28 / 04 / 2024

Gayrimenkul miras veya bağış yoluyla alınmadıysa elden çıkarın!

Gayrimenkul miras veya bağış yoluyla alınmadıysa elden çıkarın!

Elden çıkarmanın vakti 1. Eğer oturduğunuz gayrimenkulünüzün dışında bir gayrimenkulünüz varsa, bu gayrimenkul miras veya bağış yoluyla alınmadıysa, Ekim ayına kadar elden çıkarmanın tam vakti...




Cumartesi günü yayınlanan 'Ekim'e Kadar Satın' başlıklı yazıdan sonra çok sayıda e-mail ve telefon aldım. Sanırım nedeni, mesajının küçük yatırımcılar ve özellikle arsa sahipleri için hayati olması. Büyük yatırımcılar zaten mecliste alt komisyonlarda görüşülen herhangi bir tasarıya karşı önlemlerini alıyorlar. Ancak küçük yatırımcılar ve inşaat sektörünün en temel oyuncuları, hatta oyun kurucuları olan arsa sahipleri ne yazık ki haberdar olsalar bile önlem almakta gecikiyorlar. 


Daha önce de yazdığım gibi bu yasa tasarısı dolayısıyla en çok iki temel konuda dikkatli davranmak gerekiyor. 


Elden çıkarmanın vakti 1. Eğer oturduğunuz gayrimenkulünüzün dışında bir gayrimenkulünüz varsa, bu gayrimenkul miras veya bağış yoluyla alınmadıysa, elden çıkarmanın tam vakti. 


2. Eğer arsanız varsa ve bu arsayı kat karşılığı veya hasılat paylaşımı modeliyle müteahhitte verecekseniz yine Ekim'e kadar bu imzayı atın. Bu iki imzanın Ekim'den önce atılması, size gelirinizin yüzde 25'i oranında kâr getirecek. 

Yeni yasa tasarısının özellikle arsa sahipleriyle ilgili olan değişikliği açıkçası çok yerinde hatta geç kalınmış olarak görmekle beraber, yasa tasarısında henüz açıklanmayan veya değinilmeyen bazı önemli konulara dikkat çekmek isterim. 

Dönüşüm için geçerli mi 1. Arsa sahiplerinin müteahhitle anlaşıp 1000 metrekare kapalı brüt alan elde etmeleri durumunda, ticari faaliyet gösteriyor kabul "İnşaat artık edilip defter 

tutma ve beyanayakları yere nameverme zo basan ve kendi kentsel donuşum iç dinamiklerini alanlarındaki arsa sahipleri yönetmesi de geçerli mi gereken bir dirl . 

3 2. Arsa sasektör" tüplerinin müteahhitle yaptığı sözleşme ile elde edeceği arsa brüt metrekare toplamı 500 metrekare ile 1000 metrekare arasındaysa nasıl bir yol izlenecek? 

3. Kentsel dönüşüm alanı içinde bulunmayan arsalarda, eğer anlaşılan firma daha önce Türkiye'de faaliyet göstermemiş bir yabancı müteahhitse arsa sahiplerine teşvik amaçlı bir indirim uygulanacak mı? 

4. Eğer bir kişinin bir tane gayrimenkulü varsa ama onda oturmayıp edindiği kira bedeli kadar başka bir gayrimenkulde oturuyorsa da yine gelir vergisi ödemek zorunda kalacak mı? 

5. Yeni yasa tasarısında, edinilmiş gayrimenkulü kaç yıl sonra satarsanız satın, gelir vergisine tabii olacaksınız maddesi var. Bildiğiniz gibi şu anda geçerli olan yasada beş yılı aşkın süreden sonra satılan gayrimenkuller için gelir vergisi uygulanmıyor. Peki, yasa yürürlüğe girdiğinde beş yılı dolduran gayrimenkul sahipleri için, bu hakkı edinilmiş hak olarak koruyacaklar mı? 

Önemli bir mesaj Bu tasarı aynı zamanda inşaat sektörünün ülke ekonomisindeki yeri için önemli bir mesaj. "İnşaat artık ayakları yere basan ve kendi iç dinamiklerini yönetmesi gereken bir sektör. Artık belli konulardaki teşvikleri kaldırmanın zamanıdır." Bu "teşvikler" kalktıktan sonraki yatırımcı hareketlerini ve özellikle yabancı yatırımcılarla olan ilişkileri iyi okumak gerek. 


Ceren Kumbasar/ Vatan Gazetesi



Geri Dön