Sektörel

Gayrimenkul piyasasında neler oluyor?

Ticaret Gazetesi yazarı Hikmet Baydar bugünkü yazısında konut piyasasını kaleme aldı. Hikmet Baydar yazısında konut piyasasında şu sıralar önemli hareketler olduğunu belirtti.


Ticaret Gazetesi yazarı Hikmet Baydar bugünkü yazısında konut piyasasını kaleme aldı. İşte Hikmet Baydar’ın o yazısı…

Konut piyasasında şu sıralar önemli hareketler oluyor. Daha önce özellikle ipotekli satışların ciddi şekilde düştüğü sektörde yalnızca parası olanlar konut alabiliyordu ve bankalar risk ağırlığı sebebiyle konut kredisi kullandırmak istemiyordu. Oysa faizlerde gelecekte düşüş beklendiği bu dönemlerde bankalar uzun vadeli kredi vererek ciddi para kazanabilirler. Konu ile ilgili olarak alınan tedbirler bunun da önünü kapadı.
 
Fakat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha ağırlıklı risk ağırlıklarının belirlendiği, bu nedenle konut kredilerinin önünü tıkayan, 31 Temmuz 2023 tarih, 10630 sayılı ve 24 Ağustos 2023 tarih 10655 sayılı kurur kararlarını, 20 Eylül 2024 tarihinde aldığı kararla ilga edip söz konusu kredilere yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verdi. 


 

İPOTEKLİ KONUT SATIŞINDA ARTIŞ


 
Daha sonra neler oldu? 
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi olarak açıkladığı 2024 Eylül ayı konut satış istatistiklerinde bazı önemli değişikliklerin olduğunu görüyoruz. 2024 yılının Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre ipotekli konut satışları yüzde 87.4 artış göstererek 15 bin 825 adede ulaştı. Bir ay içinde ipotekli satışların bir önceki senenin aynı ayına göre bu oranda artışı, önemli bir değişimi gösteriyor. Alınan bir kararın piyasayı nasıl etkilediğini böylece açık bir biçimde görebilirsiniz.


 
ENFLASYONA YÜKSELTİCİ ETKİSİ 
 

Acaba söz konusu bu hızlı artış, inşaat maliyetlerinde enflasyona neden olabilir mi?
 
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), merakla beklenen 2024 Eylül ayı bülteninde söz konusu gelişmelerin enflasyona neden olamayacağını gösteren veriler açıkladı. Söz konusu bu bültende, “İnşaat malzemesi sanayi bileşik endeksi Eylül 2024’te sınırlı ölçüde gerilemiştir. Yüksek sezonda olunmasına rağmen faaliyetler Eylül’de de zayıf kalmıştır, iç piyasada daralma daha çok hissedilmektedir” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu bültende özellikle ihracat pazarlarındaki durağanlığa dikkat çekiliyor. Durağanlığın sürmesi sebebiyle sektörün güven ve beklentilerinin de zayıf kaldığı kaydediliyor.
 
Dış pazarlardaki zayıflık ve iç talebin zayıflaması, sektörde ciddi sıkıntı oluşturmak üzereyken konut kredilerine yönelik risk ağırlığının yönetmelik çerçevesine çekilmesi, konut kredilerinde ciddi artışa neden olarak sektörün rahat nefes almasına da sebep oldu.
 
Eğer ihracat canlı olsaydı ve iç talep de canlansaydı o zaman inşaat yapı malzemelerinin enflasyona yükseltici yönde etkisi olabileceğini söyleyebilirdik. Fakat şimdilik dış piyasa koşulları böyle bir etkinin oluşmasını engelliyor.

 

Riskli yapılara karşı hızlı tarama testi! Bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 

Dikili Belediyesi’nden satılık 18 gayrimenkul! Yazlık bölgede arsa, bahçe, zeytinlik ve arazi arayanlar dikkat!

Tuzla Tepeören’de kiralar 500 bin TL'ye kadar yükseliyor!