Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi hangi durumlarda geçersizdir?
Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun "Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi hangi durumlarda geçersizdir?" sorusunu cevaplandırıyor. İşte Heper'in köşe yazısı;
2012'de yeni yapılan bir inşaatta daire alacaktım. Müteahhide parasını ödedim ama işimi sağlama almak için arsadan da hisse aldım. Müteahhit inşaatı ilerletti ve ben de kat irtifak tapumu aldım. Sonra bir gün öğrendim ki biri tapu iptal davası açmış. Tapusunun iptalini talep ettiği daire de benim dairem. Meğer müteahhit adi bir satış sözleşmesi ile benim daireyi birine satmış. Şimdi davalıyız böyle bir davanın sonucu ne olur? • A.K.
Biliyorsunuz bir davanın sonucu hakkında fikir yürütmüyorum, ancak durumunuzu açıklayayım. Siz dairenin kat irtifak tapusunu almışsınız. Yani maliksiniz. Kat irtifak tapusu da mülkiyetin bir türüdür. İkinci vatandaşın yaptığı bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi'. Bunun geçerli olması için noterde, düzenleme şeklinde dediğimiz özel bir şekilde yapılması lazım. Oysa siz bunun adi, yazılı şekilde yapıldığını söylüyorsunuz.
Bu hali ile yapılmış bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçersizdir. Sonra bu gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine siz katılmış değilsiniz. Bu sözleşme müteahhit ile daireyi almayı vadeden arasında bir sözleşme, dolayısı ile siz şeklen tarafsınız. Bir dairenin geleceği yönelik malik olunma ihtimaline göre de satışı vadolunabilir. Oysa sizin olayınızda böyle bir ihtimal dahi yok. Görüyorum ki burada müteahhidin, geçersiz sözleşme yaparak menfaat elde etme çabası var. Bunun sizin mülkiyet hakkınıza bir zarar verebileceğini tahmin etmiyorum. Geçerli bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, tapuya şerh verilmedikçe üçüncü kişileri ilgilendirmeyeceği düşünüldüğünde sizin için de bir risk varmış gibi görünmüyor.
Posta-Tamer Heper