18 / 05 / 2024

Gayrimenkul alan kazanır

Gayrimenkul alan kazanır

Yılmaz Koçak'tan moral veren açıklama:Aralık ayı öngörülerin aksine hareketli olabilir



Gayrimenkul piyasasında inşaatçılar kampanyalarla müşteriyi teşvik etmeye çalışırken emlakçılar ise ikinci elde işlemlerin en az yarı yarıya azaldığını söylüyor. "2009'dan de umutlu değiliz" yorumu yapanlar bile var.  Ankara  merkezli olmasına rağmen İstanbul'da da peşpeşe temsilcilikler açan Koçak Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Koçak ise "Kış mevsimi için hacmin daha düşük olacağı varsayılıyor fakat aralık ayının hareketli olmasını bekliyorum" diyor.
Emlakçılar, yazın umutla sonbaharı sonrasında 2009'u bekliyordu. Şimdi ise küresel finansal krizin derinleşmesi ile gelişen tatsız olaylar sonrası "yeni bahar" beklentisi en az 6 ay ertelendi. Piyasaya moral veren açıklamalar geliyor. Ankara merkezli Koçak Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Koçak, "Elinde nakiti olan müşteri için, bulunduğumuz dönem, karar verme sürecini hızlandıracak olanaklarla dolu" diyor.
Hararetli piyasa 2010'da
Önümüzdeki kış mevsimi için hacmin biraz daha düşük olacağının varsayıldığını hatırlatan Yılmaz Koçak, bu görüşlere katılmadığını şu sözlerle ifade etti: "Özellikle sene sonu, yani aralık ayının, yapılan öngörülerin aksine hareketli olmasını bekliyoruz. Bahar aylarında mevsimsel değişimin getirdiği olağan hareketliliğin de bu baharda istisna olmayacağını düşünüyoruz. Ancak; beklentileri karşılayacak hararetli piyasa koşullarına dönüş için en iyi ihtimalle 2010'a ulaşmamız gerekiyor. Bu da yatırımcıların hızlı hareket etmeleri için bir başka neden olarak nitelendirilebilir."
Küresel finansal krizin gölgesinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yılmaz Koçak, Türkiye ekonomisinin de her 6-7 yılda bir dalgalandığına dikkati çekerek şunları ekledi:
"Bu dalga eğrisi yukarıda olduğunda faiz oranlarında düşüş, dövizde stabilite, borsada yükseliş, fiyat endeksleri ve enflasyonda istikrar görürüz. Tüm bu etkenler ekonomik büyümenin de önünü açar. Bu dönemlerde ekonominin en belirgin aktörlerinden inşaat sektörü girişimlerine hız verir. Yatırım miktarlarında artış sağlanır ve talebi tetiklediği de aşikârdır. İnşaat sektörünün yan kolu olan gayrimenkul aracılık hizmetlerinde de pozitif etki hissedilir, alım koşulları kolaylaştıkça ve araçlar arttıkça talepteki büyüme gayrimenkul fiyatlarına artış olarak ve sirkülasyonda yoğunluk olarak yansır. 2004-2006 döneminde yaşanan da tam olarak budur. "

Bu ortama Türk insanı antrenmanlı
Finans piyasalarında bugün dalga eğrisinin yönünü aşağıya çevirdiğini söyleyen Yılmaz Koçak, "Faiz ve döviz yükseldi, borsa dalgalanıyor. Lokomotif sektörler başta, her sektörde zincirleme olarak yatırımlar yavaşladı. Tasarruf kararları ve kısıtlama politikaları, kriz dönemi olarak anılır. Bu dönemlere Türk insanı antrenmanlı. Ayrıca, elinde nakit olanlar yüzde 25'e varan indirim sağlayabilir."

Fiyatlar makul seviyelere çekildi
Küresel finansal krizin Türkiye'ye etkileri ile faizlerin ve dövizin yükseldiğini, borsanın dalgalandığını hatırlatan Koçak Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Koçak, "Mevcut durumu gayrimenkul sektörü açısından incelememiz gerekirse de; 2008 yılı ilk çeyreğinden beri hissedilen eğri daralmasının sirkülasyonu azalttığı doğru. Ancak; daralma gayrimenkul fiyatlarını daha önce de söylediğimiz gibi makul seviyelere çekti" ifadelerini kullanıyor. Talepteki azalma ve faiz oranlarının yükselişinin hazırladığı bu ortamda, uygun fiyatlı gayrimenkullerin satışa konu olduğunu ileri süren Yılmaz Koçak, "Daha önce 300 bin YTL fiyatla satışa sunulmuş bir gayrimenkulü bugün yüzde 15 hatta yüzde 25'lere varan indirimlerle, yani 230-235 bin YTL'ye almak mümkün hale gelmiştir" diye konuşuyor.

Dairesini yenilemek isteyenler için de fırsatlar bulunuyor
Koçak Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Koçak, gayrimenkul piyasalarını etkileyen finans piyasalarına bakıldığında; Türk lirası bazlı konut kredisi faiz oranlarının yükseldiğini, dolar ve Euro kurlarının arttığını, kaygan zeminde tüketicinin riski az seçenekler bulmaya yöneldiğini ifade etti. Yılmaz Koçak şu ifadeleri kullandı: "Bankaların özellikle Japon Yeni ve İsviçre Frangı gibi stabil ekonomilere sahip ülkelerin para birimleriyle oluşturduğu ve Türk Lirası'na nazaran daha düşük faiz oranlı kredileri nihai tüketicilere sunması, kredi hacimlerinin düşmesini nispeten de olsa engelledi. Süreci fırsata dönüştürmeyi bilen, yatırım yapmak isteyen ya da uzun zamandır bekleyiş içinde olan kişiler aylık faiz oranı YTL'nin üçte biri kadar olan bu yeni döviz seçenekli kredileri listelerinde üst sıralara taşıyor. Nakiti olan konut müşterisi için de aynı şeyler geçerli. Emlak piyasası olanaklarla dolu. Sektörün bugünkü pozisyonu yatırımcılar için kaçırılmayacak fırsatlar yaratmıştır. Özellikle dairesini değiştirmek üzere yola çıkan yatırımcılar için konut almanın tam zamanı."


Gayrimenkul alan kazanır
Koçak Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Koçak, "Vatandaşlara 'Şu veya bu gayrimenkulü alın' gibi tercih sunmak çok doğru değil. Ancak şunu söylebiliriz; ister arsa, ister daire, ister yazlık, isterse ticari olsun gayrimenkule yapılan yatırım her dönem kazanç kapılarını aralamıştır. Çünkü; gayrimenkul asla değer yitirmeyen, yatırımcısının yüzünü güldürebilen bir enstrüman" diyor

Geri Dön