23 / 12 / 2024

GAPEKODER Şanlıurfa'da organik nar tesisi kuracak!

GAPEKODER Şanlıurfa'da organik nar tesisi kuracak!

GAPEKODER, Şanlıurfa’da organik nar ekşisi ve organik nar çekirdeği yağı üretimi için pilot entegre tesisi kuracak. Karacadağ Kalkınma Ajansı ve çiftçi örgütleri ile birlikte çalışan derneğin hedefleri arasında 2016’da pilot Ar-Ge tesisi kurmak da var.



GAPEKODER, Şanlıurfa’da organik nar ekşisi ve organik nar çekirdeği yağı üretimi için pilot entegre tesisi kuracak. Karacadağ Kalkınma Ajansı ve çiftçi örgütleri ile birlikte çalışan derneğin hedefleri arasında 2016’da pilot Ar-Ge tesisi kurmak da var.


 GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği (GAPEKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Medet Abbasoğlu, Şanlıurfa’nın yöresel ürünü narın pazarlarda hak ettiği değeri görmediğini belirterek, “Çiftçiye yüksek gelir sağlayamadığı için ağaçlar sökülmeye başlandı. Bu soruna çözüm olarak Şanlıurfa’da organik nar ekşisi ve kozmetik sanayinde kullanılmak üzere organik nar çekirdeği yağı üretimi için pilot entegre tesisi kurmayı düşünüyoruz”- dedi. 


Bu doğrultuda GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin Karacadağ Kalkınma Ajansı ile işbirliği içerisinde yürüttüğü Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı’na sunduğu "Organik Narın Değerlendirilmesi ve Çekirdek Yağı Prototipleri Eldesi’’ projesine odaklandık. Proje dahilindeki tesisi yöredeki çiftçilerimiz ile örgütlenerek ve onları da ortak ederek kurmayı planlıyoruz. Dünyada tarım ile ilgili yapılan çalışmaların hepsinde çiftçi örgütleri ile birlikte hareket ediliyor. Mesela İtalya ziyaretimizde gördük ki federasyonların 30 bin üyesi var. Biz burada 15 yıldır ancak 15 kişiyi bir araya getirebildik. Tesisi kurma konusunda kararlıyız. Biz 15 senelik Ar-Ge çalışmalarımızda eksikliklerimizi de görme imkanına sahip olduk. Sadece nar ekşisi değil, nar çekirdeği yağı gibi katma değerli ürünler de üreteceğiz. Katma değerli ürün sayısını artırarak önümüzdeki yıl pilot Ar-Ge tesisi kurmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı. 


KOSGEB, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin organik tarım, iş geliştirme ve girişimcilik gibi alanlarda bir çok desteği olduğunu vurgulayan Abbasoğlu, “Bu üç kurumun katkıları çok önemli. GAPEKODER olarak bu desteklerden en üst düzeyde faydalanarak örgütlenme, üretim ve pazarlama konularında projeler geliştiriyoruz. Bu projelerde tüm Türkiye çapında bu konularda faaliyet gösteren firmalar, dernekler ve üniversiteler ile ortak çalışmalar yürütmeyi arzu etmekteyiz. Bu birliktelikler ve projeler ile birlikte bölgemizde sürdürülebilir organik nar üretimini temin edebileceğiz. Şanlıurfa’daki nar üreticilerinin organik ürün konusunda GAPEKODER dernek çatısı altında örgütlenmelerini sağlıyoruz. ‘Organik Üret, Organik Yaşa,Organik Yaşat ‘’sloganıyla organik tarıma destek vermeye uzun yıllar devam edeceğiz” dedi.


9 ili kapsayan organik tarım küme projesi devam ediyor


Abbasoğlu, başta GAP Bölgesi olmak üzere Türkiye’de ekolojik tarımın yaygınlaşması, sevdirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla kendisinin başkanlığında 21 çiftçi, 4 öğretim görevlisi ve 4 ziraat mühendisi katılımıyla 2004'te GAPEKODER’i kurduklarını belirterek, “Dernek şu an 60 üye ile faaliyetlerine devam ediyor. Üreticilere yeni teknolojileri benimsetmek, güçbirliği ve işbirliklerini artırarmak istiyoruz. Örgütlenmeyi sağlayarak sorunları çözmek amacındayız. Üniversite, kamu, sanayi ve STK’lar arasında danışmanlık ve işbirliği yapmak da amaçlarımız arasında. Mesela 2012 yılında nar ile ilgili pazar sorunlarını kapsayan projeyi dernek olarak Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız destek ile çözdük. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile yaptığımız çalışmada barajdan köylülerimize su getirdik. Şu anda organik meyvecilik projesini yürütüyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin GAP Bölgesi’nde 9 ili kapsayan organik tarım küme projesi devam ediyor. Küme projesi GAP Bölgesi’ndeki organik tarım değer zincirinin güçlendirilmesine ve ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliğinin arttırılmasına önemli katkılar sağladı. GAPEKODER’in organik tarım küme projesinin önemli bir paydaşı olarak yürütme kurulu üyesiyim. Kümelenme çalışmalarına katılım sağlayarak katkı veriyoruz” diye konuştu.


Dünya


Geri Dön