27 / 04 / 2024

Gayrimenkul bedelsiz kullanılırsa kira gelir vergisi ödenir mi?

Gayrimenkul bedelsiz kullanılırsa kira gelir vergisi ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul bedelsiz kullanılırsa kira gelir vergisi ödenir mi?



Gayrimenkul bedelsiz kullanılırsa kira gelir vergisi ödenir mi?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor. Bunlar: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. 


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kanun gereğince mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira geliri için, gelirin elde edildiği yılı takip eden senede vergi ödemeleri yapılıyor. 2015 takvimine göre, 2014'te 3 bin 600 TL istisna sınırı aşanların kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, gayrimenkul bedelsiz kullanılırsa kira gelir vergisi ödenir mi?


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli esas alınıyor. Buna göre;


-  Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

-  Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük

olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor. 


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olarak karşımıza çıkıyor.


Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’u olarak kabul ediliyor. 


Kira gelirinin beyan edilmesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön