23 / 11 / 2024

GAP'ta imaja yatırım zamanı!

GAP'ta imaja yatırım zamanı!

GAP İdaresi Başkanlığı, yabancı yatırımcıyı bölgeye çekebilmek amacıyla tanıtım ve markalaşma konusunda firmalara destek olmak üzere bir ajans kuracak.GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil konu ile ilgili açıklama yaptı.




GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, bölgeye özellikle nitelikli yabancı sermaye yatırımlarının çekilmesi için bir tanıtım ajansı kuracaklarını, ajansın bölge imajına önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.


Gazetecilerle biraraya gelen Karahocagil, GAP İdaresi'nin yeni dönemdeki yatırım projeleri hakkında bilgiler verdi.


Bugüne kadar 54,5 milyar lira harcanan proje kapsamında enerji hedeflerinin yakalanmak üzere olduğunu, sulamada ise henüz yüzde 23'de olduklarını belirten Karahocagil, 2008-2012 döneminde öngördükleri sulama yatırımlarını tamamladıklarını, 2014-2018 döneminde yapılacak yatırımlarla 1 milyon hektar alanın daha sulanmasının hedeflendiğini dile getirdi.


Sulamanın artmasıyla birlikte verimin de artacağını, 2 yılda 5 ürün üretme imkanı yakalanabileceğini anlatan Karahocagil, "Buradaki 7 kat artış üretimde bir patlama olmasına yol açacak. Bölge gıda ve enerji üssü olacak" dedi.   


Bölgenin içinde bir terör problemi ve yanı başında savaşlar olmasına rağmen gelişmesini sürdürdüğünü, işsizlikte Türkiye ortalamasına yaklaştıklarını, göçün gerilediğini ifade eden Karahocagil, teşvikler sonrası bölgedeki OSB'lerin dolduğunu, sadece Şanlıurfa'da 1,8 milyar liralık teşvik belgesi üretildiğini, yeni OSB'lerin yapılmasının planlandığını ifade etti.


- Göç sonrası GAP'ın rolü 


GAP'ın bölgede istikrarın sağlanmasında ciddi bir katkısının bulunduğuna işaret eden Karahocagil, son dönemde Suriye'den gelen göçün Şanlıurfa'da sıkıntılara neden olmamasında GAP'ın rolünün olduğunu iddia etti.


Karahocagil, "Şanlıurfa yatırımlarda en çok ilgi duyulan yerlerden biri oldu. Belki de tüm bu sıkıntılardan etkilenmememizin sebebi bu. Binlerce Suriyeli geldi, işsizliğin patlamasını bekliyorduk. Meğer, özellikle tarımda işçiye ihtiyacımız varmış. Bölgede Urfa, Mardin ve Şırnak'ta önemli bir olay yaşanmadı. Ama sıkıntılar var tabii ki. Halk en çok kiraların yükselişinden şikayet ediyor" dedi.


- Yatırım ve markalaşma için ajans kurulacak


2014-2018 dönemi için 26 milyar liralık harcama öngördüklerini anlatan Karahocagil, bölgenin imaj sorununu çözme konusunda da harekete geçeceklerini dile getirdi.


Özellikle yabancı firmaların bir güven sıkıntısı içinde olduğunu söyleyen Karahocagil, yabancı yatırımcıyı bölgeye çekebilmek amacıyla tanıtım ve markalaşma konusunda firmalara destek olmak üzere bir ajans kuracaklarını söyledi.


Karahocagil, "GAP İdaresi Başkanlığı'nın önderliğinde farklı ortaklıklarla kuracağımız ajansla firmaların yaptığı markalaşma çalışmalarına destek vereceğiz. Ajans aynı zamanda nitelikli yatırım getirmek için tanıtım faaliyetlerinde bulunacak. 2015 başında faaliyete başlayacak, 6 milyon lira bütçesi var. Bu konuda ayrıntılar önümüzdeki dönemde netleşecek" diye konuştu.


- Bu yıl kuraklık yok


Karahocagil, bölgedeki tuzlanma sorununun drenaj projeleriyle çözüldüğünü ancak kuraklık konusunun gelecekte önemli bir problem olacağına inandıklarını ifade etti.


Bu yıl yurdun batısına oranla daha yağmurlu bir sezon geçirdiklerini, önemli bir kuraklık sorunu yaşanmadığını belirten Karahocagil, Atatürk Barajı'nda çekilmeler olmasına rağmen bunun bir tehdit oluşturmadığını dile getirdi. 


Karahocagil, şöyle konuştu:


"Kuraklık konusunu ciddi şekilde takip etmeliyiz. Şu an çok ciddi bir sıkıntı yok. Atatürk barajında 5-6 metre çekilmeler var. Ama Yalova, İstanbul gibi değil. İçme suyu ve tarımsal sulama açısından şu an için sıkıntı gözükmüyor. Bu seneyi kuraklık olmadan atlattık. Ancak bundan sonra artık sulamanın maliyetini karşılayacak bir üretim deseni geliştirmemiz lazım. Damlama ve yağmurlama sulamanın oranı henüz çok düşük. Bunun artırılması, en az yüzde 50'lere çıkarılması gerekiyor. Vahşi sulamayla devam edersek yakın gelecekte bu su bize yetmeyecek." 


 

AA


Geri Dön