27 / 11 / 2024

Gayrimenkul kiralamada hangi kur esas alınacak?

Gayrimenkul kiralamada hangi kur esas alınacak?

Türkiye'de gayrimenkul satış ve kiralama bedelleri 30 gün içinde TL'ye dönüştürülecek. Ankara Barosuna üye Av. Serdar Akbulut, bedelin hangi kur üzerinden belirleneceği hakkında açıklamalarda bulundu.




Türk Lirası'nın değer kazanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye göre, Türkiye'de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamasını TL üzerinden yapacak. Döviz cinsinden kararlaştırılmış bedeller, 30 gün içinde TL'ye dönüştürülecek. Peki bedel hangi kur üzerinden belirlenecek? Hürriyet'te yer alan habere göre,  Ankara  Barosuna üye Av. Serdar Akbulut, konu ile ilgili açıklamada bulundu.

TL bedeli belirsiz

Konu ile ilgili konuşan Avukat Akbulut “Eski sözleşmelerin yenilenmesi konusunda tarafların anlaşamamaları halinde nasıl bir yol izleneceği, tarafların hangi kriterlere göre ve nasıl TL bedel belirleyecekleri belirsiz. Yakın zamanda bu sözleşmeler taraflar arasında bir çekişme konusu haline gelecektir. Döviz yükümlülüğü olan taraf rakamın düşük bir kur oranı ile TL’ye dönmesini isteyecek diğer taraf ise özellikle ileri vadeli işlemlerde mevcut kurdan daha yüksek bir rakam belirlemek arzusunda olacaktır. Tarafların ortak noktada anlaşamamaları halinde Mahkemeye başvurmaları durumunda ise Hakimin uyuşmazlığa uygulayabilecek bir hukuki mevzuat hükmü de bulunmuyor. Hakimin, tarafların yerine geçerek sözleşme koşulu belirlemesi istisnai ve kanuna dayalı bir durumdur. Yapılan bu düzenlemenin etkisi ile uzun süredir uygulamada kabul görmeyen uyarlama davalarının da yeniden gündeme gelmesi muhtemel…”  dedi.

İdari para cezası riski

Karara uymayan kişiler için idari parar cezası riski bulunduğunu belirten Akbulut, “Üstüne üstlük, Bakanlık tarafından açıklanacak istisnai durumlar dışında; bugüne kadar dövize endeksli olarak yapılan birçok sözleşmenin TL bazında yapılmaması ve 30 gün içerisinde eski sözleşmelerinde TL ile yeniden taraflarca düzenlenmesi şartlarına uyulmaması halinde 1567 sayılı Kanun 3. Maddesinin taraflar için idari para cezası riski de bulunuyor... Ortada ciddi bir sorun var ve özellikle büyük ihalelerin, savunma sanayi sözleşmelerinin, döviz ile kredi veren finansal şirketlerin kredi sözleşmelerinin, ithalata dayalı satış yapan şirketlerin satış ve satış sonrası hizmet sözleşmelerinin akıbetinin belirlenmesi için alt düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor”  şeklinde konuştu.

Kiralamada TL dönemi sektörde büyük ses getirdi!

Gayrimenkul satışına ve kiralamaya döviz yasağı!

Gayrimenkul satış ve kiralamasında döviz yasağı kararı tam metni!


Geri Dön