22 / 12 / 2024

Cam sektörü doğayı koruyarak büyüyor!

Cam sektörü doğayı koruyarak büyüyor!

Binalardaki ısı kontrol kaplamalı camlar, enerji tasarrufunun yanı sıra çevreyi de koruyor. Türkiye cam sektörü, enerji tasarruflu, güvenli ve estetik ürünleriyle mimariye zenginlik katıyor. Cam sektörü doğayı koruyarak büyüyor...



Binalardaki ısı kontrol kaplamalı camlar, enerji tasarrufunun yanı sıra çevreyi de koruyor. Türkiye cam sektörü, enerji tasarruflu, güvenli ve estetik ürünleriyle mimariye zenginlik katıyor.


“Pazarımız dünyadır” ilkesi ile hareket eden Türkiye cam sektörü, sadece ülkedeki mimarların değil, 150 ülkenin mimarlarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Camın yapılarda enerji tasarrufu, emniyet ve güvenlik, gürültü kontrolü, dekorasyon sağladığını kaydeden Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) yetkilileri, sektöre ilişkin şu bilgileri verdi.


Cam sektörüne ilişkin genel bilgi verir misiniz? Sektörde üretim, tüketim, sektörün milli gelir içindeki payı nedir?


Türkiye cam sektörü, son 10 yılda üretimini yaklaşık yüzde 140 oranında artırarak dünya cam sektöründe etkin konuma gelmiştir. Yurtiçi üretim kapasitesinin yüzde 50’si düzcam, yüzde 32’si cam ambalaj, yüzde 16’sı cam ev eşyası, yüzde 2’lik kısmı ise cam elyaftan oluşmaktadır. Türkiye ve çevre ülkelerdeki yatırımlarla üretim kapasitesi 4 milyon tonu aşan sektör, camın ana sahalarındaki büyüklükleri ile dünyanın ve Avrupa’nın ilk 10’u arasında yer almayı başarmaktadır. Türkiye cam sektörü yaklaşık 2,3 milyar USD üretim değeri ile Türkiye ekonomisinin binde 3’ünü üretmekte ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.


Sektörün geldiği noktayı Batı ülkeleri ile kıyaslar mısınız?


Türk cam sanayisinin en büyük üretici firmaları, ülke gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra “Pazarımız dünyadır” ilkesi ile dünya pazarlarında faaliyetlerini güçlü ve iddialı bir şekilde çeşitlendirerek sürdürmekte, ürünlerini 150 ülkeye ulaştırmaktadır. Dünyadaki yeri, farklı sıralama kriterlerine göre üçüncülük ile yedincilik arasında değişen Türk cam sektörü, ulaştığı ölçek, ihtisaslaşma derecesi ve rekabet gücü yüksek faaliyetleri ile iş kolunda dünyanın en seçkin üretici ülkeleri arasında yer almaktadır. Türk cam sektörü üretim kapasitesi olarak cam ev eşyasında dünya 3., cam ambalajda dünya 5., düzcamda dünya 6. ve cam elyafta dünya 12. konumunda bulunmaktadır.


Sektörde ihracat ve ithalat gelişmelerine değinir misiniz? İhracatın artırılması için neler yapılabilir?


2013 yılında Türkiye genelinde cam sektörü ihracatı miktar bazında 576 milyon ton ve değer bazında ise 816 milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Sektör ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 0,3 ve değer bazında yüzde 1,4 artmıştır. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa ve Irak olmuştur. 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde ise cam sektöründe 313 bin ton ve 456 milyon USD ihracat gerçekleştirilmiştir. Sektör ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 10 ve değer bazında yüzde 14 artmıştır. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, İtalya, İngiltere, Irak ve Fransa olmuştur.


Yapılarda cam kullanımına ilişkin bilgi verir misiniz? Cam, inşaatta hangi amaçlarla kullanılmaktadır?


İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar insanoğlunun ihtiyaçları çok da fazla değişmemiştir. Tehlikelerden, soğuktan, sıcaktan korunmak için yapılar inşa edilmiş, tarih boyunca da yapı elemanlarını maksimum oranda koruma sağlamaya odaklanarak geliştirmeye çalışılmıştır. Cam da bu tarihsel gelişimde, sadece iç mekân ile dış mekânı ayıran bir yapı malzemesi olmaktan çıkmış, bugün geldiği noktada; Enerji tasarrufu (ısı yalıtımı+güneş kontrolü), emniyet ve güvenlik, gürültü kontrolü, dekorasyon gibi çok önemli fonksiyonları da sağlayabilen en önemli yapı malzemelerinden biri olmuştur. Cam, mimarlar tarafından 20. yüzyıl başlarında küçük pencerelerden alınıp modern bir yapı malzemesi olarak cephelerin bütününe taşınmıştır. Taşıyıcı sisteme fazla yük bindirmeyen; kullanılabilir alandan yer çalmayan; dayanıklı ve kolay temizlenen cam, 20. yüzyılın sonunda diğer cephe elemanlarıyla ısı ve güneş kontrolü, gürültü kontrolü, emniyet ve güvenlik ölçütlerinde kıyaslanabilir bir konuma gelmiştir.


TOKİ Haber 


Geri Dön