Sektörel

Gayrimenkul dolandırıcılarının oyunlarını bozacak yöntemler deşifre oldu! Gayrimenkul almadan önce bilmeniz gerekenler!

Ev, arsa, arazi gibi taşınmazların alım satımı konusunda dolandırıcılık haberleri her geçen gün artıyor. Çeşitli oyunlarla vatandaşları mağdur eden dolandırıcılara karşı dikkat edilmesi gereken yöntemler belli oldu. İşte gayrimenkul almadan önce bilmeniz gerekenler...

Gayrimenkul dolandırıcılığı, gayrimenkul satın almayı veya satmayı planlayan kişileri hedef alan yaygın bir suç olarak günümüzde her geçen gün artmaya devam ediyor.Dolandırıcılar, genellikle düşük fiyatlar veya sahte belgeler, fotoğraflar kullanarak kurbanları cezbetmeye çalışıyor. Peki dolandıdıcılara karşı nasıl önlem almamız gerekiyor, nelere dikkat edilmeli? Eskişehirhaber26 köşe yazarı Arif Minak gayrimenkul dolandırıcılarının oyunlarını deşifre etti. İşte ayrıntılar...

İLK YAPILMASI GEREKEN: TAŞINMAZI GÜCENCE ALTINA ALMAK!

-E-devlet girişinizi iki aşamalı korumaya almalısınız.
-Web tapu telefon bilgilerinizi güncelleyin.
-Web tapu üzerinden vekâletle işlem yapılmasını engelleyin
-Yeni kimlik belgesi çıkartın.

GAYRİMENKUL ALIM SATIM YAPARKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Gayrimenkul alıp satarken ilk yapılması gereken, Tapu inceleme. Taşınmaz kime ait? Bu kapsamda web tapu üzerinden taşınmaza ait örnek kayıt belgesini almayı ihmal etmeyin.

Eğer konut satın alıyorsanız, tapu belgesi üzerinde konutun bulunduğu kat ve daire numarası belirtilmiş olup “Daireniz karşı komşunuza ait olabilir” başlıklı makalemi okuyup numarataj hatası olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Belge üzerinde, taşınmaz sahibinin adı, taşınmaz bilgileri, hisse oranı, bağımsız bölüm numarası, şerhler kısmında ise intifa hakkı, geçit hakkı, kamulaştırma, ipotek şerhi, aile konutu şerhi, kira şerhi gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilmeli.

Eğer aile konutu şerhi varsa devir işlemlerinde satıcı ile birlikte resmi nikahlı eşinin de bulunması gerekir.  Aile konutu veya ön alım hakkı bulunan hisseli bir taşınmaz aldığınızda, eş veya paydaşlar tarafından açılacak tapu iptal davası sonucu davayı kaybederseniz, tapu devrinde ödediğiniz bedel değil beyan edilen satış değeri ile yüzde 2 tapu harcı size iade edilir. Taşınmazı satın almadan önce satıcıya ait ipotek borcunu kapatmayın. 

YAPI KAYIT BELGELİ YAPILAR ALIRKEN DİKKAT!

Yapı kayıt belgesi alınmış birçok kaçak yapılara tapu çıkartıldı. Kaçak katlara eski veya yeni yapılarda rastlanabilmekte. Kaçak yapılar genellikle çatı katına ilave kat çıkarak veya bodrum katın meskene çevrilmesiyle oluşuyor. Almak istediğiniz konut adresini Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü adres sorgulama web sayfası üzerinden sorgulayabilir ve yapı kayıt belgesi olup olmadığını kontol edebilirsiniz.

Satın almak istediğiniz taşınmazı ada/parsel bilgisi ileparsel sorgu üzerinden sorgulama yapıp bağımsız bölüm sayısı,mülkiyet durumu, kat sayısı ile numarataj sırasını kontrol etmenizde fayda olacak. 

İMAR DURUMUNA BAKILMALI

Yapının imar durumu ve kaç kata izinli olduğu gibi ön bilgileri ilgili belediyenin web sayfasında bulunan e-imar bölümünden kontrol etmelisiniz. Bu bilgilerin güncel olup olmadığını belediye imar bürosundan öğrenebilirsiniz.

TAŞINMAZ BEDELİ KİME ÖDENMELİ?

Taşınmaz devirlerinde taşınmaza ait bedel bizzat tapu sahibine ödenmeli. Satıcı başka, tapu devri yapacak başka kişi olursa, tapu sahibi parasını almadığını söyleyip imza atmaktan vazgeçebilir. Dolandırıcıların sıkça kullandığı yöntemlerden biri.

Hisseli taşınmazlarda yapılacak ödemeler, sözleşmeye göre ayrı ayrı her hissedara veya hissedarları resmi olarak temsil eden hissedara ödenmeli. 18 yaşından küçükler için anne veya babaya veya her ikisine birden veya atanmış vasiye ödenmeli.  Vekil ile temsil ediliyorsa ve aksine bir hüküm yoksa bizzat taşınmaz sahibine, taşınmaz sahibi kısıtlıysa mahkeme kararında belirtilen vasi veya kısıtlı kişi adına ödeme yapılmalı. 

TAŞINMAZ BEDELİ NASIL ÖDENİR?

Tapu devir işlemlerinde en önemli husus ödeme konusudur. Peki ödeme nasıl yapılacak?

Arif Minak  önerdiği ödeme yöntemlerini şöyle açıkladı: Takasbank, blokeli çek, tapu güvenilir hesap.

PROJELERDEN KONUT ALIKEN...

Proje halinde olan konutlar: “Topraktan ev alma” şeklinde nitelendirilen projelerden ev almadan önce yapım şirketleri çok iyi araştırılmalıdır. İşletme adını internette araştırın. Mağduriyet yaşayanların şikâyetlerini varsa internet ortamında bulabilirsiniz.

Maket üzerinden konut almak istiyorsanız, noterden satış vaadi sözleşmesi ile veya kat irtifak tapuları çıkmışsa doğrudan tapu devir işlemi yapıp bu projelerden ev alabilirsiniz.

Burada karşılaşabileceğiniz risk, inşaatın bitmemesi, biten konutların teslim edilmemesi, yapım şirketinin iflas etmesi gibi riskleri sayabilirim. Böyle bir olumsuzluk yaşamamak için bina tamamlama sigortası olması gerekir. Bu belgeyi mutlaka sorun ve ilgili sigorta şirketinden teyit edin'' diyerek gayrimenkul alım satımlarında vatandaşları dolandıcılara karşı uyardı.

Konut kira fiyatlarını semt ve mahalleler belirliyor!

İstanbul'da artık boş alan kalmadı! Kentin Trakya’ya doğru büyümesi doğru mu?