05 / 11 / 2024

Gayrimenkul sektörü talep artışı için yeni politikalar istiyor!

Gayrimenkul sektörü talep artışı için yeni politikalar istiyor!

Gayrimenkul sektörü, 2019 yılında yeni politikaların hayata geçirilmesini istiyor. Emlak Katılım Bankası'nın konumlandırılması, ilk konut edinimine sağlanan teşvikler, alternatif finansman modelleri gibi konular sektörün 2019'daki gündem maddelerini oluşturuyor.




Gayrimenkul sektörü için 2018 yılının ilk yarısı oldukça hareketli olurken ikinci yarıyıl ise durağan geçti. Stokların yeterince eritilemediği 2018 yılında yeni proje sayısı da azalış gösterdi. Ticari gayrimenkul piyasasında da yavaşlama olurken, arza eklenen tamamlanan projelerle birlikte satış ve kiralama adetleri azaldı. 2017 yılında 1 milyon 409 bin adet olan konut satışlarının 2018'de 1 milyon 370 bin civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 2019 yılında ise bu rakamın 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 300 bin arasında olacağı öngörülüyor.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, 2019'da farklı politikaların hayata geçirilmesinin hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Emlak Katılım Bankası'nın konumlandırılması ve geliştirici ile nihai tüketici tarafında nasıl bir hareket alanı sağlayacağı netleşmek, ilk konut ediniminde sağlanan teşvikler genişletilip daha uygulanabilir hale getirilmeli. Alternatif finansman modelleri gündeme getirilmeli" diye konuşuyor.

Gayrimenkul sektörü talep artışı için yeni politikalar istiyor!

UMUT YABANCIYA SATIŞTA

Sektör yetkilileri, gayrimenkule ivme kazandırabilmek için yeni yılda farklı politikaların ve yeni finansman modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor. 2019'da KDV ve harç oranlarında sağlanan teşvikin sadece birinci el konut ve işyerlerinde sürekli olarak uygulanması da sektörün önemli beklentileri arasında yer alıyor..

2019 yılı, yeni konut projelerinin ilerleyen yıllara ötelendiği, var olan stokların eritilmeye çalışıldığı bir yıl olacak. Sektör iç pazardaki daralmayı yabancılara odaklanarak hareketlendirmeye çalışacak. 2018'de 40 bin adet olan yabancıya konut satışının 2019'da 60 bine ulaşması hedefleniyor.

"İKİNCİ YARIYILDA TOPARLANIR"

Gayrimenkul sektörü talep artışı için yeni politikalar istiyor!

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, yerel seçimler sonrası döviz kurlarının görece daha stabil duruma gelmesi, alınan tedbirlerle bugünden dahi küçük küçük pozitif sonuçları görülen enflasyon ve faizlerde düşüş trendi beklentisiyle, Türkiye ekonomisinin olumlu yönde seyredeceği görüşünde olduklarını söylüyor. Beklenen olumlu seyrin de gayrimenkul sektörüne pozitif katkı sağlayacağına işaret eden Atay, şöyle devam ediyor: "Sektörü canlandıracak yeni düzenlemeler ve kalıcı teşvikler konusunda adımların atılmaya devam edilmesi, hükümetimizin bu yönde sektörü desteklemeyi sürdürmesi, gerek tüketiciler gerekse yatırımcıların harekete geçmesi için tetikleyici olacaktır. Yılın ikinci yarısıyla birlikte, enflasyon rakamlarında ve faiz oranlarındaki olumlu yönde gelişmeyle, ertelenen taleplerin devreye gireceği, sektörü canlandıracağı görüşündeyiz. "


Geri Dön