28 / 04 / 2024

Konut almak isteyenler dikkat! Düşük faizli konut kredisinde ödeme tutarları belli oldu!

Konut almak isteyenler dikkat! Düşük faizli konut kredisinde ödeme tutarları belli oldu!

Konut fiyatlarındaki artış hızı düşmeye başladı. Vatandaşlar da düşük faizli konut kredilerini araştırmaya başladı. Peki, ne kadar konut kredisi alınırsa ödemesi kaç ay ve toplam ne kadar oluyor? İşte detaylar...



Türkiye’de ev yatırım yapmak gelenek haline geldi. Önceden değerini koruduğu ve kira getirisi sağladığı gerekçesiyle alınan konutlar şimdi yüksek kiralar yüzünden kira ödememek için alınmaya başlandı.

Küçük birikimi olan vatandaşlar kredi kullanarak ev alırken yatırıma yönelecek parası olan vatandaşlar ise peşin alımları tercih ediyor.

Yapılan son değişiklikle beraber ikinci evini almak isteyen kişilere alınacak evin yalnızca yüzde 22,5’i kadar kredi alınıyor. Bu durumda, geri kalan kısmını peşin ödemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle konut satışlarında durgunluk yaşanmaya başladı. Bu durum da konut sektöründe oluşan balonu bir miktar azalttı ve fiyatlar da düşmeye başladı.

Konut almak isteyenler dikkat! Düşük faizli konut kredisinde ödeme tutarları belli oldu!

YÜKSEK KİRALAR ÖDEMEYE YARDIMCI OLUYOR

Büyük kentlerde yatırım amaçlı kent merkezine uzak olan lokasyonlarda 1+1, 2+1, 10 yaşına kadar site içerisindeki evler 1.5 milyon TL’ye kadar alınabiliyor. Yüksek faizli kredilerin ödenmesini de sağlayan kiralar ise ortalama 8.5-10 bin TL arasında değişiyor. Site içinde olmayan evlere daha uygun fiyatlarla da erişilebiliyor.

KREDİ FAİZLERİ NE KADAR?

Konut kredi faizleri yüzde 3’ten başlayıp bankalara göre farklılık gösterebiliyor. 1 milyon TL’lik konut için 500 bin TL kredi alındığı zaman yüzde 3 faiz oranıyla aylık ödemesi 15 bin 400 TL olurken toplam geri ödeme 120 ayın sonunda 1.8 milyonu buluyor.

1 milyon TL kredi 120 ay vade ile alındığı zaman aylık ödeme 31 bin TL’ye çıkarken toplam geri ödemesi 3.7 milyona ulaşıyor.

Konut almak isteyenler dikkat! Düşük faizli konut kredisinde ödeme tutarları belli oldu!

YÜKSEK FAİZLİ KREDİ DÜŞÜK FAİZDEN YAPILANDIRILIR MI?

Kredi yapılandırması gibi bir durum uzun yıllar boyunca Türkiye’de gerçekleşmiyor. Yüksek faizli kredi alanların umudu olan yapılandırma kampanyası beklentisi olmaması nedeniyle kredi kullanırken ödeme olanaklarınızı iyi ayarlamanız gerekiyor. Bugünün ortamında kredi faizleri ve enflasyon yüksekken ev fiyatlarının bir miktar gerilemiş olması yatırımcılar için fırsat sunabilir.

KREDİ KAMPANYASIYLA DURUM NE OLUYOR?

Hükümetin konut kredisi kampanyasının ayrıntıları ortaya çıkmıştı. Beklentiler 180 ay vade ve yüzde 1,20 oranında faizle konut kredisi verilmesi oldu.

Bu halde 500 bin TL için 180 ayda aylık 6 bin 800 TL ödenecekken toplamda 1 milyon 222 bin TL geri ödenmiş oluyor. Yıllık faiz oranı da yüzde 15,38 seviyesine tekabül ediyor.

750 bin TL için ise aylık ödeme 10 bin 190 TL, toplam geri ödeme 1.8 milyon TL oluyor.

1 milyon TL kredi için de aylık ödeme 13 bin 600 TL olurken toplam geri ödeme 2.4 milyon TL olarak gerçekleşiyor.

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’


Geri Dön