28 / 04 / 2024

Gayrimenkul İktisatçısı açıkladı! Konut almanın mı, satmanın mı zamanı? Fiyatlardaki düşüş kiralara yansır mı?

Gayrimenkul İktisatçısı açıkladı! Konut almanın mı, satmanın mı zamanı? Fiyatlardaki düşüş kiralara yansır mı?

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, konut satışlarındaki düşüşü, fiyatlardaki reel düşüşün kiralara olası etkilerini, rezerv alan tartışmalarını ve inşaat maliyetlerindeki artışların kira fiyatlarını nasıl etkiyeceğini açıklayarak uyarılarda bulundu.



Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, konut satışlarındaki düşüşü, fiyatlardaki reel düşüşün kiralara olası etkilerini, rezerv alan tartışmalarını ve inşaat maliyetlerindeki artışların kira fiyatlarını nasıl etkiyeceğini kiraların düşüp düşmeyeceğini açıklayarak konut yatırımcılarını uyardı. 

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman,youtube hesabından yaptığı açıklamada, '''konut satışlarındaki düşüşü, fiyatlardaki reel düşüşün kiralara olası etkilerini, rezerv alan tartışmalarını ve inşaat maliyetlerindeki artışların kira fiyatlara etkisini'' açıkladı. Gelen soruları yanıtlayan Büyükduman ilk olarak rezerv alanlarına değindi. 

Gayrimenkul İktisatçısı açıkladı! Konut almanın mı, satmanın mı zamanı? Fiyatlardaki düşüş kiralara yansır mı?

REZERV ALANLARINDAN KORKALIM MI?

Gayrimenkul İktisatçısı Büyükduman, kentsel dönüşüm yasasındaki yeni yaptırımları açıklayarak  artık eski yerşelim alanları da rezerv alanı olarak ilan edileceğini söyledi. 

İstanbul'un içinde kentsel dönüşüm alanları olduğuınu belirten Büyükduman, ''Bu alanlarda rezerv yapı ilanı ediliyor.'' dedi.

Dere sahasında oturanlar için kentsel dönüşüm başkanlığı tarafından imara tamamen kapatılacağı belirtildi. Büyükduman yasaya göre '' Burası afet riski altınfa olduğu için seni başka bir yere almak zorundayız...'' deniliyor.

Büyükduman öte yandan kentsel dönüşüm yasası ile ilgili karar alma yeterliliğinin  yüzde 50,01 oldu.ğunu ve
tebligat konsuna değindi. Sonuç olarak Büyükduman '' rezerv alanlarından ben olsam korkam'' diyerek açıkladı. 

KONUT ALMAMI, SATMAM MI ZAMANI?

Büyükduman ''Birinci el konut satın alma zamanı mı diye soranlara evet tam zamanı.'' ifadelerini kullandı. İnşaat firmaları inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarınıı geçecek düşüncesiyle  şimdiden konutu satayım, devam eden inşaatın malzemsini tedarik ederek en azından malzeme tarafında zararımı minimze edeyim.'' düşüncesinde olduklarını belirtterek ''Tam zamanı birinci el de.'' dedi. 

Büyükdumana ikinci el konutların fazla olduğu bir bölgede oturuyorsanız alma zamanıı değil fiyatları geriletmemek için konut satıcıların fiyatlarda ısrarcı olacaklarını söyledi.

İknci el konut almak isteyenlerin parasını alternatif yatırıma araçlarında tutmasını söyledi.  Büyükduman ''3,4 belki de 5 ay beklemenizde fayda var.'' dedi. 

 

KONUT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ KİRALARA YANSIR MI?

Konut fiyatları türkiyede nominal gerileme beklemenin doğru olmadığını belirten Büytükduman belki bir iki ay duraksayabileceğini ama düşmeyeceğini söyledi. 

Kiralama piyasası dayak yedi diyen Büyükduman ''Mülk sahipleri yoruldu.  Kiralama konut sayısında azalmalar meydana geldi. Konut satın alamayanlar kiralama piyasasına yöneldi. Yeni konut girişi zayıfladı. Bu piyasada konut fiyatlarındaki reell düşüşün kiralara yansımazsı zor  kiralar düşmez.'' dedi. 

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

Konut almak isteyenler dikkat! Düşük faizli konut kredisinde ödeme tutarları belli oldu!

Geri Dön