Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile konut alınmaz!
Posta Gazetesi hukuk köşe yazarı Tamer Heper, kendisine yöneltilen gayrimenkul sorularına cevap verdi. Heper, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile yapılan konut satışlarının hukuken dayanaksız olduğunu söyledi
Bu şekilde daire satın almayın
Bir müteahhitten adi sözleşme ile iki daire aldım. Parasının büyük bölümünü verdim. Diğerini dairelerin tesliminde verecektim. Bir daireyi teslim etti, ikinciyi teslim etmedi. Öğrendim ki başkasına satmış. Ben daireme nasıl sahip olurum K.B.
Kısaca söyleyeyim mi Dairenize sahip olamayacaksınız. Ne yazık ki öyle! Sebebi şu: Sizin yaptığınız satış sözleşmesi değil, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri şekle bağlı sözleşmelerdir ve noterde özel şekilde yapılması şarttır. Sizinki bu şekle göre yapılmamış, düz beyaz kağıda yapılmış. Bu halde yapılan sözleşmeler geçerli değil. Bu yüzden bu sözleşmeye dayanarak dairenizi isteyemeyeceksiniz. Biraz daha detaya gireyim. Üstelik size vadedilen daire bir başkasına satılmış. Satın alan tapu kayıtlarına güvenerek almış biri. Dolayısı ile iyi niyetli satın alan. Bu satıştan sonra yeni malikin elinden bu yeri almak da mümkün değil. Şimdi bir adım daha atayım. Deyin ki satış vaadi sözleşmesi geçerli şekilde yapıldı ama tapuya şerh verilmedi. Bu durumda bir üçüncü kişiye satışında yine alan için problem vardır, iyi niyetli alıcı korunur. Bunun için satış vaadi sözleşmesi noterde düzenleme şeklinde yapılması, bununla kalınmayıp bu satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh verilmelidir. Gördüğünüz gibi olay, düz beyaz kağıda yapılacak kadar basit değil. Şimdi canını sıktım ama bari başkalarının canı sıkılmasın diye şunu da hatırlatayım, bu şartlara mutlaka uyulmadır, zira büyük büyük şirketlerin dahi satışta bu şartlara uymadığını görüyorum. Bu şekilde daire almayın.
Aza tamah etmeyin
Bir daire satın aldım, ama bir süre sonra maliyeye çağırdılar. Ne olabilir diye çevreme danıştım, satış bedelini düşük göstermişsin dediler. Ben bunu bilmiyordum, istimlak durumunda da buna bakılırmış. Ben şimdi ne yapacağım B.B.
Bir gayrimenkul alırken satış bedeli olarak asgari beyan değerinin altında satış bedeli gösterilmez. Şayet gösterilirse evet, maliye olaya el koyar. Bu durumda para cezası, vardır. Ancak sizin maliyeye çağırılmanızın nedeninin bu olduğu dahi belli değil, dolayısı ile ihtimale göre hareket etmek yanlıştır. Önce bir görüşün. Bu bir. İkincisi istimlak halinde bu değerin göz önüne alınacağı iddiası da yanlıştır. İstimlak durumunda bu gayrimenkule bir değer biçilecektir ama bu değer biçilirken muhtelif faktörler göz önüne alınır. Tek başına satın alma bedeli bir ölçü olarak kabul olunmaz. Dolayısı ile bu söylenen de yanlıştır. Şayet kredi kullandı iseniz kredinin altında bir satış değeri gösterilmesi halinde maliye bunu ölçü alabilir, bu hususu da göz önünde bulundurmak lazım. Ancak herkese tavsiyem bir işi yaparken üç beş kuruş tasarruf edeceğim diye riske girmemek, her işi yasalar çerçevesinde yapmaktır. Hatırlatırım eskiden beri söylene bir ata sözü vardır. Aza tamah çok ziyan getirir.
Tamer Heper/Posta