04 / 05 / 2024

Gana Kayseri Fahri Konsolosluğu açıldı!

Gana Kayseri Fahri Konsolosluğu açıldı!

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki İstikbal Mobilya fabrikasının yönetim binası içindeki ofisin açılış törenine, Kayseri Valisi Orhan Düzgün ile Gana'nın Ankara Büyükelçisi Alhaji Abbas İbrahim ve Kayseri Fahri Konsolosu Sami Boydak katıldı...




Gana Kayseri Fahri Konsolosluğu, törenle açıldı.


Organize Sanayi Bölgesi'ndeki İstikbal Mobilya fabrikasının yönetim binası içindeki ofisin açılış törenine, Kayseri Valisi Orhan Düzgün ile Gana'nın  Ankara  Büyükelçisi Alhaji Abbas İbrahim ve Kayseri Fahri Konsolosu Sami Boydak katıldı.


Vali Düzgün, burada yaptığı konuşmada, Kayseri'de 13'ünci fahri konsolosluğu açtıklarını ve bunun 4'ünü Boydak ailesinin yürüttüğünü vurguladı.


Hacı Boydak'ın Kazakistan, Memduh Boydak'ın Japonya, Şükrü Boydak'ın Etiyopya ve Sami Boydak'ın da Gana fahri konsolosu olduğunu ifade edene Düzgün, "Bu konsolosluğun Kayseri'ye, Türkiye'ye ve Gana'ya hayırlı olmasını diliyorum. Kayseri'nin dünyaya açılması adına önemli organizasyonlar ve güzel çalışmalar. Aslında fahri konsolosluklar fedakarlık gerektiren işlerdir" şeklinde konuştu.


Büyükelçi Abbas İbrahim de Türkiye gibi büyük bir ülkede sadece Ankara'da büyükelçiliğin yeterli olmadığını belirterek, "Kayseri'ye açmış olduğumuz fahri konsolosluk ofisi iki ülke ilişkilerinin hızlanmasını sağlayacaktır. Fahri Konsolosumuzu da seçerken Gana'yı bilen, Gana'ya ilgi duyan birisinin olması konusuna özen gösterdik. Sami Boydak beyin Kayseri'ye gelen Ganalı'lara her türlü yardımı yapacağına yürekten inanıyoruz" diye konuştu. 


Boydak ise iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek arttığını belirterek, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, yüzyıllar öncesinde Osmanlı Devleti'nin temellerini attığı uzun ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu, Türkiye ile Gana arasındaki ilişkilerin de 16'ncı yüzyıla uzandığını vurguladı.


6 Mart 1957'de bağımsızlığını kazanan Gana Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu anımsatan Boydak, ortak geleneklerin iki ülke arasında güçlü bağlar oluşturduğunu ifade etti.


Gana ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 2000'li yıllardan itibaren hız kazandığına dikkati çeken Boydak, şunları kaydetti:


"İki ülke arasındaki 2000 yılında 40 milyon dolar civarında olan ticaret hacmi, 2012 yılı sonu itibarıyla 500 milyon doların üzerine çıkmıştır. Türk yatırımcıların gıda, enerji gibi sektörlerde Gana'ya yapmayı planladığı yatırımlar, müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi ve iki ülke arasındaki ilişkilerdeki artış ile bu rakamın yakın zamanda bir milyar dolar seviyelerine çıkacağını öngörüyoruz. 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin başlattığı Afrika açılımı kapsamında Gana ile olan mevcut siyasi, kültürel ve ticari ilişkilerin artması iki ülke içinde önem arz etmektedir. Bu bağlamda ilişkilerimizi en üst düzeylere çıkarmak için bizlere büyük görevler düşmektedir. Bu görevlerin başında iki ülke arasında köprü görevi yapmak önceliğimiz olacaktır."


Konuşmaların ardından konsolosluk ofisinin açılışı gerçekleştirildi.


AA


Geri Dön