28 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul gelir vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkartanların, “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi ne zaman ödenir?



Gayrimenkul gelir vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkulü edinme (iktisap) tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkartanların, “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. 


Gelir Vergisi Kanununda gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkulleri elden çıkarmalarından doğan kazancın niteliği ve vergilendirilmesi hakkında iki ayrı gelir türünde düzenlemeye yer veriliyor. Bunlar ticari kazanç ve diğer kazanç ve iratlar olarak belirtiliyor. 


Kanun hükümlerine göre, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor.


Vergiler, bir önceki sene içerisinde elde edilen kazanç için ödeniyor. Buna göre bu sene içerisinde 2014 yılında elden çıkarılan taşınmazların gelir vergisi ödenecek. Peki, gayrimenkul gelir vergisi ne zaman ödenir?


Vergi mükelleflerinin   1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART -25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor. Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Değer artışında safi kazanç 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön