Gayrimenkul paylaşımı sorunlarında arabulucu çözümü!
Gayrimenkul paylaşımında ve miras davalarında birçok problem yaşanıyor. Bu problemler ‘arabulucular’ seçeneğiyle dargınlık, kırgınlık olmadan hızlıca çözülebiliyor.
Miras paylaşımı en çok problemin yaşandığı konulardan. Bu nedenle anlaşmazlıkların mahkemede çözülmesi seneler alabiliyor. Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; miras davalarında problemler yüzünden aile bireyleri arasında kırgınlıklar da oluşabiliyor. Tabii işin bir de mali yanı bulunuyor.
Hukuki sürecin uzun seneler sürmesi, paylaşılacak maldan bu sürede elde edilebilecek kar oranını ve geliri de alıp götürüyor. Avukat vekalet ücreti, bilirkişi ücreti gibi giderlerin hepsi maliyet özelliğinde.
KARARLAR BAĞLAYICI
Mahkeme ve maliyet kaynaklı bu içinden çıkılmaz durumu ‘arabulucular’ seçeneğiyle arada dargınlık, kırgınlık olmadan hızlıca çözebilmek mümkün. Bunun için adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvuruda bulunarak avukat arabulucularla iletişime geçilmesi gerekiyor. Arabulucular, mülk paylaşımına ilişkin anlaşma metni hazırlıyor. Bu metin uzlaşmaya dayalı olması sebebiyle temyiz edilememekte yani bağlayıcı özelliğe sahip.
DAVA DEVAM ETSE DAHİ...
Davası mahkemede süren kişiler de arabuluculara başvuru yapabiliyor. Miras kavgasına arabuluculukla kısa sürede son verildiğinin altını çizen hukukçu Filiz Metin, dava sürecinde yaşanabileceklere ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Mahkeme, malın aynen taksim suretiyle paylaştırılmasının mümkün olup olmadığını araştırır. Mümkün ise malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir.”
SATIŞ BEDELİ TATMİN ETMEZ
Dava sonunda ortaklığa konu malların icra yoluyla açık artırmada satıldığını dile getiren Filiz Metin, “Satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılır. Bu yolla çözümde, elde edilen gelirin önemli bir bölümü dava ve satış masraflarına gider. Kalan miktar ortakları tatmin etmediği gibi aile yadigarı olarak görülen malların bu yolla kaybedilmesi de manevi çöküntülere ve sonu ölümlü olaylara varan çatışmalara neden olabilir” diye konuştu.
TAM MUTABAKAT SAĞLANMALI
Miras gibi konularda ortaklığın giderilmesinde arabuluculuğun etkin bir çözüm olduğuna vurgu yapan Filiz Metin, “Tarafların arabulucuya gidebilmeleri için tamamının bu yönde ortak irade sergilemesi ve beraber hareket etmesi gerekiyor. Bir başka ifade ile arabuluculuk süreci işletilerek ortaklığın giderilmesi hususunda taraflar arasında tam mutabakat olmalı” dedi.
MASRAFSIZ VE HERKESİN MUTLU OLDUĞU BIR YOL
Arabulucuya başvuru yapmanın ortaklar açısından avantajlı, masrafsız, herkesi memnun ve mutlu eden bir yol olduğuna dikkat çeken Filiz Metin, şu ifadeleri kullandı:
“Ortaklığın giderilmesi davası oldukça meşakkatlidir. Özellikle de taraflar arasında iletişim eksikliği bulunması, tebligatların yapılamaması halinde dava süresi katlanarak uzayacak ve aynı oranda yargılama giderleri de artacaktır. Dava yoluyla ortaklığın giderilmesi halinde, yargılama giderleri, satış masrafları ve vekalet ücreti satış bedelinin ortalama yüzde 25’ine varan önemli bir tutarın harcanmasına neden olur. Satış sonunda oluşan fiyat ortakları tatmin etmekten çok uzaktır. Arabuluculuğa başvurmak; ortaklığa konu malın bedelinde, fiyatın doğru oluşmaması ve yüksek yargılama giderleri nedeniyle uğranılacak zararı ciddi ölçüde hafifletir.”
HANGİ MALVARLIKLARI İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİR?
Menkuller. Gayrimenkuller.
Trafik sicile kayıtlı araçlar
Sicile kayıtlı gemiler (gayrimenkul hükmünde).
Telefonun intifa hakkı.
Tahvil, bono ve markalar.
Tapusuz taşınmazlar üzerine yapılan inşaatların enkaz bedeli (gecekondu).
Para ve alacaklar.