02 / 05 / 2024

Gayrimenkul satış kazancı istisnası 2014!

Gayrimenkul satış kazancı istisnası 2014!

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor. İşte gayrimenkul satış kazancı istisnası 2014...



Gayrimenkul satış kazancı istisnası 2014!

Gelir Vergisi hukuku gereğince; Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. Bu kazanç kapsamında belli bir oranın üstünde gelir elde edenlerin değer artış kazancı vergisi vermeleri gerekiyor.


2014 yılı gayrimenkul satış kazancı istisnası:

Değer artış kazançları elde edilen iradın istisna haddine bağlı olarak beyan ediliyor. Eğer elde edilen kazanç istisna haddini aşıyorsa; aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Buna göre 2013 yılı içerisinde gayrimenkulünü elden çıkaranların 9.400 TL'den yüksek kazanç elde etmesi halinde beyanda bulunmaları gerekiyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecektir. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Buna göre geçtiğimiz Mart ayında 1. taksiti ödenen vergisinin ikinci taksitleri ise 3 ay sonra Temmuz ayında ödenecek.



Değer artış kazancında iktisap şekli!


Geri Dön