26 / 11 / 2024

Gayrimenkul fiyatlarının yükselmemesi için işbirliği yapılmalı!

Gayrimenkul fiyatlarının yükselmemesi için işbirliği yapılmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, kentteki arsa ve ev fiyatlarının daha fazla yükselmemesi için Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin işbirliği yapması gerektiğini söyledi.




Adana'da birçok bölgenin imara kapalı olduğunu ve parsel bazında imar değişikliği yapılmasından dolayı, ev ve arsa fiyatlarının her geçen gün arttığını belirten Biçer, çözüm olarak, belediyelerin ölçek planlarını bölgesel bazda çıkarmasını önerdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Adana'da inşaat metrekare fiyatını 750 lira olarak açıkladığını belirten Biçer, şöyle devam etti: "Bakanlık, Adana'da 1 metrekare inşaatın fiyatını 750 lira olarak açıkladı. 100 metrekarelik bir inşaat düşünürseniz, metrekaresi 750 liradan maliyet 75 bin lira yapıyor. Bunun içine metrekaresi yüksek olan arsa maliyetini de eklerseniz. Fiyat çoğu zaman 150 bin lirayı geçiyor. Adana'da arsa bulmak sıkıntılı. Bulunan arsalarda da imar olmadığı için daire maliyetleri her geçen gün yükseliyor." 


GELİŞİME, KENTSEL DÖNÜŞÜM UZMANLARI KARAR VERMELİ 



İmar düzenlemelerinin kentsel gelişim planı bazında yapılması gerektiğini belirten Biçer şöyle konuştu: "Adana'da, kentsel gelişim planı uygulanmalı. Bu işin uzmanları, kent ne tarafa doğru gelişecek, hangi aşamalarda gelişecek, coğrafi yapıya göre bunun için çalışmalı. Kentin çevresindeki alanlar ne zaman imara açılacak. Bu konuda 10-20 hatta 50 yıllık planlar yapılmalı. Bu bölgelere alt yapı, önceden götürülmeli. İnşaatın başlayacağı yere, elektrik, su, doğalgaz, internet gitmiş olmalı. Sağlıklı bir yapıyı oluşturduğunuz zaman, arsa ve ev fiyatları da yükselmeyecektir." Biçer, Türkiye'deki 'sağlıksız' uygulamaları ise şöyle anlattı: "Belediyelerde yönetim değiştiği zaman, yeni başkanın kafasındaki kentsel gelişime bağlı olarak, kent o tarafa genişliyor. Bununla belediye başkanlarının değil de kentsel değişim uzmanlarının ilgilenmesi  gerekir. Buna onların yön vermesi gerekir. Uzmanların hazırladığı planlara belediye başkanlarının da meclis üyelerinin de karşı çıkmaması gerekiyor. İmar planları gelişmiş kentlerde lokal bazda imar planı yapılmaz. Yurt dışında bir çok kentte 50-100 yıllık imar planları var. Bazı yerlerde bırakın belediye başkanını, ülkenin Cumhurbaşkanının bile değiştiremeyeceği imar planları var." 


BELEDİYE MECLİSLERİNİN GÜNDEMİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİ 


Adana'da belediye meclislerinin gündeminin yüzde 90'ının imar değişikliği ile ilgili olduğunu belirten Biçer sözlerini şöyle sürdürdü: "Adana'ya baktığınız zaman çok sık plan iptalleri oluyor. Parsel ve alan, ada bazında imar değişiklikleri oluyor. Belediye meclisini düşünün, sosyal belediyecilik var, alt yapı var, kentsel dönüşüm var yani kentle ilgili bir çok şey var. Ancak belediye meclisleri bunlarla uğraşmak yerine, gündemlerinin yüzde 90'nını imar değişikliği yapmak için harcıyor. Araştırdığınız zaman bunu görürsünüz. İmar işini bu kadar karıştırmakla sistemi tamamen kilitlemiş oluyorsunuz. Böyle olunca birçok yer  jmara kapanıyor. Birçok alan mahkemelik oluyor. Bir yerle ilgili 200-300 dava olabiliyor,  Bu kadar davan ın olması çok normal bir şey değil." 



Adana Toros


Geri Dön