22 / 08 / 2024

Sakarya’da kira fiyat ortalaması, Türkiye’nin altında kaldı!

Sakarya’da kira fiyat ortalaması, Türkiye’nin altında kaldı!

Ülke genelinde kiralar düşüşe geçse de hala cep yakıyor. Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan Sakar'daki konut kira bedellerine değinerek, Türkiye ortalamasının altında kaldığını söyledi. 



Ülke genelinde kira bedelleri vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Özellikle büyükşehirlerde kiralar cep yakarken, vatandaşlar bütçelerine uygun ev bulmakta zorluk çekiyor.  Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan Sakarya'daki konut kira bedellerinin Türkiye'nin altında kaldığını söyleyerek özellikle üniversite öğrencileri için avantaj sağladığını belirtti. İşte Samet Hızalan'ın Sakarya kiralık konut piyasasıyla ilgili o yazısı...

Evet başlığı okuyunca bana kızabilirsiniz fakat istatistikler, Sakarya’nın kira ortalaması Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Türkiye genelinde kiralar düşüşe geçse de hala cep yakmakta..

Üniversitelerin kayıt döneminde Türkiye’de en fazla öğrenci bulunan 10 ildeki kiralık konut değerleri incelendi. İstatistiklere göre Temmuz 2024’te bu şehirlerin çoğunda kiralar, yıllık olarak enflasyona kıyasla daha az arttı.

YKS’ nin açıklanmasının ardından kayıt süreci devam ederken, şehir dışına gidecek öğrenciler ve aileler barınma masraflarını düşünüyor. Diğer yandan, hali hazırda üniversitede okuyan öğrenciler de kalan yılları için kiralık ev arayışında.. Son yıllarda öğrencilerin üniversite seçerken hayat pahalılığı nedeniyle çekince yaşadığı İstanbul, buna rağmen hala en fazla öğrenci nüfusunu barındıran ikinci şehir konumunda.

Temmuz 2024 itibarıyla İstanbul’daki kiralar geçen yılın aynı ayına göre %46 artış gösterdi. Ancak veriler  enflasyondan arındırıldığında, kiralarda reel olarak yüzde 13 düşüş gözlemleniyor. Buna rağmen, incelenen 11 şehir arasında en yüksek ortalama kira bedeli İstanbul’da. Mega şehirde ortalama birim kira 234 TL/m2, ortalama kira ise 23 bin 373 TL seviyesinde.

3 adet devlet üniversitesi bulunan ve “öğrenci şehri” olarak anılan Eskişehir, aynı zamanda Türkiye’de kayıtlı üniversite öğrencilerinin en fazla olduğu şehir. Eskişehir’de kiralar Temmuz 2024 itibarıyla yıllık bazda yüzde 69 artarken, enflasyon dikkate alındığında reel artış yüzde 1ile sınırlı kalıyor.

Öğrenci şehrinde ortalama birim kira 161 TL/m2, ortalama kira bedeli ise 15 bin 98 TL. 6 kamu, 3 vakıf üniversitesi ve canlı kültürel hayatı ile öğrenciler için cazip bir eğitim süreci vaat eden İzmir’de kiralar bu yıl, enflasyona göre azalmış durumda.

Temmuz 2024 verilerine göre İzmir’de kiralar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61 arttı. Enflasyondan arındırılarak incelendiğinde ise kiraların yüzde 3 azaldığı belirlendi. Ege’nin incisinde ortalama birim kira 207 TL/m2 olurken, ortalama kira ise 21 bin 903 TL seviyesinde.

EN DÜŞÜK ORTALAMA KİRALAR SAKARYA'DA

İncelenen şehirler arasında öğrencilerin kiraları kolay karşılayabileceği şehirler olarak ise, en düşük ortalama kira bedellerine sahip olan Sakarya ve Erzurum öne çıkıyor. Sakarya’da ortalama kira 14 bin 168 TL, Erzurum’da14 bin 339 TL, Bursa’da 16 bin 44 TL, Konya’da ise 17 bin 309 TL seviyesinde kaldı.

Pandemi sonrasındaki süreçte konut satış fiyatlarındaki artış gibi kira bedellerinde de aylık %10’ları geçen yüksek artışlar görüldü. Bu sene itibarı ile enflasyon etkisinden arındırıldığında konut fiyatlarının düşüşe geçtiğini gözlemliyorum, fakat geçtiğimiz dönemdeki yüksek artışlar sebebiyle fiyatlar hala yüksek.

Özellikle ailesinden ayrı yaşamak durumunda kalan öğrenciler için tek başına eve çıkmak büyük bir lüks olmaya devam ediyor. Öğrenciler ortalama minimum 14 bin TL bütçe ayırmak durumunda. Kiralık evlerin alım gücünü yakalayabilmesi için bu sene başından beri gözlemlenen reel düşüşün devam etmesi gerekiyor.

Bireysel ilan girme dönemi kapanıyor!

Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak!
Kiralık evlerde talep patlaması yaşanacak !

Geri Dön