Gayrimenkul fırsatçıları Bakanlığın radarında! Haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar dikkat!
RADAR Sistemi ile gayrimenkul fırsatçılarıyla da mücadele ediliyor. Gayrimenkuldeki fırsatçılar, haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar tek tek tespit edildi. İşte ayrıntılar...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi, yapay zeka teknolojisine uygun yeni nesil risk senaryo ve veri modelleri kullanarak riskli mükelleflerin belirlenmesine ilişkin daha etkin ve hızlı aksiyon alınmasını hedefliyor.
Sistemle, vergi kayıp ve kaçağına, Hazine destekleri ile uygulama ve denetim etkinliğine ilişkin 693 bin 331 mükellefin analizi yapıldı. Bu çerçevede, mükellefiyet kaydı olmadan sürekli motorlu araç alım-satımı yaparak haksız fiyat artışlarına neden olan kişiler, piyasada spekülasyona sebep olan bayi ve galericiler özelinde analiz ve değerlendirme çalışmaları yapıldı.
Çalışmalarla 59 bin 324 mükellef analize tabi tutulurken, riskli olduğu belirlenen 1.307 mükellef, hakkında gerekli işlemlerin uygulanması için ilgili birimlere iletildi.
GAYRİMENKUL FIRSATÇILARI DA RADARDA
Gayrimenkul sektöründeki vergi kayıp-kaçağının önüne geçilmesi ve sektördeki kayıt dışı faaliyetlerle mücadele edilmesi doğrultusunda da mali ve finansal veriler ile tapu ve emlak ilan sitelerinin verilerinde inceleme yapıldı. İncelemeler sonucunda, haksız fiyat artışı yaparak piyasaya olumsuz etkilerde bulunan ve enflasyona neden olan gerçek ve tüzel kişiler belirlendi.
Gayrimenkul kira geliri elde eden ve gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyan eden kişilere ilişkin de analiz çalışması sürdürüldü. Vergisel yükümlülüklerini yerine getirmemiş olabileceği dikkate alınan mükellefler, gereğinin yapılması amacıyla denetim birimlerine iletildi.
Gayrimenkul satışlarını gerçek değer üzerinden beyan etmeyerek düşük tutarda tapu harcı ödemesi yapan, gayrimenkulün gerçek değerinin çok altında rakamda satış faturası hazırlayan, değer artış kazancını beyan etmeyen ya da düşük beyan eden mükellefler de izlendi.
RADAR Sistemi'ne takılan mükellefler, denetim birimlerine aktarıldı. Bu çerçevede 131 bin 211 mükellef analize tabi tutuldu ve 7 bin 117 mükellefe ilişkin değerlendirmeler ilgili birimlerle paylaşıldı.
DEPREMLERİN ARDINDAN FAHİŞ FİYAT YÜKSELİŞLERİ İNCELENDİ
Bakanlık tarafından, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra fahiş fiyat artışı yapılan mal ve hizmet grupları da tespit edildi. İncelemelerin sonucunda, fahiş fiyat artışı yapmış olabilecek kişi ve kurumlar belirlendi.
Ayrıca depremlerin ardından gayrimenkul satışlarında fahiş fiyat artışı yapmış olanlar ile ilgili, iletilen şikayetler ve ilan siteleri üzerinden analiz çalışmaları gerçekleştirildi. Risk analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucu, 16 bin 839 mükellef analize tabi tutuldu ve 227 mükellef de gereğinin yapılması amacıyla ilgili birimlere bildirildi.
Haksız vergi iadesinden yararlanarak gelir kaybına neden olan mükellefler ile ilgili de analiz yapıldı. Bu çerçevede konut teslimleri ve inşaat taahhüt işleri konularında iade talep eden mükellefler, imalatçı ihracatçı mükellefler ve uluslararası taşımacılık istisnasından faydalanan mükellefler için risk analiz ve değerlendirme çalışmaları sürdürüldü.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 825 mükellef incelendi ve 575 mükellef de ilgili birimlere iletildi.
Ekrem İmamoğlu az önce açıkladı! İBB'nin Ramazan pidesi fiyatı resmen belli oldu!