02 / 05 / 2024

Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan bir gayrimenkulün satışında elde edilen kazancın belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde vergi ödenmesi gerekiyor. İşte gayrimenkul satış kazancı vergisi...



Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor. İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan bir gayrimenkulün satışında elde edilen kazancın belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde vergi ödenmesi gerekiyor.


Değer artış kazancı vergisi olarak da bilinen gayrimenkul satış kazancı vergisinde değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniyor.


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; 

 

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, 

 

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, 


- Ödenen vergi ve harçlar. 

 

Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor.


Değer artış kazançları elde edilen iradın istisna haddine bağlı olarak beyan ediliyor. Eğer elde edilen kazanç istisna haddini aşıyorsa; aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Buna göre 2013 yılı içerisinde gayrimenkulünü elden çıkaranların 9.400 TL'den yüksek kazanç elde etmesi halinde beyanda bulunmaları gerekiyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecektir. 


Buna göre 2013 yılında elde edilen gayrimenkul satış kazancı için beyannameler ve ilk taksit ödemeleri Mart ayında verildi. İkinci taksirler ise Temmuz ayında ödenecek.


Gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?


Geri Dön