04 / 05 / 2024

Garanti Bankası, SALTın ikinci binasını Galatada açtı!

Garanti Bankası, SALTın ikinci binasını Galatada açtı!

Garanti Bankasının kültür kurumu SALT, ikinci bina olarak Karaköy Bankalar Caddesinde bulunan Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü'nü restorasyon ve düzenlemelerin ardından hizmete açtı



Garanti Bankasının güncel sanat, sosyal tarih, ekonomi tarihi, mimarlık, tasarım, kent yaşamı gibi bir çok alanda etkinlik ve sergiler düzenleyen kültür kurumu SALTın Beyoğlunda açılan ilk binasının ardından Karaköy Bankalar Caddesinde bulunan Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü, yapılan restorasyon ve düzenlemelerin ardından SALTın ikinci binası olarak hizmete açıldı.

Açılış nedeniyle yapılan basın buluşmasında bir konuşma yapan SALT Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Bankasının, bankacılığın yanı sıra bireyin ve toplumun vizyonunu geliştiren etkinliklere uzun süredir destek verdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıllarda, üstlendiğimiz misyonu bir adım daha ileriye taşıyarak sürdürülebilirliğini teminat altına aldığımız özerk kurumlarla, toplumun kültürel ve eğitsel birikimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 2006 yılında kültür kurumlarımızı tek bir çatı altında özerk bir yapıya dönüştürme çalışmalarımız uzun bir süreçten sonra tamamlandı. SALTı kurarken ülkemizin kültür ve düşünce yaşamına uzun yıllar hizmet verebilecek bir kurum yaratmayı hedefledik. Oluşturulan yeni yapıya, ortak aklı esas alan bir yönetişim modeli önerdik. SALT, farklı disiplinlerin ortak bir yönetim ve program altında bir araya gelerek, sanat üretimine geniş mekanlar sunmak, kültürel hafızayı korumak ve topluma kazandırmak amacıyla kuruldu."

Karadere ayrıca, İstanbulun Karaköy Galata gibi tarihi bir bölgesinde 15 bin metrekarelik alanı kent yaşamına kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Daha önce Osmanlı Bankası Müzesi binası olarak faaliyet gösteren 119 yıllık bu etkileyici yapı, bugüne kadar, banka şubesi, bölge müdürlüğü ve müzeyi bünyesinde barındırdı. Bugün artık  bu değerli mekanı da, tümüyle kültür-sanata ve İstanbullulara armağan ediyoruz" şeklinde konuştu.

SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Sima Benaroya da, SALT Galata binasının kapılarını ilk olarak 1892 yılında Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü olarak açtığını belirterek, "Bu görkemli tarihi binayı, günümüzün ihtiyaçlarına cevap veren bir kültür kurumuna dönüştürmek, üzerinde özenle çalışılan çok heyecanlı bir süreç oldu. SALTın hayata geçmesi için bir çok kişi hep birlikte çok emek verdik. Alışılmadık bir yol izleyerek, bu binanın, SALTın çok sesli duruşunu yansıtmasını istedik. SALT Galata, salt bir sergi kurumunun ötesinde, öncelikle araştırma imkanlarıyla ve oditoryumuyla düşünce üreten bir kurum olmayı hedefliyor. SALT sabitleşmiş kalıplar yerine, araştırma, paylaşma ve birlikte yeni fikirler üretmeye odaklanıyor. Bir program fabrikası gibi işleyen SALT Beyoğlunun ardından, SALT Galatanın araştırma ve paylaşma kapasitesiyle devreye girmesi sonucu misyonumuz tümüyle görünür olacak" dedi.

Buluşmanın ardından açık arşiv, Osmanlı Bankası Müzesi, oditoryum, çalışma atölyeleri, cafe, mağaza ve sergi salonlarından oluşan SALTın Galata binası gezilerek basın mensuplarına tanıtıldı. SALT Galatada ayrıca Prof. Dr. Zainab Bahrani, Prof. Dr. Zeynep Çelik ve Prof. Dr. Edhem Eldem tarafından kavramsallaştırılıp hazırlanan "Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğunda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914, arkeolojinin Yakındoğudaki zengin ve karmaşık hikayesi", Gülsün Karamustafanın "Peçesi Açılan Modernizm - Tarihleri Örgülemek",  Araştırmacı-sanatçı Tayfun Serttaşın hazırladığı, İstanbulda 1935ten 1985e kadar kesintisiz olarak fotoğrafçılık yapan "Maryam Şahinyan Arşivi" sergileri sanat sevenlerin beğenisine sunuldu.

AA


Geri Dön