02 / 05 / 2024

Garanti Koza mahkemelik!

Garanti Koza mahkemelik!

Garanti Koza'nın Zekeriyaköy Evleri projesiden ev alanlar, şirket ile yeşil alanlarının ellerinden alındığı gerekçesiyle mahkemelik oldu



Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin İstanbul Zekeriyaköy'de yaptığı Zekeriyaköy Evleri projesiden ev alanlar, şirket ile yeşil alanlarının ellerinden alındığı gerekçesiyle mahkemelik oldu. Şirketin 1993 yılında tamamlanan projesinde site içindeki 5 pafta 639 parseli mal sahiplerine yeşil alan olarak gösterdiği, daha sonra ise yaklaşık 2 dönümlük bu alana önce kültür merkezi, sonra da ticaret merkezi inşaa etmek üzere çalışma yürütmesi üzerine site sakinleri ayaklandı. Şirketin, yönetim planına koyduğu ve her türlü inşaat yapabileceğini içeren 38. maddeye dayanarak hareket ettiği öğrenildi.

Site sakinlerinden A.A, yaşadıkları sıkıntıları Vakit'e anlattı. Garanti Koza ile yaşadıkları sürecin mahkemeye taşındığını ve şirkete yeşil alanlarını ellerinden aldığı gerekçesiyle yönetim planına konan 38. maddenin iptali amacıyla İstanbul İdare Mahkemesi'ne ve Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açtıklarını ifade eden A.A, "Mahkememiz sürüyor. Garanti Koza, yaptıkları yanlıştan dönmek yerine daha ileri adım atarak mahkemeyi etki altında bırakmaya çalışıyor. Bize yeşil alan olarak gösterdikleri yere kültür merkezi yapacaklarmış. Tepki gösterdik. Sonra kültür merkezi ne de olsa diye sesimizi kestik. Adamlar şimdi buraya ticaret merkezi yapmaya karar verdi. Bu olacak şey değil. Bizimle dalga geçiyorlar. Garanti Koza mahkemeye savunma bile gönderemedi. Çünkü elimizde eski projeler var" dedi.

BELEDİYE, ŞİKAYET DİLEKÇESİNDEN 14 GÜN SONRA RUHSAT VERDİ

Sarıyer Belediyesi'ne konuyla ilgili birçok defa dilekçe verdiklerini belirten AA, "Başımıza gelen bu olaydan sonra Sarıyer Belediyesi'ne birçok defa dilekçe vererek konuyla ilgili bilgi istedik. Ancak onlar bize bilgi vermek yerine dilekçemizden 14 gün sonra Garanti Koza'ya imar izni için ruhsat verdiler. Bize mantıklı herhangi bir dönüş olmadı."

BİLİRKİŞİ RAPORU, GARANTİ KOZA'YI ZOR DURUMDA BIRAKACAK

Konuyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu ise Garanti Koza'yı ve Sarıyer Belediyesi'ni zor durumda bırakacak nitelikte. Raporu hazırlayan Prof. Dr. Turgut Öz yapılması planlanan projenin kanuna aykırı olduğunu belirterek raporunda şu ifadelere yer verdi: "Şu aşamada söyleyebileceğim, böyle bir yönetim planının pek çok bakımdan kanunun emredici hükümlerine aykırı olduğu için geçersiz sayılacağıdır. Bu bakımdan daha tapudaki duruma bakmadan, bu 38. maddenin (Garanti Koza'nın kendi lehine yönetim planına koyduğu madde) geçersiz olduğu söylenebilir kanısındayım. Fakat bu garip yönetim planı karşısında, sitenizin kat mülkiyeti tapusunun gözden geçirilmesi isabetli olur."
Konu ile ilgili aradığımız Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise sorularımızı cevaplamaktan kaçındı. Genel Müdür Murat Binarak'ın sorularımızı cevaplayamaması manidar bulundu.
Emre Çakır/Vakit


Geri Dön