02 / 05 / 2024

Galip Tözge: 2012 yatırımcı için fırsat yılı olabilir!

Galip Tözge: 2012 yatırımcı için fırsat yılı olabilir!

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, ekonomi yönetiminin aldığı önlemler ve dış kaynaklı sorunlar nedeniyle büyümede yavaşlama gözlendiğini, bunun da konut sektörüne yansıdığını söylüyor



Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜÎK) gelen son rakamlarm da bunu desteklediğine dikkat çekiyor. Ona göre, 2012 yılında konut satışları yavaş seyredecek ve fiyatlar sınırlı artacak. Tözge, "Bu nedenle, konut yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar açısmdan bir fırsatın da olduğunu söylemek mümkün" diyor. Tözge'nin konut sektörü için değerlendirmeleri şöyle oldu:

KREDİLERDEKİ YAVAŞLAMA SATIŞLARA DA YANSIDI

2011 yılı konut sektörünü değerlendirmek gerekirse, açıklanan son TÜİK verilerine göre, 2011 yılının ilk 9 aymda toplam 300 bin konut satışı gerçekleşmiş olup, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.5'luk artışa işaret ediyor. 2011 yılının üçüncü çeyreğinde 102 bin konut, satış sonucu el değiştirmiştir. Ancak, üçüncü çeyrekte satışların daha önce vurguladığımız makroekonomik gelişmeler sonucu, ikinci çeyreğe göre yüzde 5.2 gerilediğini görüyoruz. Bu da, kredi satışlarında meydana gelen yavaşlama ile paralellik gösteriyor.

2012DE KONUT FİYAT ARTIŞLARI SINIRLI OLACAK

Ekim 2011 itibarıyla, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.77 artış kaydeden ikinci el konut fiyatları, bir önceki aya göre ise yüzde 1.04 oranında artış kaydetmiş. Yeni konut satış fiyatları ise yılın ilk on ayında yüzde 9.04; bir önceki aya göreyse yüzde 2.54 oranında artış yaşanmış. 2011 Kasım ayında TÜFE'nin yıllık yüzde 9.48 olarak gerçekleştiği göz önüne aldığımızda, ikinci el konut fiyatlarının artışının TÜFE'nin altında kaldığını, proje fiyatlarının ise TÜFE paralelinde bir artış gerçekleştirdiğini görüyoruz. 2012 yılında da makroekonomik beklentilere paralel olarak, konut satışlarmm son iki seneye nazaran yavaş seyredeceğini ve konut fiyatlarında artışın sınırlı olacağmı söyleyebiliriz. Bu nedenle, konut yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar açısmdan bir fırsatın da olduğunu söylemek mümkün.

Akbank, müşterilerine avantajlı kredi imkanı ve indirim fırsatları sunacak

Galip Tözge, Akbank'ın planlarını şöyle anlattı: "2011 yılında başlattığımız 'Büyük Kırmızı Evim' avantajlar dünyası uygulamamızla, müşterilerimize ev sahibi olurken avantajlı kredi imkanının yanı sıra, yeni evlerinin ihtiyaçlarını karşılarken pek çok markada indirim fırsatlarından yararlanabilecekleri ayrıcalıklı bir hizmet programı sunmayı hedefledik. Büyük Kırmızı Ev müşterileri, her ay farklı markalardan 'indirim fırsatları ve dekorasyon önerileri ile evlerine farklı bir hava katarken, bankacılık hizmetlerinden de ekstra avantajlar kazanıyorlar. Büyük Kırmızı Ev'den kredi kullanan müşterilerimiz, bu ayrıcalıklı dünyadan her zaman yararlanmaya devam edebiliyorlar."

Şube dışı kanallarda teknolojiye dayalı servis anlayışı uygulanacak

Türkiye'de internet kullanımının yaygınlaşması, finansal hizmetlerde deşube dışı kanalların kullanımını çok önemli hale getirdiğini belirten Galip Tözge, bunun Akbank'taki yansımalarını şöyle anlattı: "Akbank olarak şube dışı kanallarda yüksek teknolojiye dayalı servis anlayışımızla müşterilerimize ileri hizmet vermeyi amaçlıyoruz.Şubelerimizin yanı sıra; 'Büyük Kırmızı' Ev web sitemizden ve 44 44 253 'Büyük Kırmızı Hat' çağrı merkezimizden alıyor ve anında kredi ön onayı verebiliyoruz. Web'de ev arayan müşterilerimiz, Büyük Kırmızı Ev web sitesindeki 'tıklayın sizi arayalım' uygulamaları ile 'Büyük Kırmızı Hat' danışmanlarımız tarafından çağrı alma talebi bırakabiliyor. Önümüzdeki yıl, mortgage kredisine özel çağrı merkezimizden daha çok başvuru almayıhedefliyoruz. Müşterilerimizin web sitemiz üzerinden Büyük Kırmızı Ev danışmanlarımıza ulaşarak, on-line iletişim kurabilecekleri uygulamamızı geliştiriyoruz."


Geri Dön