27 / 04 / 2024

Gayrimenkul alırken veya satarken tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?

Gayrimenkul alırken veya satarken tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde bazı adımlar izleniyor. Peki, Gayrimenkul satışında tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?



Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde bazı adımlar izleniyor. İşlemler sırasında bazı ödemeler yapılır. Bu işlemler arasında harç ödemesi ile ödenmemiş emlak vergisi taraflar arasında tartışmalara neden olabiliyor. Peki, Gayrimenkul satışında tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder? İşte detaylar... 

Tapu harcı, satışı yapılan tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanan bir harç ödemesidir. Evin tapu harcı ödenirken, tüketiciden talep edilen ve tapu harcına dahil olmayan bazı döner sermaye masrafları bulunuyor. 

TAPU HARÇ ÖDEMELERİNİ HANGİ TARAF YAPAR?

HangiKredi'de yer alan detaylara göre, Tapu Harcı ve tapu döner sermaye ücreti alıcı ve satıcı tarafından yarı yarıya ödeniyor. Fakat ülkemizde çoğunlukla bu ödemeleri alıcının yapması talep edilebiliyor.

Bu nedenle tapu aşamalarına  geçmeden önce bu durumu belirlemek, alıcı ve satıcı için de kolaylaştırıcı olacak. 

Gayrimenkul alırken veya satarken tapu harcı ile emlak vergisini hangi taraf öder?

EMLAK VERGİSİ

Mülk sahipleri, sahip olduğu ev, arsa, bina, arazi, tarla gibi mülkler için devlet tarafından belirlenen bir vergiye tabii tutulur. Vatandaşlar bu kapsamda sahip olduğu her bir mülk için bu vergiyi ödemekle yükümlü olur.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre vatandaşların üzerinde bulunan arsa, arazi, tarla, bina, ev gibi taşınmazlar için devlete yapılan ödemelere emlak vergisi denir. 

Emlak vergisi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullerin mülk sahipleri ya da arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerekir. 

İlk defa ev, arsa ya da arazi sahibi olanlar emlak vergisini ödemek için öncelikle emlak beyanında bulunması gerekir. “Tapu Taşınmaz Beyanı” olarak tanımlanan söz konusu işlemi e-Devlet'ten ya da tapu ile ilgili belediye merkezlerine giderek taşınmazlar hakkında beyanda da bulunabilirsiniz. 

EMLAK VERGİSİNİ HANGİ TARAF ÖDER?

Belediyede rayiç bedel alınması için ilk olarak güncel yılın ya da varsa ödenmeyen geçmiş yıl emlak vergisi ödemelerinin tamamlanması gerekir. Bu ödeme genelde satıcı tarafından yapılır.

Ev almayı düşünenler dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor!

65 yaş üstü kişilerin ev satışında hangi belgeler istenir?


Geri Dön