26 / 06 / 2024

Gayrimenkul sektörüne yeni soluk: Konut üretimi artacak, finansman sorunu bitecek, fiyatlar da olumlu etkilenecek! 

Gayrimenkul sektörüne yeni soluk: Konut üretimi artacak, finansman sorunu bitecek, fiyatlar da olumlu etkilenecek! 

Sektör temsilcileri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hayata geçirilecek Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesinin hem sektörün finansman sorununu bitireceğine hem de üretimi artıracağına dikkat çekti. İşte o açıklamalar...



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün gerçekleştirdiği açıklamasında, kentsel dönüşümün finansmanı ile konut arzının artmasında önemli bir enstrüman olacak yeni düzenlemede son aşamaya geldiklerine dikkat çekti ve "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hayata geçirilecek düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak" diye konuştu. 

SPK taarfından hazırlanan Proje GYF kurulmasına ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindiğine vurgu yapan Bakan Şimşek, "Kurul tarafından gerçekleştirilecek düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılmış olacak. Düzenlemeyle, bu fonların portföyleri uygun şekle getirilip tür değişikliği yapılacak. Konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve bu şekilde konuta erişilebilirlik her kesim için kolay hale gelecek" ifadelerini kullandı. 

Sektör temsilcileri, bu düzenleme sayesinde finansman sıkıntısının ortadan kalkacağının ve üretimin artacağının altını çizdi. 

Gayrimenkul sektörüne yeni soluk: Konut üretimi artacak, finansman sorunu bitecek, fiyatlar da olumlu etkilenecek! 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇILACAK 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli, konu ile ilgili açıklamasında yapılan düzenlemeden çok mutlu olduklarını belirterek, kendilerinin de bir süredir bu taslak üzerine çalıştıklarına dikkat çekti. 

Şu an kredilerin yüksek olması sebebiyle finansmanda sorun yaşandığını dile getiren Engin Keçeli, "Eskiden ön satışla finansman sunuyorduk artık o da kayboldu. Gayrimenkul yatırım fonlarının mutlaka yeni yapılacak projelere destek vermesi gerekiyor. İnsanlar gayrimenkul yatırımı yerine paralarını mevduat faizlerinde tutmaya yöneliyor. O nedenle bu düzenleme bizim önümüzü çok açacak. ABD ve İngiltere başta olacak şekilde dünyada da çok örneği var bu uygulamanın. Kesinlikle çok doğru bir adım. Bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gayrimenkul sektörüne yeni soluk: Konut üretimi artacak, finansman sorunu bitecek, fiyatlar da olumlu etkilenecek! 

KONUT ÜRETİMİ ARTAR, FİYATLAR OLUMLU ETKİLENİR 

Engin Keçeli, kentsel dönüşümde ciddi talep olduğuna fakat burada da insanların finansman noktasında sorun yaşandığına vurgu yaptı ve şunları söyledi: 

"Bu düzenleme sayesinde konutunu yenileyecek vatandaş da üretim yapacak müteahhit de finansmana erişebilecek. İyi bir finansman modeli olacak. Bu fonun uygulamaya alınmasıyla düşük maliyetli finansman elde edilmiş olacak. Finansman sorununu ortadan kaldırıp hem konut üretimini artıracak hem de satış fiyatını alıcı lehine olumlu etkileyecek. Bahsettiğim gibi dünyada çok örneği bulunuyor. Pek çok emeklilik fonu da gayrimenkullerin alımında ve saklanmasında kullanılıyor. Banka kredileriyle üretimin artırılması veya kentsel dönüşüm hareketliliğinin sağlanması oldukça zor." 

Gayrimenkul sektörüne yeni soluk: Konut üretimi artacak, finansman sorunu bitecek, fiyatlar da olumlu etkilenecek! 

Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım da gayrimenkul yatırım fonlarının devam eden projelere yatırım yapabilecek olmasına ilişkin düzenlemeyi heyecanla izlediklerini belirtti ve "Bu düzenleme sayesinde finansın ve kurumsal paranın yönelebileceği yepyeni bir gayrimenkul alanı da Türkiye'de doğmuş oluyor" dedi. 

Bekir Yener Yıldırım SPK'nin bu alanda hayata geçirdiği gayrimenkule dayalı diğer araçlar ve kira sertifikası gibi düzenlemelere değinerek, "Her bir düzenleme, her bir yeni araç kurumsal paranın çeşitli mekanizmalar üzerinden gayrimenkul sektörüne şeffaf, kurumsal ve açık kuralları olan bir şekilde aktarılmasına imkan sunuyor. Şimdi bu yeni heyecanla aslında kurumsal yapıların ve büyük finans yöneten oluşumların gayrimenkul geliştirme tarafına da sermaye sistemi üzerinden yatırım gerçekleştirmesinin önü açılıyor" ifadelerine yer verdi. 

Aslında gayrimenkul geliştirmeye yönelemeyen ya da yönelmeyi düşünmeyen kaynağın bu fonlar üzerinden akacağını dile getiren Yıldırım, normal koşullarda gayrimenkule yönelmeyecek olan birtakım fonlaşmış kaynakların buraya yönelebileceğinin altını çizdi. 

Bekir Yener Yıldırım, sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin tıpkı dünyadaki gayrimenkul yatırım fonları gibi artık gayrimenkul geliştirmeye de ortak olabilmesinin önemine dikkat çekti ve düzenlemenin daha sürdürülebilir ve yönetilebilir konut arzına katkı sağlayacağını aktardı. 

"Burada en çok vurguyu kentsel dönüşüme yapılması gerekli. Çünkü yatırımdan çok daha önemlisi ülkemizin canını yakan pek çok kötü anımız var bu konuda. Kentsel dönüşüm projelerini hızlı bir şekilde GYF'lerle finanse etmek mümkün olursa aslında çok yararlı bir sonuç ortaya çıkacaktır. GYF'ler bir projeye özel kurulabilirler, çok hızlı uygulamaya alabilirler. Diğer alternatif finansman araçlarına göre kentsel dönüşüme de yatırımcı çekmede çok önemli bir köprü görevi görebilirler" diye konuşan Yıldırım, bugüne kadar pek çok yerli ve yabancı yatırımcının uygun bir yapı bulamadığı için kentsel dönüşüme giremediğini vurguladı.

Yıldırım, açıklamasını "Bu gelişmelerin gayrimenkul sektörüne bir canlılık katacağını öngörüyoruz. Konut arzını besleyecek bir süreç. Normalde gayrimenkule akmayacak bir parayı da bu tarafa yönlendirmiş olacak" diyerek tamamladı. 

Gayrimenkul sektörüne yeni soluk: Konut üretimi artacak, finansman sorunu bitecek, fiyatlar da olumlu etkilenecek! 

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de gayrimenkul yatırım fonu kuran bir şirket olarak bu gelişmeyi çok olumlu gördüklerinin altını çizdi ve konut kredilerinde yüksek oran ve kısıtlamalar nedeniyle hem üreticinin hem de tüketicinin finansmana erişiminde yaşanan sorunlar ile ilgili "SPK'nin hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu yalnızca yeni konut arzını artırmakla kalmayacak, Türkiye için artık birinci öncelik olması gereken kentsel dönüşüme önemli katkıda bulunacak" açıklamasında bulundu.

Özgün, Türkiye'de bankacılık sisteminin çok geliştiğini ancak alternatif finansman kaynaklarında aynı durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti ve "Bu düzenlemenin hayata geçmesiyle 2023 sonu itibarıyla 134'e yükselen GYF sayısında da sıçrama olacağını öngörüyoruz. Bu şekilde küçük yatırımcılar da bu fonlar aracılığıyla projelere ortak olabilecek, kentsel dönüşüm hız kazanacak" dedi. 

Yastık altında 2 bin TL'si olana TOKİ'den konut müjdesi! Aylık 7 bin TL taksitle!

Kamu bankasından emeklilere 12 bin TL müjdesi! Ziraat Bankası promosyon 2024 başvuru! Ziraat Bankası emekli promosyon...

17 milyon emeklinin yarısından fazlası asgari ücretin altında maaş alıyor! Vatandaş emekli sayısını çok buluyor...

 


Geri Dön