Gayrimenkul sektörü Türkiye'yi büyütüyor!
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün ekonomiye katkılarından bahsetti. Yetgin, “Yatırımlar sektöre ivme kazandırıyor” diye konuştu.
GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, Türkiye gayrimenkul sektörünün, hem ekonomik büyümede hem de istihdam dinamikleri üzerinde göz ardı edilemez bir ağırlığı olduğunu söyledi.
Yetgin, "Gayrimenkul yatırımları sektöre ivme kazandırıyor. Ayrıca Türkiye'nin küresel pazarda giderek yükselen, hatta pazar payı en hızlı artan ülkelerden biri olması da, sektörümüzün gücü ve büyüklüğünü ortaya koyuyor" diye konuştu.
Gyarimenkul ve konut sektörünü kamudan beklentileri olduğunu belirten Yetgin, "Öncelikli konumuz Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği oldu. 30 Haziran 2017 tarihine kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var. Bu hak vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde ek emsal sağlayan bu madde, daha önce de bizlerin talebiyle iki kez uzatılmıştı. Ancak verilen sürenin 30 Haziran'da dolacak, süre dolunca mağduriyetler yaşanacak. Yönetmelikte bir daha süre uzatılmanın bir anlam ifade etmiyor. Kalıcı bir çözüme ihtiyaç var'' dedi.
Kentse dönüşüm çalışmalarının hızlanması için önündeki kaynak sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yetgin, "Bu sektöre moral verir. Hükümet ilk etapta yurtdışından ve İller Bankası'ndan bulduğu kaynakla 5 yılda sektöre 75 milyar liralık bir kaynak ayırmayı planlıyor. Proje hayata geçerse 2018 yılında dönüşüm için aktarılacak kaynak ise 15 milyar lira olacak" diye konuştu. Yetgin, "Ölçek ve lokasyona göre kamunun desteği olmadan dönüşümün olmayacağı alanlar var. Bu anlamda devletin bu yaklaşımı deprem riski ile başbaşa olan şehirlerimizdeki dönüşümün sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılmasına büyük fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.
Sektöre yönelik yapılan düzenlemelerin hareket kattığını söyleyen Yetgin şöyle konuştu: "Konut satışları, yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde ilk el satışların yüzde 4, ikinci el satışların yüzde 10, ipotekli satışların ise yüzde 30 arttığı görüldü"
Yetgin, sözlerine şöyle devam etti: "2017 yılında nihai tüketiciye; 'Yabancıların konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler', '150 metrekareden büyük konutların KDV oranlarının yüzde 8'e indirilmesi ile ilgili düzenlemenin 30 Eylül 2017'ye kadar uzatılması', 'Tapu harcının 30 Eylül 2017'ye kadar geçerli olmak üzere binde 20'den binde 15'e düşürülmesi' gibi düzenlemeler sektörünün büyüme hızına katkı sağladı.''
Kesinleşmiş İmar Planlarının kazanılmış hak olarak görülmesi gerektiğini savunan Yetgin, "Halihazırdaki imar durumuna güvenerek arsa yatırımı yapan yatırımcılar, her an değiştirilebilecek bir imar durumu belirsizliğine maruz kalmamalı. Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere, kentsel dönüşüm sürecini kapsamlı bir imar reformu ile planlamalıyız. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçları göre planlayıp geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Altyapı GYO'larının sermaye Piyasasında sektör için yeni bir finansal kaynak olduğunu açıklayan Yetgin, "Sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı fonların Türkiye'ye gelmesinin yolunu açmalıyız. Dolayısıyla yalnızca konut üretip satmak ile gayrimenkul sektörünü büyütmemiz mümkün değil. Dr. Feyzullah Yetgin Gayrimenkulde çeşitlendirmeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.
Sabah