03 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörü bu sene şaha kalktı!

Gayrimenkul sektörü bu sene şaha kalktı!

Vatan Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Meltem Kara bugünkü yazısında "Teşviklerin artmasının inşaat sektörüne etkilerini" kaleme aldı. İşte Meltem Kara'nın o yazısı;




Gayrimenkul sektöründe 2017 yılı hızlı başladı. Geçen yıl darbe girişimi dahi atlatılmasına rağmen 1.3 milyon adet satış ile rekor kıran konut sektörü, bu yıl da hükümetin verdiği teşviklerle şaha kalktı. 2017'nin ilk müjdesi, 1 milyon dolarlık mülk edinen yabancıya vatandaşlık verileceğinin açıklanması oldu. Ardından KDV indirimleri, vergi ve harç indirimleri, konut iade sürecinde yapılan değişiklikler geldi. 

Son olarak konut alan yabancının KDV'den muaf tutulması kararıyla sektör oldukça hareketlendi. Bu durum rakamlara da yansıdı. Türkiye genelinde konut satışlarındaki yükseliş devam ederken, aylardır gerileyen yabancıya satışta hükümetin yabancıya vatandaşlık ve KDV muafiyeti teşvikleri sayesinde toparlanma başladı. 


Kampanyalara devam 


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Nisan ayma ilişkin konut satış istatistiklerine göre. geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.6 artışla 114 bin 446 konut satıldı. Yabancıya satış da bu yıl ilk kez artışa geçti. Yabancılara yapılan konut satışları Nisan'da geçen yılın aynı ayma göre yüzde 2.7 artarak 1.624 oldu. 


Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 571 konutla İstanbul aldı. İstanbul'u 385 konutla Antalya, 109 konutla Bursa, 97 konutla Trabzon, 69 konutla Yalova ve 65 konutla  Ankara  izledi. Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye'den 245 konut satın aldı. Irak'ı 185 konutla Suudi Arabistan, 169 konutla Kuveyt, 99 konutla Rusya ve 81 konutla Afganistan takip etti. 



Konut sektörünün Şubat ve Mart aylarında düzenlediği 240 ay vadeli konut kampanyası sona erse de sektörde fırsatlar devam ediyor. 240 ay vadeli satışı bazı firmalar devam ettirirken, çoğunluğu 60 ayda sıfır faiz ve 120 ayda yüzde 0.45 faiz oranı uygulamaya devam ediyor. Sektörde sıfır peşinat da son dönemde uygulanan kampanyaların başında geliyor. 

Vatan 


Geri Dön