06 / 09 / 2024

Gayrimenkul danışmanına puanlama sistemi geliyor!

Gayrimenkul danışmanına puanlama sistemi geliyor!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan birden fazla gayrimenkul danışmanını yakından ilgilendiren puanlama sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



Emlak sektöründe gayrimenkul danışmanını puanlama sistemi başlıyor. Bu ay içinde başlayacak uygulama ile üye kullanıcılar hizmet aldıkları emlakçıyı puanlayarak kendinden sonraki kullanıcılar için referans oluşturabilecek. Konuyla ilgili Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan değerlendirmelerde bulundu. İşte Hızalan'ın yazısı...

Eylül ayında başlayacak uygulama ile üye kullanıcılar hizmet aldıkları emlakçıyı puanlayarak kendinden sonraki kullanıcılar için referans oluşturabilecek.

Birden fazla gayrimenkul danışmanının, aynı gayrimenkulü farklı fiyatlarla ilana koyması, sahte ilanlarla piyasada fiyatın yükseltilmesi, yetkisiz emlakçılar, yaşanan dolandırıcılıklar gibi piyasadaki dengeleri bozan durumlara karşı önlemler artıyor. 

Önce Ticaret Bakanlığı, ilan portallarına ilişkin düzenlemelere gitti ve e-Devlet üzerinden
mülk sahibi izin vermeden ilan girilememesi, ilan fiyatlarının denetlenmesi gibi adımlar attı. Şimdi de ilan portalları kendi önlemlerini almaya başlıyor. Bu portallardan birisi olan sahibinden.com, emlakçı puanlama sistemini devreye alıyor.

Eylül ayında başlayacak uygulama ile üye kullanıcılar hizmet aldıkları emlakçıyı puanlayarak
kendinden sonraki kullanıcılar için referans oluşturabilecek.  Bu uygulamayı çok doğru buluyorum, hatta puanlamanın yanı sıra yorumlama gibi ekstralarında getirilmesi taraftarıyım..

Eylül Ayı Kira Artış Oranı

Açıklanan Ağustos ayı enflasyon verisiyle birlikte kira ve işyerlerine uygulanacak tavan zam oranı da yüzde 64,91 olarak netlik kazandı. Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından
getirilen uygulama sonrasında son 2 senedir yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.

Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve temmuz ayı ile birlikte sözleşme yenileyecek olan kiracılar, TÜFE üzerinden kira zammı yapıyor, veya yapmak zorunda.. Buna göre; Eylül ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 64,91 olmasının ardından yüzde 64,91 olarak uygulanacak.

Örnek kira zammı gösterecek olursam;
Mevcut kira bedeli: 10.000 TL
Zam oranı: Yüzde 64,91
Zam bedeli: 6.491 TL
Zamlı kira bedeli: 16.491 TL

Kiraya göre artış örnekleri

  • Eski kira: 12.000 TL - Yeni kira: 19.789 TL
  • Eski kira: 14.000 TL - Yeni kira: 23.087 TL
  • Eski kira: 16.000 TL - Yeni kira: 26.385 TL
  • Eski kira: 18.000 TL - Yeni kira: 29.683 TL
  • Eski kira: 20.000 TL - Yeni kira: 32.982 TL
  • Eski kira: 25.000 TL- Yeni kira: 41.227 TL
  • Eski kira: 30.000 TL - Yeni kira: 49.473 TL
     

Kira sözleşmesi hazırlarken bu detaylara dikkat edin!

Sakarya’da kira fiyat ortalaması, Türkiye’nin altında kaldı!

Bireysel ilan girme dönemi kapanıyor!

Geri Dön