2011 yılı için üç yeni proje planladık. Toplam 3-4 bin konut inşa edeceğiz. Büyük ihtimalle Beylikdüzü veya Başakşehir'de gerçekleştireceğiz bu projeleri. 15 Mayıs'ta de satışa çıkaracağız.

Başka semtlerde projeleriniz olacak mı

Daha geçen hafta Etiler'den bir teklif aldık. Mal sahipleri değil ama aracılar gelip teklif ediyor. Metrekaresi 8-10 bin liralık bir yer burası. Bomonti'den de teklifler alıyoruz.

Biraz da Kurtlar Vadisi'ne sponsorluğunuzdan bahseder misiniz

Sponsorluk için önce çok düşündük. Uzun süre kararsız kaldık. Ardından en radikal TV dizisi olan Kurtlar Vadisi'nde karar kıldık. Geçen ağustos ayının sonun da da sponsor olduk. Kamuoyu araştırmalarında Ukra markası 3.5 ayda yüzde 52 bilinirlik oranına ulaştı. Ağaoğlu firmasının ardından bilinilirlikte ikinci sıraya yerleştik. Ardından Müge Anlı ile Tatlı Sert ve Tarafsız Bölge programlarına, Gönülçelen dizisine ve 28 Mart 2011'de vizyona girecek Kurtlar Vadisi Filistin filmine sponsor olduk.

Sponsorluklara ne kadar para harcadınız

İletişim faaliyetlerimiz için 10 milyon dolar harcadık. Bu rakama sponsorluk, gazete ve autdoor reklamları dahil.

Necati şžaşmaz'ı reklamlarınızda oynatmak için kaç para verdiniz

Necati şžaşmaz, Kurtlar Vadisi'nde çok başarılı bir performans gösteriyor. Ama ne kadar ödediğimizi söyleyemem. İki yıllık gizlilik anlaşması yaptık. Ama çok doğru bir iş yaptığımıza inanıyoruz.

Sponsorluklara devam edecek misiniz

TV'de yeni başlayacak iki diziye daha sponsor olacağız. çok kişinin dikkatini çekecek diziler olduğuna inanıyoruz. şžu ana kadar önümüze 12 senaryo geldi. Halk, sevdiği dizilere sponsor olan firmalara karşı gönül bağı kuruyor.

Sponsorlukların faydasını gördünüz mü

Ücra City'yi 3 Aralık 2010'da satışa çıkarmıştık. 21 günde projenin yüzde 20'sini sattık. Yüzde 11-12 civarında da opsiyon koyduranlar var. Faydasını görüp görmediğimize siz karar verin.

Geçen yıl gerçeklesin iş hacminiz nedir

Kesin rakamlar henüz belli değil. Ama yılı 80 milyon dolar civarında ciroyla kapattığımızı düşünüyorum.

Hane Plus

Esenyurt'ta inşa edilen Haneplus; 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşuyor. Marmara Denizi, Küçükçekmece Gölü ve Adalar manzaralı projedeki konutların balkonlarında botanik bahçeler bulunuyor. Fitness merkezi, sauna, yüzme havuzu, çocuk parkı gibi sosyal olanaklar sunulan proje. Aralık 2011'de teslim edilecek.

1+1   62-79 metrekare - 65 bin TL ile 100 bin TL arasında
2+1   112-129 metrekare - 130 bin TL ile 144 bin TL
3+1   135-160 metrekare - 160 bin TL ile 210 bin TL

Ukra City

Beylikdüzü'nde inşa edilen Ukra City, Esenyurt ve Büyükçekmece'nin tam ortasında yer alıyor. 6 adet 32, 33, 34 ve 37 katlı kare (A-B-C-D-E-F Bloklar) ve bir adet 40 katlı yıldız [G Blok] bloktan oluşan projede, 2 bin 700 konut bulunuyor. Yüzde 78'i yeşil alanlardan oluşan projede, çocuk oyun alanları ve yansıma havuzları var. çok amaçlı spor alanında koşu, açık aletli jimnastik, yüzme gibi sportif faaliyetler sitenin ortak kullanım alanları içinde yer alıyor.

1+1       63-75 metrekare - 75 bin TL ile 100 bin TL arasında
2+1       113-124 metrekare - 135 bin TL ile 160 bin TL
3+1       160 metrekare - 210 bin TL ile 250 bin TL
Ekonomist/Bülent EKİMCİ


Geri Dön