25 / 08 / 2024

Ev almayı düşünenler dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor!

Ev almayı düşünenler dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor!

Habertürk yazarı Rahim Ak bugünkü köşe yazısında konut alımlarına yönelik yeni vergi ve harç düzenlemesini kaleme aldı. Ak, birden çok konutu olanın daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağını ifade ederken, harçlardaki artışlara da dikkat çekti



Habertürk yazarı Rahim Ak, bugünkü yazısında konut alımlarında vergi düzenlemelerinin değişeceğini kaydetti. Rahim Ak ayrıca yazısında ilk konut alımında uygulanan yüzde 4 verginin, 2. ve 3. konut alımlarında artacağını vurguladı.

İKİNCİ KONUTU OLANLARA YÜKSEK VERGİ GELİYOR

Köşe yazısında söz konusu yeni düzenleme, birden fazla konutu sahip olan bireylerin 2. ev alımlarında daha yüksek vergi ödemelerini gerektireceğini kaydeden Ak, ayrıca aynı konut için farklı fiyatlarla ilan verilmesine izin verilmeyeceğini de belirtti. 

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre ayrıca vergi oranları, konutun değerine göre belirlenecek ve özellikle yüksek fiyatlı konut sahiplerini etkileyecek.

Ev almayı düşünenler dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor!

İLK KONUT SATIN ALINIRKEN HARÇ YÜZDE 4 OLACAK

Rahim Ak, pek çok kişinin gündeminde yer alan konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaş ilk konutunu satın alırken harç yüzde 4 şeklinde olacak. Şu anda ev satın alınırken tapu harcı yüzde 2 satıcıdan yüzde 2 alıcıdan olmak üzere yüzde 4."

Habertürk yazarı Rahim Ak söz konusu yazısını şu şekilde sürdürdü:

"Edinmiş olduğumuz bilgilere göre düşünülen düzenlemede de vatandaş ilk konutunu satın alırken harç yüzde 4 şeklinde olacak. 2. konutu almaya çalıştığınızda bu tutar muhtemelen bir kat artacak. 3., 4. belki daha fazla konutu almaya çalıştığınızda belki bir kaç kat daha artacak. Bakalım lobi gücünün fazla olduğunu bildiğimiz inşaat müteahhitlerine rağmen söz konusu  bu düzenleme yapılabilecek mi?" 

BAKANLIĞIN YETKİLENDİRDİĞİ KURULUŞLAR ÖDEMELERİ KABUL EDEBİLECEK

Ayrıca söz konusu yazıda tapu harcı ödemeleriyle ilgili olarak da, Vergi dairesine yapılan ödeme yönteminin dışında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetki verdiği kamu bankaları aracılığıyla da ödemelerin yapılabileceği belirtildi

Söz konusu kapsamda, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası'nın banka ve kredi kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden tapu harcı ödemesinin yapılabileceği de kaydedildi.

Ziraat, Halk, Akbank, Yapı Kredi, İş Bankası peş peşe açıkladı! Konut kredisi faizleri şaşırttı!

Yatırımcılar soruyor: Konut ne zaman alınır, ne zaman satılır? 

65 yaş üstü kişilerin ev satışında hangi belgeler istenir?


Geri Dön